题目内容

【题目】 We usually hear people say "thank you" for getting help. Some people also keep a diary to write down what they're thankful for each day. Others show kindness to people every day. In the workplace, some people take the time to tell others how helpful they are. People practice gratitude in different ways every day. Why should we thank the people and the things around us?

Gratitude is selfless act. It helps you to learn to be empathetic. If you always know the goodness in life and give thanks to others it will be easier for you to find out the needs of others and to offer help whenever you can. Being empathetic to others' opinions and experiences will make you a better parent and friend.

Your health condition will be improved if you are always thankful for the people and things around you. According to Robert Emmons, a leading researcher, thankful people always feel healthier, both mentally and physically. Those who are thankful are 25% happier than those who aren't.

Gratitude is also a useful tool to form better relationships with friends, family members and so on. People who express their gratitude always prefer to forgive others and therefore are able to create long-lasting relationships.

The old saying goes "It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. Take the time to thank people for their work or kindness-whether it was today, last month or many years ago. Practicing gratitude doesn't take much time, and it will make you happier and healthier. And that's a gift worth celebrating 365 days a year.

1How many ways of practicing gratitude are mentioned in the passage?

A.ThreeB.FourC.FiveD.Six

2According to the writer, if people always give thanks to others, they will .

A.get help whenever they need itB.have the same experiences with others

C.think for others and help them in timeD.talk about the kindness they give others

3From the passage, we know that .

A.thankful people will be happy every day in life

B.the best way to give thanks is saying"thank you

C.friendship will last longer if people often give thanks

D.people should spend a long time giving thanks every day

4The main purpose of the passage is to .

A.encourage us to practice gratitudeB.help us receive more gratitude

C.show us how to practice gratitudeD.tell us when to practice gratitude

【答案】

1A

2C

3C

4A

【解析】

感恩是一种优良的品质,人贵有感恩之心。其实有一颗感恩之心对我们以及这个社会是非常有好处的,它能让我们有同理心,感知生活的美好;有感恩心的人会更健康、更快乐;有感恩心有助于我们和家人、朋友建立更好的关系。

1细节理解题。根据短文第一段 “Some people also keep a diary to write down what they're thankful for each day. Others show kindness to people every day. In the workplace, some people take the time to tell others how helpful they are.”可知,这里提到了三种表达感恩的方式:写日记、对别人表现出善意以及花费时间告诉别人他们是多么的乐于助人。故选A

2细节理解题。根据短文第二段 “If you always know the goodness in life and give thanks to others it will be easier for you to find out the needs of others and to offer help whenever you can.”可知,感恩有助于我们有同理心,感知生活的美好。如果你总是感恩别人,你就更容易发现别人的需要,并且提供帮助。故选C

3推理判断题。根据短文第二段 “Being empathetic to others' opinions and experiences will make you a better parent and friend.”和第四段 “Gratitude is also a useful tool to form better relationships with friends, family members and so on.”可知,有同理心会使我们成为更好的父母和朋友,而且感恩对于朋友、家庭成员建立更好的关系是非常有用的。由此可推知,如果我们懂得感恩,我们的友谊就会更长久。故选C

4主旨大意题。根据短文第二段 “It helps you to learn to be empathetic.”、第三段 “Your health condition will be improved if you are always thankful for the people and things around you.”、第四段 “Gratitude is also a useful tool to form better relationships with friends, family members and so on.”以及第五段 “Practicing gratitude doesn't take much time, and it will make you happier and healthier.”可知,文章讲述了拥有一颗感恩心的好处,其目的是鼓励我们实践感恩。故选A

这是一篇非常美的文章,短文给我们阐述了感恩心的好处,鼓励我们在生活中怀有感恩之心,感恩身边的人。文章主题明确,叙述清晰,将深刻的道理结合日常生活中的例子进行阐述,使文意更容易理解。题型是阅读理解,考查了细节理解、推理判断和主旨大意。细节题考查学生们对文章具体事实信息的理解,答案常可以在原文找到。第1小题和第2小题是两个细节题,但并不是非常容易解读,学生们需要注意将原文的文意与选项进行比对,选择与原文意思相同的。如第2小题,根据关键词…give thanks to others可定位到答案所在的句子“If you always know the goodness in life and give thanks to others it will be easier for you to find out the needs of others and to offer help whenever you can.”,结合选项可知C与原文同意。主旨大意题问的是文章的写作目的,结合文意可知,短文讲述了拥有一颗感恩心的好处,其目的是鼓励我们实践感恩,故A选项最符合文意。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Riding a Mobike on the street, you might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smart phones are _______. But you' re not in China--you' re in Manchester in Britain. In fact, you might see _______ things in many other cities. Chinese products have been _______ worldwide.

Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time. To_______local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the_________.Unlike Chinese, Australian people don't like to eat meat with the bone_________so Chinese restaurants there provide big pieces of meat without bones,_________ for fish.

Some Chinese brands are also becoming more_______. In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and LenOvo computer. And more than half of US-owned drones (无人机)are Chinese models. They're not simply made in China, but designed and developed in the_________. In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and not dependable. But now, things have changed greatly. “Made in China" becomes cool.

More and more people________ Chinese brands.

1A.for funB.at workC.on sale

2A.similarB.commonC.unusual

3A.storedB.receivedC.accepted

4A.copyB.meetC.spread

5A.kitchensB.servicesC.dishes

6A.upB.inC.on

7A.evenB.stillC.just

8A.practicalB.traditionalC.popular

9A.countryB.fieldC.town

10A.sellB.trustC.improve

【题目】 I used to consider being a line leader as something embarrassing.I felt_________when I thought of having my classmates stare at the back of my head.

Finally, it came.Waking up that morning, I tried not to think about it.I never considered myself much of a_________or one to have such qualities, but little did I know I was wrong.As I was getting off the bus, I had that butterfly feeling in my stomach.

I quietly sat down at my desk.I was_________my teacher wouldn't notice me and maybe she would forget it was my day.When she announced that I was today's leader, I was terrified She asked everyone to line up behind me and announced that we would be going to the library.I_________exactly where the library was. “This will be easy,” I said to myself.

I turned off the lights, and headed to the library."Hey, this is kind of_________! I thought to myself.I felt surprisingly good to be in front and have control.I would never let myself forget that day.

After I left primary school, it was off to the middle school where many leadership_________waited for me.On the first day of the 7th grade, I organized a discussion about what class rules to follow.The next year,I was voted as head of the Birthday committee, where I showed my sense of leadership off to the other members.

My leadership qualities_________me outside of school.In the soccer field, I gave a speech about how I thought I would be a great captain I was voted captain, which gave me even more_________and made me feel that with my leadership, I could do anything.

1A.unhappyB.uneasyC.unluckyD.unsafe

2A.leaderB.captainC.monitorD.helper

3A.promisingB.worryingC.suggestingD.hoping

4A.doubtedB.forgotC.knewD.asked

5A.coolB.strangeC.helpfulD.boring

6A.testsB.rolesC.lessonsD.plans

7A.controlledB.impressedC.benefitedD.moved

8A.careB.luckC.warmthD.confidence

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网