题目内容

【题目】

Yu Guangzhong is a popular poet. He was well known for his nostalgia(乡愁) he describes in his poems.

On December 14, 2017, the famous Chinese poet Yu passed away at the age of 89 in Taiwan. Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu. He and his family moved to Taiwan in the 1950s. He lived and worked there until his death.

Nostalgia” is Yu's famous work, and in this poem he shows his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan.

Published(出版) in 1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide. The poem appears in Chinese high school textbooks.

Besides his achievements in poetry, Yu was also a successful essay writer, critic and translator.

Yu spent his whole life writing. The reason why I stick_to writing till today comes down to my passion(热情) for the Chinese language,” he once said in a 2015 interview with People's Daily. He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.

1Yu Guangzhong is famous for ________.

A.the nostalgia in his poemsB.his death on December 14, 2017

C.his love for TaiwanD.his great translations

2The underlined phrase “stick to” means “________”.

A.enjoyB.startC.keepD.finish

3Which of the following is TRUE about Yu Guangzhong?

He was born in Nanjing.

He is a successful essay writer.

Yu Guangzhong doesn't like Taiwan.

He loves his mother and motherland.

He is loved by the readers in Chinese mainland.

A.①②③⑤B.①②④⑤C.①②③④D.①③④⑤

4What is the best title for the passage?

A.A Famous PoetB.A Popular Poem

C.Love for the MotherlandD.Passion for the Chinese Language

【答案】

1A

2C

3B

4A

【解析】

短文讲了伟大的诗人余光中,详细地介绍了他去世的时间,及其写作品《乡愁》的原因和意义。

1细节理解题。根据第一段“He was well known for his nostalgia(乡愁) he describes in his poems. 他以他在诗中描写的乡愁而闻名。”,可知余光中以他诗中的乡愁著名,故选A

2词义猜测题。根据文中“writing till today一直写到今天”,可猜测stick to为“坚持”,与keep同义,故选C

3细节理解题。根据文中“Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu.”,“Yu was also a successful essay writer, critic and translator”,“He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.”以及“Published(出版) in 1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide.”,可知①②④⑤是正确的,文中未提及③的内容,故选B

4最佳题目题。根据短文是介绍著名诗人余光中的,故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】

There is an old tree on a dry land. The tree has so many branches(树枝)that it brings shadow (树荫) to hundreds of travelers.

One day, two travelers got to the tree. They walked for a long time in the hot sun. They were too hot and tried to find a place to rest. Luckily, they found the big tree.

They made a decision to take a rest under the tree. They slept there for a while. When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree. But he was sad to see nothing.

He started to say bad words to the tree. "Oh, this is just a useless tree without any fruit on it!" The other traveler said nothing about the tree but asked his friend to be quiet. However, the traveler in the tree still shouted at the tree.

The tree couldn't stand the traveler at last. He said in a sad yet strong voice," You can't be so ungrateful(忘恩负义的)to me, Just look back to the moment when you got here in the hot sun! I gave you a cool and comfortable place to rest. You would die now without me!"

Many people do much for us, but we sometimes forget to give thanks but only complain(抱怨)! Make sure not to say any bad words to the one who has helped you.

1The big tree helped make the two travelers_______.

A.coolB.hungryC.hotD.thankful

2Why did the traveler feel sad?

A.Because the tree was too tall.B.Because he couldn't climb higher.

C.Because he didn't sleep well. D.Because he could find nothing to eat.

3What does the underlined word "He" in the fifth paragraph refer to?

A.travelerB.treeC.fruitD.land

4Which is the RIGHT order according to the passage?

Two travelers got to the tree.

One traveler climbed up the tree.

The travelers had a good rest.

One traveler shouted at the tree.

A.③①②④B.④①③②C.①③②④D.④①②③

【题目】

Do you know what a couchpotato means? Well, in America, the word is now often used. The American couchpotato becomes maybe even a part of American tradition. You see, in America, many people often spend their free time sitting on a couch(沙发) watching TV. As there are many programs to choose, the TV can be quite interesting and very addictive(上瘾的). One may sit and watch TV for hours without stop. They do nothing else but watch TV. These people are called couchpotatoes.

In America, when one watches TV, he is most often sitting on a couch. While watching TV, most of these people look so frozen that they almost look dull(呆滞的). Everyone is sitting quietly with eyes looking right into the same black box. Also, because these people are addictive to TV, they don't exercise and usually get very fat. In many ways, they look so quiet and fat, and watch TV on a sofa, so they are all called couchpotatoes.

Now you know what a couchpotato means. The next time if you see someone watching TV too long, just say, “What a couchpotato

1If a person is called a couchpotato, he or she ________.

A.likes sitting on a couch watching TVB.does nothing all day

C.must be very fatD.only watches TV and eats potatoes

2A couchpotato looks like a real potato because he or she ________.

A.doesn't like taking exercise and does nothingB.likes eating potatoes on a couch all day

C.almost never moves while watching TV and gets fatD.is looking right into the same black box

3What does the underlined word “frozen” in the 2nd paragraph mean?

A.Looking at the same black box.B.Watching TV without moving all day.

C.Watching TV and eating potatoes.D.Eating potatoes on a couch all day.

4What does the passage mainly tell us?

A.How to watch TV in America.B.Why couchpotatoes are fat.

C.Why people like watching TV.D.What a couchpotato means.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网