题目内容
【题目】 If you ask someone in China about Russia, you might hear something about how it’s a “nation of warriors”, or zhan dou min zu in Chinese. They drink a lot. They keep bears as pets. But still people name Russia the “nation of warriors” for reasons.
Russians do well in sports. They never finish below fourth place for every Summer Olympic Games. The country’s long winters make its people become good at winter sports, including ice skating and skiing.
Its literature(文学)and art are also very famous. You can see them in War and Peace by famous Russian writer Leo Tolstoy, Swan Lake by Pyotr Tchaikovsky, and the traditional nesting dolls(套娃).
China has been Russia’s top business partner for eight years. Besides, two countries are joining hands to develop economy through the Belt and Road Initiative(一带一路倡议). For example, a Pipeline(管道)has been built across the two countries. We hope people can bring gas to China in 2019.China is also helping to build Russia’s first high-speed train from Moscow to Kazan.
Russia is China’s largest neighbor, and the two neighbors are getting ever closer.
【1】Why are Russians good at winter sports?
____________________________________
【2】Who wrote the famous novel War and Peace?
____________________________________
【3】What does China do to help Russia?
___________________________________
【4】What is the relationship(关系)between China and Russia like?
____________________________________
【5】Does the “nation of warriors” mean a nation likes to fight according to the passage?
____________________________________
【答案】
【1】Because the Russia’s long winters make its people become good at winter sports.
【2】Leo Tolstoy.
【3】China is helping to build Russia’s first high-speed train from Moscow to Kazan.
【4】China and Russia are getting ever closer.
【5】No, it doesn’t.
【解析】
本文是一篇说明文,主要介绍了俄罗斯的相关情况,包括生活习惯、体育以及文学艺术等方面,此外文章还强调了中俄两国日益亲密的友好关系。
【1】根据第二段“The country’s long winters make its people become good at winter sports”可知,俄罗斯漫长的冬天使得俄罗斯人擅长冬季运动。故答案为Because the Russia’s long winters make its people become good at winter sports.
【2】根据第三段“You can see them in War and Peace by famous Russian writer Leo Tolstoy”可知,《战争与和平》的作者是列夫.托尔斯泰。故答案为Leo Tolstoy.
【3】根据单数第二段“China is also helping to build Russia’s first high-speed train from Moscow to Kazan”可知,中国正在帮助俄罗斯建造从莫斯科到喀山的第一列高速列车。故答案为China is helping to build Russia’s first high-speed train from Moscow to Kazan.
【4】根据最后一段“Russia is China’s largest neighbor, and the two neighbors are getting ever closer”可知,俄罗斯是中国最大的邻国,两个邻国的关系越来越近。故答案为China and Russia are getting ever closer.
【5】根据第一段“They drink a lot. They keep bears as pets. But still people name Russia the ‘nation of warriors’ for reasons”可知,人们称俄罗斯为“勇士之国”,是因为他们民族擅长喝酒、以熊为伴,此外还有许多其他原因,并不是指俄罗斯人民喜欢斗争。故答案为No, it doesn’t.
【题目】阅读短文,下列问题
B
What problems do the teenagers probably have? Here is a survey showing their main problems.
Problems | Causes | Advice |
Feeling | Too much homework. Don't have enough time for their hobbies. | Make a plan for study and hobbies. Find time to relax as possible as you can. |
Getting short-sighted | Too much homework. Bad reading and writing habits. | Do homework or reading in a correct way. |
Fights | Don't know how to get on well with classmates. | Make more friends and understand each other. Share your problems with them. |
Feeling tired of study | Computer games' bad influence. | Don't be crazy about computer games. Play them just for a short time when you are tired. |
Getting fat | Having more pocket money to buy snacks. Dislike doing exercise. | Use your pocket money to do something meaningful. Spend some time doing exercise every day. |
(1)How many main problems are there in the survey?
A.Four.
B.Five.
C.Six.
D.Seven.
(2)What problems are caused by too much homework?
A.Feeling stressed and fights.
B.Feeling tired of study and getting fat.
C.Feeling stressed and getting short-sighted.
D.Getting short-sighted and feeling tired of study.
(3)If Simon is feeling stressed, he should ______.
A.do much more homework
B.make a plan to spend time on study and hobbies
C.donate his pocket money to Project Hope
D.buy some snacks
(4)Peter is tired of study, maybe because he ______.
A.has no close friends
B.has no pocket money
C.plays too many computer games
D.gets fatter and fatter
(5)______ is a good way for the teenagers to stop fights.
A.Doing less homework
B.Playing computer games
C.Learning how to make friends
D.Paying no attention to each other