题目内容
【题目】阅读下面的短文,根据短文内容完成下面的表格。
Bamboo is a kind of wild grass. There are more than 1450 species of bamboo that grow across the world. It is hollow(空的), so it is very light.
For thousands of years, bamboo has been used in many different ways—from food to medicine to clothing. It is also used for furniture or man-made building products such as flooring and window covers. However, bamboo is not often used as a building material in the developed world.
Kent Harries, a professor at the University of Pittsburgh, sees bamboo as a great building material because of the following.
First, it is strong. The strength of at least three species of bamboo is similar to steel. Besides its strength, Harries says that bamboo has other features that make it a great building material. He says it can keep its shape and strength even under pressure.
Second, it’s very tall. It can grow up to 20 meters and it supports its own weight, even in the strong wind.
Third,bamboo also grows quickly. Bamboo that is suitable for construction needs much less resources than wood. It lives on the rainwater, spring water and sunlight. The harvest cycle of bamboo is about 3 years. Softwoods such as pine (松树) and spruce(云杉) have a harvest cycle of about 10 years. And hardwoods that come from flowering plants such as maple(枫树) and walnut(胡桃树) need more than 30 years.
People usually think bamboo is only for poor people. But in many countries,bamboo is used for building floors and roofs and even beautiful houses.
Bamboo | |
Abstract | There are 【1】 1450 species of bamboo across the world. It is not 【2】 because it is hollow. It can be used in many different ways so it is very 【3】. |
Reasons for being a great 【4】 material | It is as strong as 【5】. Its shape can be always the 【6】 even under great pressure. It can support its own weight in the【7】 wind. It needs 【8】 years than other woods to have a harvest cycle. It only needs rainwater, spring water and 【9】 to grow up. |
Conclusion | People don’t think 【10】 people live in houses made of bamboo, but beautiful bamboo houses have been built in many countries. |
【答案】
【1】over
【2】heavy
【3】useful
【4】building
【5】steel
【6】same
【7】strong
【8】fewer
【9】sunlight
【10】rich
【解析】
本文介绍竹子的种类、用途和习性等。世界上有超过1450种竹子。它有许多用途。竹子生长很快。它依靠雨水、泉水和阳光生活。竹子的收获周期约为3年。
【1】句意:世界上有1450多种竹子。短语more than:多于,超过,同义词是over。根据第一段第二句There are more than 1450 species of bamboo that grow across the world.(世界上有超过1450种竹子。)结合提示可知填over。
【2】句意:它不重,因为它是空心的。light:轻的,意思是“不重not heavy”。根据第一段第三句It is hollow(空的), so it is very light.(它是中空的,所以很轻。)结合提示可知填heavy。
【3】句意:它可以以多种不同的方式使用,因此非常有用。Be动词后面跟形容词作表语,可知填形容词。根据第2段第1和2句For thousands of years, bamboo has been used in many different ways—from food to medicine to clothing. It is also used for furniture or man-made building products such as flooring and window covers.(几千年来,竹子被用在从食物到药品到衣服的许多不同的方面。它也用于家具或人造建筑产品,如地板和窗套。)可知“它可以以多种不同的方式使用,因此非常有用”;填useful。
【4】句意:成为很好的建筑材料的原因。根据第3段Kent Harries, a professor at the University of Pittsburgh, sees bamboo as a great building material because of the following.(匹兹堡大学教授肯特·哈里斯认为竹子是一种很好的建筑材料,原因如下。)结合表格右边的内容可知“成为很好的建筑材料的原因。”故填building。
【5】句意:它和钢一样坚固。根据第4段第2句The strength of at least three species of bamboo is similar to steel.(至少三种竹子的强度与钢相似。)结合句意可知答案是steel。
【6】句意:即使在很大的压力下,它的形状也可以保持不变。根据第4段第3句He says it can keep its shape and strength even under pressure.(他说它可以在压力下保持它的形状和强度。)结合句意可知答案是same 。
【7】句意:它能在强风中支撑自己的重量。根据第5段Second, it’s very tall. It can grow up to 20 meters and it supports its own weight, even in the strong wind.(第二,它很高。它可以长到20米,即使在强风中也能支撑自身的重量。)结合句意可知答案是strong。
【8】句意:它一个收获周期需要比其他树木更少的年。根据第6段第3至5句The harvest cycle of bamboo is about 3 years. Softwoods such as pine (松树) and spruce(云杉) have a harvest cycle of about 10 years. And hardwoods that come from flowering plants such as maple(枫树) and walnut(胡桃树) need more than 30 years.(竹子的收获周期约为3年。松树和云杉等软木的采收周期约为10年。而来自枫树和核桃等开花植物的硬木需要30多年的时间。)可知“竹子一个收获周期需要比其他树木更少的年”;结合句意可知填fewer(更少的)。
【9】句意:它只需要雨水、泉水和阳光就能长大。根据第6段第2句It lives on the rainwater, spring water and sunlight.(它依靠雨水、泉水和阳光生活。)可知“它只需要雨水、泉水和阳光就能长大。” 结合句意可知填sunlight。
【10】句意:人们认为富人不住在用竹子做的房子里,但许多国家已经建造了漂亮的竹子房子。根据第7段People usually think bamboo is only for poor people. But in many countries,bamboo is used for building floors and roofs and even beautiful houses.(人们通常认为竹子只适合穷人。但在许多国家,竹子被用来建造地板和屋顶,甚至是漂亮的房子。)可知“们认为富人不住在用竹子做的房子里,但许多国家已经建造了漂亮的竹子房子。”结合句意可知填rich。
阅读短文填空,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,提炼语言填充句子。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。
【题目】九年寒窗苦,六月备考忙。对于即将到来的中考,同学们既有期盼也有压力。为了让同学们学得开心,学有信心,我校英文报刊将开展“How to Face Senior High School Entrance Examination”的征文比赛,请你根据提示内容,用英语简要描述并适当表达自己的观点。内容要点如下表:
现状概述 | 由于课业繁重,学生压力较大。 更注重学生的语言能力,学生难得高分,因此有些学生可能灰心。 |
同学建议 | 我们不仅要勤奋努力,更要改进学习方法。 应该认真计划好时间,以便在学业和爱好间取得平衡。 |
你的建议 | ……(1-2点,做适当发挥) |
注意事项:1. 征文须包含表格中所有要点。要求语句通顺,意思连贯;
2. 词数100左右,开头结尾已给出,不计入总词数。
How to Face Senior High School Entrance Examination
The Senior High School Entrance Examination is coming. Are you ready for it? Although we have dreams, we may feel worried from time to time.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________