题目内容
13.As a boy,Charles Robert Darwin(达尔文) collected anything that caught his interest:insects,coins and interesting stones.He was not very clever,but Darwin was good at doing the things that interested him.His father was a doctor,so Darwin was sent to Edinburgh to study medicine,and was planned to follow a medical career.But Charles found the lectures boring.Then his father sent him to Cambridge University to study to be a priest.While at Cambridge,Darwin's interest in zoology and geography grew.Later he got a letter from Robert FitzRoy who was planning to make a voyage around the world on a ship,the Beagle.He wanted a naturalist to join the ship,and Darwin was recommended(推荐).That voyage was the start of Darwin's great life.
As the Beagle sailed around the world,Darwin began to wonder how life had developed on earth.He began to observe everything.After he was home,he set to work,getting his collection in order.His first great work The Zoology of the Beagle was well received,but he was slow to make public his ideas on the origin of life.
Later Darwin and Wallace,another naturalist who had the same opinions as Darwin,produced a paper together.Darwin's great book"On the Origin of Species by Means of Natural Selection"(《物种起源》) appeared.It attracted a storm.People thought that Darwin was saying they were descended from monkeys.What a shameful idea!Although most scientists agreed that Darwin was right,the Church was still so strong that Darwin never received any honors for his work.
Afterwards,he published another great work,The Descent of Man.His health grew worse,but he still worked."When I have to give up observation,I shall die,"he said.He was still working on 17,April,1882.He was dead two days later.
21.Darwin's father sent him to Edinburgh toB.
A.make him like natural history
B.make him become a doctor
C.let him change his hobbies
D.have him give up his collection
22.According to the passage,Charles Darwin's whole life was changed byD.
A.his study at Cambridge University
B.his collection of coins
C.the naturalists at Cambridge
D.the voyage of the Beagle
23.The underlined part"they were descended from monkeys"probably means"C".
A.they gave monkeys life
B.they were different from monkeys
C.they were developed from monkeys
D.they had to live with monkeys.
分析 本文是一篇人物故事类阅读.主要讲述了达尔文的一生,从父亲送他去学医,到后来去剑桥大学学习,直到一次环球旅行改变了他,他开始思考地球上生命的演变,他的巨著《物种起源》问世掀起了轩然大波.
解答 BDC
21.B细节理解题.根据"Darwin was sent to Edinburgh to study medicine,and was planned to follow a medical career"可知,父亲送她去爱丁堡学医,让他以后从医.故选B.
22.D细节理解题.根据"As the Beagle sailed around the world,Darwin began to wonder how life had developed on earth.He began to observe everything"可知,达尔文一生的改变是由于他的环球之旅开始的.故选D.
23.C推理判断题.根据"People thought that Darwin was saying they were descended from monkeys.What a shameful idea"人们认为达尔文意思是说他们是从猴子变来的,多么可耻的想法.故选C.
点评 本文是一个人物故事类阅读理解.题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,不要以个人的主观想象代替文章的事实,要联系上下文根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.
练习册系列答案
相关题目
2.It is dark now when I begin my early morning walk in the woods.And now that autumn has marched into winter,darkness persists well beyond my 6a.m.start time.
Paths have become familiar after years of hiking.But rocks and tree roots have magically appeared from previously (36)A ground.
Certainly I hit my toe against or (37)C on some unseen barriers.Fallen branches from last night's storm(38)D in wait.Layers of autumn leaves create a false floor through which my trusting footsteps (39)B.Sometimes a piece of moon donates some(40)B to the mystery path.But when skies are dark,there are no (41)C clues for where I step.
My very first night hike was during summer camp on a warm August night in the woods.Our leader (42)A bright flashlights so we would not scare away the night creatures we hoped to find.
"See with your (43)D,"the leader told us over and over again.
(44)B,that advice took effect.With (45)C and courage,it didn't take long before our feet became (46)D to the ground's textures(质地) and irregularities.Toes learned to (47)A for barriers before trusting full weight on feet.Holes and dips in the ground were detected in (48)C of possible fall …
But mistakes (49)B happen.My foot gets caught on a trip and I fall.Since the pace is (50)C,there is little damage except to pride.Once (51)B,I pause to feel the firmness of earth beneath me.
On my way home,as dawn (52)B day,I think about how similar night hikes are to journeys through life.
The same rules often (53)A for both:slow down,concentration,"see"with new senses-and don't be (54)C.Although the path is full of(55)D-hidden barriers,false surface,wet floor-the earth is solid and firm beneath.It is the nature of night ground.It is the nature of life.
Paths have become familiar after years of hiking.But rocks and tree roots have magically appeared from previously (36)A ground.
Certainly I hit my toe against or (37)C on some unseen barriers.Fallen branches from last night's storm(38)D in wait.Layers of autumn leaves create a false floor through which my trusting footsteps (39)B.Sometimes a piece of moon donates some(40)B to the mystery path.But when skies are dark,there are no (41)C clues for where I step.
My very first night hike was during summer camp on a warm August night in the woods.Our leader (42)A bright flashlights so we would not scare away the night creatures we hoped to find.
"See with your (43)D,"the leader told us over and over again.
(44)B,that advice took effect.With (45)C and courage,it didn't take long before our feet became (46)D to the ground's textures(质地) and irregularities.Toes learned to (47)A for barriers before trusting full weight on feet.Holes and dips in the ground were detected in (48)C of possible fall …
But mistakes (49)B happen.My foot gets caught on a trip and I fall.Since the pace is (50)C,there is little damage except to pride.Once (51)B,I pause to feel the firmness of earth beneath me.
On my way home,as dawn (52)B day,I think about how similar night hikes are to journeys through life.
The same rules often (53)A for both:slow down,concentration,"see"with new senses-and don't be (54)C.Although the path is full of(55)D-hidden barriers,false surface,wet floor-the earth is solid and firm beneath.It is the nature of night ground.It is the nature of life.
| 36.A.level | B.soft | C.wet | D.hard |
| 37.A.step | B.tour | C.trip | D.go |
| 38.A.stand | B.hang | C.stain | D.lie |
| 39.A.break | B.sink | C.walk | D.remove |
| 40.A.coldness | B.light | C.loneliness | D.courage |
| 41.A.vague | B.typical | C.visual | D.conscious |
| 42.A.forbade | B.shone | C.removed | D.collected |
| 43.A.eyes | B.toes | C.hands | D.feet |
| 44.A.Directly | B.Amazingly | C.Possibly | D.Luckily |
| 45.A.contribution | B.appreciation | C.concentration | D.expectation |
| 46.A.suspicious | B.cautious | C.tentative | D.sensitive |
| 47.A.explore | B.head | C.clarify | D.assess |
| 48.A.need | B.search | C.advance | D.spite |
| 49.A.also | B.still | C.even | D.ever |
| 50.A.rapid | B.mild | C.slow | D.gentle |
| 51.A.up | B.down | C.out | D.away |
| 52.A.makes up for | B.makes way for | C.makes use of | D.makes sense of |
| 53.A.work | B.apply | C.answer | D.suit |
| 54.A.disappointed | B.confused | C.scared | D.annoyed |
| 55.A.darkness | B.hopelessness | C.anxieties | D.uncertainties. |