题目内容
【题目】![]()
There is an old tree on a dry land. The tree has so many branches(树枝)that it brings shadow (树荫) to hundreds of travelers.
One day, two travelers got to the tree. They walked for a long time in the hot sun. They were too hot and tried to find a place to rest. Luckily, they found the big tree.
They made a decision to take a rest under the tree. They slept there for a while. When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree. But he was sad to see nothing.
He started to say bad words to the tree. "Oh, this is just a useless tree without any fruit on it!" The other traveler said nothing about the tree but asked his friend to be quiet. However, the traveler in the tree still shouted at the tree.
The tree couldn't stand the traveler at last. He said in a sad yet strong voice," You can't be so ungrateful(忘恩负义的)to me, Just look back to the moment when you got here in the hot sun! I gave you a cool and comfortable place to rest. You would die now without me!"
Many people do much for us, but we sometimes forget to give thanks but only complain(抱怨)! Make sure not to say any bad words to the one who has helped you.
【1】The big tree helped make the two travelers_______.
A.coolB.hungryC.hotD.thankful
【2】Why did the traveler feel sad?
A.Because the tree was too tall.B.Because he couldn't climb higher.
C.Because he didn't sleep well. D.Because he could find nothing to eat.
【3】What does the underlined word "He" in the fifth paragraph refer to?
A.travelerB.treeC.fruitD.land
【4】Which is the RIGHT order according to the passage?
①Two travelers got to the tree.
②One traveler climbed up the tree.
③The travelers had a good rest.
④One traveler shouted at the tree.
A.③①②④B.④①③②C.①③②④D.④①②③
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】C
【解析】
本文作者通过两个旅行者和一棵大树的故事告诉我们:要学会感恩。
【1】细节理解题。由倒数第二段I gave you a cool and comfortable place to rest. You would die now without me可知,大树给这两位旅行者带来了凉爽。故选A。
【2】细节理解题。由第三段When they woke up, they felt hungry and one traveler climbed up the tree. But he was sad to see nothing.可知,两个旅行者睡醒后觉得有些饿,于是其中一个旅行者爬到大树上看看有没有吃的,结果树上没有能吃的东西,所以他感到很难过。故选D。
【3】词意猜测题。由划线词前面的一句The tree couldn't stand the traveler at last.可知这里的he指代的是这棵树。故选B。
【4】篇章结构题。通读全文可知,题干的正确顺序为:旅行者到达这棵树下—他们在大树下休息—一位旅行者爬上树—他没有找到水果可以吃。故选C。
排列顺序题要求考生根据动作发生的先后顺序和句子之间的关系,找出事件发生的先后顺序。解答这类题时,可采用“首位定位法”,即先找出第一个动作和最后一个动作,迅速缩小选择范围,从而选出正确答案。本篇第四小题就可以用这种方法解答。