题目内容
【题目】
![]()
Yu Guangzhong is a popular poet. He was well known for his nostalgia(乡愁) he describes in his poems.
On December 14, 2017, the famous Chinese poet Yu passed away at the age of 89 in Taiwan. Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu. He and his family moved to Taiwan in the 1950s. He lived and worked there until his death.
“Nostalgia” is Yu's famous work, and in this poem he shows his homesickness for the Chinese mainland when he was in Taiwan.
Published(出版) in 1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide. The poem appears in Chinese high school textbooks.
Besides his achievements in poetry, Yu was also a successful essay writer, critic and translator.
Yu spent his whole life writing. “The reason why I stick_to writing till today comes down to my passion(热情) for the Chinese language,” he once said in a 2015 interview with People's Daily. He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.
【1】Yu Guangzhong is famous for ________.
A.the nostalgia in his poemsB.his death on December 14, 2017
C.his love for TaiwanD.his great translations
【2】The underlined phrase “stick to” means “________”.
A.enjoyB.startC.keepD.finish
【3】Which of the following is TRUE about Yu Guangzhong?
①He was born in Nanjing.
②He is a successful essay writer.
③Yu Guangzhong doesn't like Taiwan.
④He loves his mother and motherland.
⑤He is loved by the readers in Chinese mainland.
A.①②③⑤B.①②④⑤C.①②③④D.①③④⑤
【4】What is the best title for the passage?
A.A Famous PoetB.A Popular Poem
C.Love for the MotherlandD.Passion for the Chinese Language
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】A
【解析】
短文讲了伟大的诗人余光中,详细地介绍了他去世的时间,及其写作品《乡愁》的原因和意义。
【1】细节理解题。根据第一段“He was well known for his nostalgia(乡愁) he describes in his poems. 他以他在诗中描写的乡愁而闻名。”,可知余光中以他诗中的乡愁著名,故选A。
【2】词义猜测题。根据文中“writing till today一直写到今天”,可猜测stick to为“坚持”,与keep同义,故选C。
【3】细节理解题。根据文中“Yu was born in 1928 in Nanjing, Jiangsu.”,“Yu was also a successful essay writer, critic and translator”,“He then added that this passion was strengthened by his love for his mother and his motherland.”以及“Published(出版) in 1971, the poem keeps highly popular among Chinese speakers worldwide.”,可知①②④⑤是正确的,文中未提及③的内容,故选B。
【4】最佳题目题。根据短文是介绍著名诗人余光中的,故选A。