题目内容
【题目】阅读短文,下列问题
A
Do you still get free plastic bags from the supermarkets? Things have changed.
China has banned(禁止)free plastic bags at shops and supermarkets, and people have to pay for plastic bags. The rule started on June 1, 2008. It came because our country tried to make litter less. Making super-thin(超薄)plastic bags has also been banned.
The Chinese once used about 3,000,000,000 plastic shopping bags a day,and they have caused pollution of the environment (环境污染). The bags have become a main cause of plastic pollution because they are easy to break and people throw them away here and there. So the Chinese people are encouraged to bring their own bags for shopping.
What kind of shopping bag is the best to bring? Some students in Chongqing have a good idea. They make their own shopping bags. They use old clothes to make cloth bags(布袋),and send them to their parents as presents. They also ask their parents and friends to use cloth bags instead of plastic ones. They think it is their duty to protect(保护)the environment.
(1)People in China have to _______ now.
A.throw plastic bags here and there
B.collect plastic bags in the streets
C.pay for plastic bags at shops and supermarkets
D.use free plastic bags at shops and supermarkets
(2)China made this rule because plastic bags were bad for the _______.
A.environment
B.litter
C.shops
D.supermarkets
(3)The Chinese people are encouraged to bring _______for shopping.
A.no bags
B.free plastic bags
C.their own bags
D.super-thin plastic bags
(4)Some students in Chongqing _______.
A.ask their parents to make cloth bags
B.make cloth bags themselves
C.pick up plastic bags everywhere
D.buy cloth bags for their parents
(5)What's the main idea of this article(文章)?
A.Making super-thin plastic bags has been banned in China.
B.The bags have become a main cause of plastic pollution.
C.Some students in Chongqing begin to make their own shopping bags.
D.To protect the environment, free plastic bags have been banned in China.
【答案】
(1)C
(2)A
(3)C
(4)B
(5)D
【解析】短文大意:你仍然在超市得到免费的塑料袋吗?情况已经发生了变化。中国已经禁止商店和超市使用免费塑料袋,这条规定开始于2008年6月1日。之所以有这条规定是因为我们国家在尽力减少垃圾。
(1)C 由第二段中的“China has banned…have to pay for plastic bags.”可知答案为C。
(2)A 由第三段可知中国制订这项法规是因为塑料袋对环境有害。
(3)C 由第三段最后一句话可知答案为C。
(4)B 由第四段可知重庆的一些学生自己制作布袋。
(5)D 本文的主题应是:为了保护环境,免费的塑料袋在中国已被禁止。