题目内容
【题目】 How’s your relationship with your dad? It can be easy to let walls build up between you during the teen years. But by taking several simple steps, you can help improve the relationship between the two of you—even without great efforts. Here are a few quick tips.
Talk it out. Communication is the key to any friendship. Open your mouth and let your dad know what’s on your mind. Give him a chance to get to know you.
Listen up. Your dad’s lived more life than you have. Believe it or not, he’s probably been there and can help you get through the pressures and struggles. Ask how he dealt with school, girls or temptations (诱惑). Then pay attention.
Take some time. It can be hard for us kids to talk about what really matters. But spending time together can build the relationship, and create chances to talk. Go for a hike or a game. Work on the car. Whatever you’re into, ask your dad to do it together.
Fight fair. Family disagreements are unavoidable. When temperatures rise, keep your mouth respectful and cool off before you say something bad. Talk it out when you can do so calmly.
Realize respect. Face it: your dad’s been given authority (权威) to help guide you as you know. He’s going to make mistakes, but so are you. Forgive him when he blows it, and honor his decisions—even if you don’t agree.
【1】The main purpose of the passage is to advise teenagers on how to ________.
A.respect and obey their fathersB.communicate with their fathers
C.ask their fathers for adviceD.get along well with their fathers
【2】According to the writer, ________.
A.fathers have the right to guide teenagersB.respect means never fighting with fathers
C.disagreements can be avoided through effortsD.always keeping your mouth closed really matters
【3】“When temperatures rise” means________.
A.when it is too hotB.when teenagers have a fever
C.when fathers fall illD.when disagreements get worse
【4】From the passage we can infer that________.
A.communication can prevent all the disagreements
B.fathers play an important role in teenagers’ growth
C.talking everything out at once always helps
D.teenagers should never get angry with their fathers
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】B
【解析】
这是一篇说明文。文章主要针对年轻人怎样和父亲相处的问题给了五点建议。
【1】主旨大意题。根据第一段“How’s your relationship with your dad”和“by taking several simple steps, you can help improve the relationship between the two of you ”可知文章目的是为了给年轻人一些关于怎样和父亲相处给出建议。故选D。
【2】推理判断题。根据第五段“fight fair”可知B选项“never fighting with fathers”表述错误;根据第五段“Family disagreements are unavoidable”可知C选项“disagreements can be avoided”表述错误;根据第五段“Talk it out when you can do so calmly”可知D选项“always keeping your mouth closed”表述错误。根据第三段“he’s probably been there and can help you get through the pressures and struggles. Ask how he dealt with school, girls or temptations”可知给父亲机会让他了解你,他能帮助你解决压力度过难关,帮你处理学业、恋爱以及怎么应对诱惑的问题。父亲可以给年轻人一些指引。故选A。
【3】词义猜测题。根据“cool off before you say something bad”在说不礼貌的话之前冷静下来,可知此处指的是当矛盾变得更糟糕的时候。故选D。
【4】推理判断题。文章是总分的结构,主要在介绍年轻人怎样和父亲相处的方法,由此可以推断父亲在年轻人成长中很重要。故选B。
阅读理解的推理判断题需要在理解文章的表面文字信息的基础上做出一定的判断和推理,从而得出结论。一般可用排除法排除一些干扰项。干扰项的特点是一下几种:①夸大事实。对原文中的细节的程度进行了夸大处理。②无中生有。出现文中不存在的信息。③掺入常识。根据读者的尝试判断是正确的但是文章没有提到。④推理过头。引申过度,结论过于绝对化。第五题的A选项的“all”, B选项的“everything”和D选项的“never”都太绝对,与文章内容不符,可以直接排除。