题目内容
【题目】 What does it take to graduate from university? Some papers or high scores in exams? Well, these are not enough if you are a student at Tsinghua University.
According to a new rule of the university, students must prove (证明) themselves in the swimming pool. They need to pass a swimming test of at least 50 meters, and those who fail the test will be required to take a swimming course throughout their school years. By the time they graduate, they will have known how to swim; otherwise they can’t graduate with their bachelor’s degrees (学士学位).
The news made waves in Chinese social media (媒体). Some people praised the university for requiring a necessary skill that can save lives, and they also believed that the rule would help improve students’ health. However, others questioned if it was fair to expect those who come from inland cities (内陆城市) to be able to swim.
In fact, this is not a new rule. Tsinghua University first made swimming a requirement in 1919 but later gave it up because the number of students became too large and there were not enough swimming pools in the school for them to learn swimming.
Anyway, it is still good news that Chinese students’ health has become more and more valued. Why not just take this chance to learn one more life-saving ability?
【1】According to the passage, what does it take for a student to graduate from Tsinghua university?
A. Some papers.B. High scores in exams.
C. Passing a swimming test.D. All of the above.
【2】The underlined phrase “made waves” in Paragraph 3 most probably means _________.
A. caused a heated discussionB. spread widely
C. made a requirementD. proved the rule
【3】Why did Tsinghua University once give up the rule?
① Because many students failed the swimming test.
② Because some people disagreed with the rule.
③ Because there were too many students.
④ Because there were not enough swimming pools.
A. ①②B. ②③C. ③④D. ①④
【4】What is the passage mainly about?
A. Different people hold different opinions about a new rule.
B. Tsinghua University has made a new rule of graduation.
C. Chinese students’ health should be more and more valued.
D. There is a new chance to learn another life-saving ability.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
短文大意:本文是新闻类阅读,介绍了清华大学的一项新规定,清华学生需通过50米游泳测试才能毕业,这一消息一经立即在社会上引发强烈关注。
【1】题意:根据这篇文章,一个学生从清华大学毕业需要什么条件?考查细节理解。根据第一段和第二段They need to pass a swimming test of at least 50 meters, and those who fail the test will be required to take a swimming course throughout their school years.可知,除了毕业论文和考高分外,清华学生必须通过至少50米的游泳测试才能毕业,ABC三项都是必须条件,故选D。
【2】题意:第3段中的划线短语“make waves”很可能意味着_________。考查词义理解。划线短语make waves本意是“兴风作浪”,根据段中赞成和质疑两种态度的对比,可知这一消息在社会上引起了激烈的讨论,caused a heated discussion符合段意,故选A。
【3】题意:为什么清华大学曾经放弃这一规则?①因为许多学生没有游泳测试。②因为一些人不同意这个规则。③因为有太多的学生。④因为没有足够的游泳池。考查细节判断。根据Tsinghua University first made swimming a requirement in 1919 but later gave it up because the number of students became too large and there were not enough swimming pools in the school for them to learn swimming.可知,后来由于学生人数过多,学校里没有足够的游泳池供他们学习游泳,清华大学放弃了这一规则,③④两点符合文意,故选C。
【4】题意:这篇文章主要讲的是什么?考查文意理解。根据短文,可知本文报道的是清华学生需通过50米游泳测试才能毕业这一消息在社会上引发的强烈关注,Tsinghua University has made a new rule of graduation.符合文意,故选B。
【题目】摘录要点 根据短文内容,完成表格中所缺信息,每空不超过三个单词,
Mo Ya, Nobel Prize winner in literature (文学)in 2012, believes his success comes from a large amount of reading.
Mo was born into a farming family in a village in Shandong Province. Mo left school at the age of 12 and started to work in the fields. Mo was tired after his daily hard work, but he was always hungry for books. However, there were very few books in the village, he never gave up. He read his elder brother's textbooks and even dictionaries. He helped others with farm work in exchange for books.
After Mo left his hometown and joined the army in 1976, he began to read widely, including works by Lu Xun and many other famous writers. He studied from these writers but did not copy them. Instead, he developed his own style.
Mo Yan, the first Chinese Nobel Prize 【1】in literature | |
The process of Mo Yan's growth | He was born in a village and his parents are both 【2】. After leaving school at the age of 12, he was always 【3】books. In the army,he read works such as Lu Xun's and other famous writers' to develop his own 【4】 In 2012, he won the Nobel Prize for literature. His success comes from a large amount of 【5】 |