题目内容

【题目】 Once Louis the Twelfth, the King of France, happened to walk into the kitchen of his palace. There he found a small boy busy at work and singing happily.

The boy had bright eyes, and a happy, sunny face, and his looks and manners pleased the king. With a smile Louis asked him his name. He replied that his name was Simon. In answer to further questions, the king learnt that the boy was an orphan: both his father and mother were dead.

“Are you content to do this kind of work?” the king asked, pointing at the bowls which the boy was washing. “Are you willing to spend your time in the kitchen when so many of the others work upstairs?"

“Why not?” answered the boy, with a twinkle in his eyes. “I am doing as well as the best of them. The king himself can do no better.”

“Indeed!” said the king, no little surprised at the boy's words. “How do you know that?”

“Well, sir, the king lives, and so do I. I am content with my life. Can the king say that he is content with his life?”

Louis walked away, and his mind was full of strange, sad thoughts. No one knew better than he did that kings seldom feel content.

The next day, much to Simon's surprise, he was called by the king. He was still more surprised when he found that his visitor of the day before was Louis himself. The king talked with him about many things, and found him to be a very quick and clever boy.

After that Simon was made to serve the king directly. Step by step, he rose from one important task to another, until he became one of the best soldiers of that time. He is known in history as General La Roche, and considered as one of the greatest men in France.

If Simon had not, early in life, learnt to be content with his life, he might never have been given those chances. The king did not want people who were always unhappy because they did not have as good a place as some others. You cannot too soon learn that only those who are content are happy.

1What did Simon do before he met the king?

A.He sang in the king’s palace.B.He served in the king’s army.

C.He worked in the king’s kitchen.D.He guarded the king’s palace.

2What does the underlined word “content” mean here in Chinese?

A.满足的B.幸运的C.欠缺的D.无聊的

3Which of the following is the correct order about Simon?

①He served the king directly.

②He found the visitor was the king.

③He became one of the best soldiers.

④He had a chat with a visitor in the kitchen.

⑤He is a well-known man in French history.

A.①②⑤③④B.④②⑤①③C.③④②①⑤D.④②①③⑤

4We can learn from the story that ________.

A.being content makes us happyB.working hard can lead to success

C.it’s important to be kind to othersD.children are always more honest

【答案】

1C

2A

3D

4A

【解析】

本文是一个小故事。讲述了法国国王路易十二在他的御厨里发现了一个快乐的小男孩。他对自己的工作感到满足,这种情绪感染了国王,最后得到国王的重用。他就是拉罗什将军,被认为是法国最伟大的人之一。本文告诉我们只有满足的人才是最幸福的。

1细节题。根据第一段“OnceLouis the Twelfththe King of Francehappened to walk into the kitchen of his palaceThere he found a small boy busy at work and singing happily"(从前,法国国王路易十二无意在厨房,见到一个小男孩边忙着工作边快乐地歌唱)”可知“在见到国王之前他在国王的厨房工作”,故选C

2词意猜测题。根据下文“Are you willing to spend your time in the kitchen when so many of the others work upstairs?(当这么多人在楼上工作时,你愿意一个人待在厨房吗?)”可知此句“Are you content to do this kind of work?”句意是:你愿意做这种工作吗?根据句意可知“content”意思是“满意,满足,愿意”;故选A

3阅读排序题。根据短文故事情节的发展可知首先是Simon和一位来访者在厨房聊天,接下来他发现原来来访者是国王,他被要求直接为国王服务,一步一步地成为那个时期最优秀的战士之一,最后法国历史上著名的人物。结合选项故选D

4主旨题。根据短文最后一段最后一句“You cannot too soon learn that only those who are content are happy.(你很快就知道,只有满足的人才是幸福的。)”可知短文告诉我们对自己的生活满意会使我们感到幸福这个道理。故选A

首先快速浏览全文,了解短文大意。要善于抓住每段的主题句,阅读时,要带着问题去读,有针对性。对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做出正确选择。例如,第2小题,我们可以根据下文“Are you willing to…”猜测出此句“Are you content to do this kind of work?”句意是:做这种工作你满足吗?,从而我们知道“content”意思是“满足,满意,愿意”的意思。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Hover Camera(无人相机)

Wang Mengqiu, the inventor of Hover Camera, was born in Hangzhou in 1982. He once studied at Stanford University in the United States. He became famous overnight(一夜成名)because of the invention.

Forget selfie sticks(自拍杆)! Compared to other cameras.

Hover Camera has many advantages.

It can fly and stay in mid-air, track your face and even follow you to make sure it gets the perfect picture.

It can be controlled by using a smart phone.

It records movements with a 13MP camera and takes 4K video.

It is the best choice for weddings, sports games and holidays.

Mr. Wang also said. “The main design consideration is easy and safe to take for the users. It’s very light and small. It can be folded(折叠)in two, so it can be easily put into a bag. When the power is low, it can land on the ground safely on its own.”

It’s reported that the company has raised $25 million to produce it. As it is still being tested(测试). Hover Camera can be bought later this year.

The price has not yet been decided. But a spokesman says the company hopes to sell it for less than $ 600.

1Hover Camera can________.

A.swim in the waterB.fly in the mid-air

C.change its weightD.be used as a phone

2The underlined word “track” means________.

A.pullB.followC.pushD.show

3According to the passage, why is Hover Camera easy and safe to take?

A.It’s light and small.B.It can be folded in three.

C.It doesn’t need power.D.Only a smart phone can make it land.

4Which is not mentioned in the passage?

A.How can we control Hover Camera?B.When can we buy Hover Camera?

C.How much is Hover Camera?D.How popular will Hover Camera be?

5According to the passage, Wang Mengqiu is a________young man.

A.braveB.quietC.creativeD.humorous

【题目】 “Keep calm and carry on” — You can see this message written on many T-shirts and other tourist souvenirs (纪念品) in London and the UK. It has become so famous that there are many versions (版本) of it: “keep calm and drink tea”; “keep calm and love dogs”; “keep calm and learn English”. As you can see, you can substitute (替换) the “carry on” part for anything you want, really!

But where does the original phrase come from? Well, it comes from World War . It was a message to calm people down and encourage them during the war when London was being attacked. The idea was to carry on with life as normal, as if there was no war.

Staying calm when you’re in trouble is known as a very British thing to do. British people are famous for keeping a “stiff upper lip”. This means your lips (嘴唇) don’t shake when you are excited or frightened: you stay calm and don’t show people how you are really feeling.

Are British people still like this today? Do they still keep a “stiff upper lip”? Modern Britain is very different from how it was 60 years ago and British people probably show their feelings more than they used to. But if “keep calm and carry on” is still so famous today, then it must be something that British people still think and care about, and something they are still famous for. So next time you are frightened or in danger, just keep calm and carry on!

1Where is the original phrase “Keep calm and carry on” from?

A.A tea house in UK.

B.T-shirt and tourist souvenirs.

C.World War .

D.Modern Britain.

2According to Para. 1, what message will possibly be given to Grade 9 students who’re facing important exams?

A.Keep calm and work hard.

B.Keep calm and love dogs.

C.Stop crying and eat more.

D.Drink tea and learn English.

3What does the underlined phrase in Para. 3 probably mean?

A.唇亡齿寒B.唇枪舌战C.泰然自若D.装腔作势

4What is the best title of the passage?

A.Britain’s Most Famous Slogan

B.UK — A Great Country

C.The Culture Development in UK

D.The Changes of the British People

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网