题目内容
【题目】B
I went nose to nose with a mouse last week, and I’d rather not say who won.
I was cooking when my friend phoned me to help her catch a mouse she had found in the kitchen. The mouse was under the fridge when I arrived. The cat was standing guard, slowly swinging its tail. I tried to put a broom handle beneath the fridge to force it out, but there were too many wires. My friend pulled up a chair at the table and I pulled a chair beside the fridge, armed with a plastic box as my trap. It was a good plan, but as is usually the case, it didn’t go according to plan.
After a while, the mouse put its head out. I knelt down on the floor in front of the fridge and angled the box to create a no-escape trap. The mouse moved out farther and I put the box down immediately. Unfortunately, the only thing inside the box was the mouse’s tail, still attached to the mouse, which was now struggling with its little legs in an attempt to take to its heels. The cat just sat.
The mouse crawled(爬) up on the broom handle I’d used earlier, and we were now eyeball to eyeball. If I’d wanted to — and I didn’t — I could have seized it with my teeth. I shouted I needed something else to get the mouse. My friend handed me another container. I lowered box two over the mouse’s body, still on the broom handle, with its tail still in box one. Despite my two-box move, the mouse escaped and shot back under the fridge.
Shortly after I left, my friend found the mouse. It was bathed in the sunlight in her bedroom. The cat was sitting next to it, enjoying the rays as well. She said they were a cute couple. Learning from my mistakes, she got a box — and a lid — and said the mouse all but jumped in the box and helped her seal the lid. Just a small change brought about an unexpected result.
【1】What does the last sentence in Paragraph 2 suggest?
A. The plan ended in failure.
B. The plan wasn’t worth carrying out.
C. The plan wasn’t carried out properly.
D. The plan proved to be an unexpected one.
【2】What does the underlined part "take to its heels" mean?
A. Go back. B. Stand up.
C. Fight back. D. Get away.
【3】What were the mouse and the cat doing in the bedroom?
A. Enjoying the harmony. B. Comforting each other.
C. Celebrating the escape. D. Appreciating the view.
【4】Who had the last laugh?
A. The author. B. The author’s friend.
C. The mouse. D. The cat.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】A
【4】B
【解析】
【文章大意】本文是记叙文。猫和老鼠是冤家,和平相处似乎是不可能的。 但在本篇文章里,猫和老鼠互不侵犯,相安无事。反而是作者和她的朋友大动干戈,想尽方法捉老鼠。
【1】考查推理判断。第二段的最后一句的意思为:这是一个好计划,但是就像通常的情况那样,事情未按计划发展。再结合下文的内容可知,作者制订的捕鼠计划没能成功,以失败告终了。故答案为A。
【2】考查词义猜测。根据下文中的"The mouse crawled(爬) up on the broom handle" "Despite my two-box move, the mouse escaped and shot back under the fridge"可知,此处指的是老鼠在奋力逃跑。由此可知,take to one’s heels的意思应是"逃走,溜掉",与get away的意思相近。故选D。
【3】考查推理判断。根据最后一段中的"It was bathed in the sunlight in her bedroom. The cat was sitting next to it, enjoying the rays as well. She said they were a cute couple"可知,老鼠和猫挨着在作者朋友的卧室里晒太阳。由此可知,它们在作者的朋友的卧室里和谐相处。故选A。
【4】考查推理判断。根据文章内容可知,作者和朋友之前想尽办法,一心想捉住老鼠,但是失败了。作者走后,朋友从作者的失败中汲取教训,使老鼠自己跑进了陷阱里,作者的朋友成功抓到了老鼠,因此作者的朋友笑到了最后(即获得了胜利)。故选B。