题目内容

【题目】C

Many of us still tend to think that emotions can affect reasonablethought,and sometimes land us in trouble.But in recent years psychologists have taken quite a different view.Keith Oatley,Professor of Psychology at Glasgow University,is involved in the research which shows the fundamental importance of emotions.

He believes we_are_very_ambivalent_about_them:we think of our emotions as being unreasonable,but we also consider them as essential to being human.For example,Mr Spock,a character in the television series Star Trek,is superintelligent and he has no emotions at all.However,he is never made captain of the spaceship.Maybe,this is because Mr Spock is not the kind of person you can share your feelings with—a person who shows his emotions.

As Professor Oatley points out,our emotions have very important functions,for example,fear.If we cross the road and a car approaches,we usually stop moving or step back.We stop what we are doing,check what we have done and pay very careful attention to the environment.The emotion of fear makes us take this small series of actions which,on average,help preserve our safety.

On the other hand,if things are going well and small problems come up,we find we can solve them with the resources we have to hand.As a consequence,we tend to feel happy and usually continue doing the job.

Anger is an emotion that tends to occur when someone is preventing us from doing something.Then this small “kit” of reactions enables us to prepare ourselves to be quite aggressive to that person,or to try harder,and so on.

Professor Oatley believes emotions generally ocur at these important moments in actions.With fear and anger our emotions make us decide to start doing something else,while with happiness they “suggest” we continue what we are already doing.

【1】What’s Keith Oatley’s opinion about emotions?

A.They affect reasonable thought.

B.They get us into trouble.

C.They are helpful to us.

D.They are reasonable.

【2】What does the underlined part “we are very ambivalent about them” in Paragraph 2 mean?

A.We have contradictory feelings towards emotions.

B.We have similar ideas of emotions.

C.We are quite clear about emotions.

D.We can do nothing about emotions.

【3】It can be inferred from the passage that________.

A.we must control our emotions in daily life

B.emotions play a more important part than we realize

C.positive emotions such as love and joy are good for us

D.negative emotions make us continue what we are doing

【答案】

【1】C

【2】A

【3】B

【解析】

【语篇解读】 相关研究表明,情感对人而言至关重要,不可或缺。

【1】细节理解题。根据文章第一段最后一句中的“which shows the fundamental importance of emotions”以及第三段中的“our emotions have very important functions”可知,Oatley认为情感对我们来说是有益的。

【2】句意理解题。根据第二段中的“we think of our emotions as being unreasonable,but we also consider them as essential to being human”可知,我们认为我们的情感毫无道理,但对于我们人类来说,它是必不可少的,这足以说明我们的矛盾心理。

【3】推理判断题。根据文章最后一段的内容可推知,积极的情感和消极的情感都发挥着比我们意识到的更重要的作用。

练习册系列答案
相关题目

【题目】A

“The first and best of victories is for a man to conquer himself; to be conquered by himself is, of all things, the most shameful,” says Plato. Self-control is at the root of all the advantages. Let a man give in to his impulses(冲动) and feelings, and from that moment he gives up his moral(道德) freedom.

A single angry word has lost many friends. When Socrates found in himself any temper or anger, he would check it by speaking low in order to control himself. If you are conscious of being angry, keep your mouth shut so that you can hold back rising anger. Many a person has dropped dead in great anger. Fits of anger bring fits of disease. “Whoever the gods would destroy they first make them mad.” “Keep cool,” says Webster, “anger is not argument.” “Be calm in arguing,” says George Herbert, “for fierceness(狂怒) makes error a fault.”

To be angry with a weak man is to prove that you are not strong yourself. “Anger,” says Pythagoras, “brings with folly and ends with regret.” You must measure the strength of a man by the power of the feelings he conquers, not by the power of those which conquer him.

Self-control is man’s last and greatest victory.

If a man lacks self-control he seems to lack everything. Without it he can have no patience, no power to govern himself; he can have no self-confidence, for he will always be controlled by his strongest feeling. If he lacks self-control, the very backbone and nerve of character are lacking also. (from www.nmet168.com)

【1】What’s the main idea of the passage?

A. The importance of self- control. B. How to conquer oneself?

C. The relation between a man’s moral freedom and his feelings.

D. A man should keep cool.

【2】 What’s the meaning of “whoever the gods would destroy they first make them mad”?

A. If you are mad, the gods will kill you.

B. If you lose your temper first, gods will kill you first.

C. If you can’t control yourself, you will be crazy.

D. If the gods want to kill you, they will make you mad first.

【3】Which of the following is NOT true, according to passage?

A. The first and best of victories is for a man to conquer himself.

B. You will make a small mistake serious if you don’t keep cool.

C. You must measure a man’s strength by the power of the feelings which conquer him.

D. Anger brings with folly and ends with regret.

【4】 Which of the following can’t help you avoid anger, according to the passage?

A. Be calm in arguing. B. Check your temper or anger by speaking low.

C. Keep your mouth shut. D. Try to make the other angry first.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网