题目内容

【题目】

One morning, I was driving my father-in-law to the airport when a plane flew silently over the road like a big bird, about to touch down at the airport.

"It's magic," my father-in-law said. I looked at him, without knowing what was happening.

He was a doctor who gave speeches at colleges and had visited

more than 100 countries. He understood better than I why a plane can fly in the sky. It, really, wasn't magic.

But now, I realize he was at least right in some way.

Though flying might not be magic, it's certainly magical. What it brings to our lives is something found in our dreams.

But too often, we, especially I forget. I read a sentence a few months ago. It said, "You know you're growing-up when you no longer want a window seat."

Too often in recent years, I've asked for a seat near the exit row, forgetting the wonders of traveling fast. But sometimes, when the Wi-Fi's not working or my computer has no power, I remember to look.

I think of one time when I was leaving on a family vacation. Moments after take-off, I started working. But a passenger behind me wouldn't stop talking. "The clouds!" he kept saying, "Look at the clouds!"

I turned around, and saw two men, one who appeared to be in his seventies and the other much younger. The chat continued for 20 minutes until, not patiently, I raised my eyes from my computer screen and looked out of the window.

The clouds!

He was right. We were floating through big soft balls of cotton, each in different shapes. They seemed close enough to touch. The afternoon sun provided all kinds of colors, all against a blue sky. I put away my computer and appreciated(欣赏)them for the rest of the flight.

I don't remember the work I felt like I had to complete that afternoon. taut I've never forgotten those clouds.

1The writer thinks flying is "magical" because .

A. planes fly like a very big bird

B. it has changed human lives in some ways

C. he thinks planes have magic powers

D. he understands well why a plane can fly in the sky

2What is the meaning of the underlined sentence in the 6th paragraph?

A. Where people grow up, their minds slow down.

B. When people grow up, they do not like changes.

C. Adults often care too much about day-to-day work.

D. Adults often feel stressed and tired after a day's work.

3How did the writer feel when he listened to the chat for 20 minutes?

A. Unhappy. B. Excited. C. Interested. D. Nervous.

4The writer wrote this article to .

A. explain to the readers how planes fly in the air

B. tell us to look up at planes from time to time

C. remind the readers to enjoy the beauty around them

D. show views from planes are better than that on the ground

5Which of the following is probably the best title for the passage?

A. Is it a wonder? B. Is it magic?

C. What soft clouds! D. What a strange flight!

【答案】

1B

2C

3A

4C

5B

【解析】

短文大意:本文讲述了作者乘飞机的经历,启发我们要注意发现身边的美。

1题意:作者认为飞行是“神奇的”,因为 考查细节理解题。根据it's certainly magical. What it brings to our lives is something found in our dreams. 它给我们的生活带来的是我们在梦中发现的东西,可知它在某些方面改变了人类的生活,故选B。

2题意:第六段划线句子的意思是什么?考查句意理解题。A. Where people grow up, their minds slow down. 在人们成长的过程中,他们的思维会慢慢变慢。B. When people grow up, they do not like changes. 当人们长大时,他们不喜欢变化。C. Adults often care too much about day-to-day work. 成年人经常太在意日常工作。D. Adults often feel stressed and tired after a day's work. 成年人在一天的工作后经常感到紧张和疲倦。根据下文But sometimes, when the Wi-Fi's not working or my computer has no power, I remember to look.,可知过于关注日常工作了,故选C。

3题意:作者在听了20分钟的对话后感觉如何?考查细节理解题。根据The chat continued for 20 minutes until, not patiently, I raised my eyes from my computer screen and looked out of the window.不耐烦地从电脑屏幕上抬起眼睛看着窗外,可知他们的谈话扰乱了“我”的工作导致“我”不高兴,故选A。

4题意:作者写这篇文章是为了 考查意图理解题。根据最后I've never forgotten those clouds.,结合文中对云的描述,可知“我”已沉醉于窗外的美景,终于发现了身边的美,故选C。

5题意:下面哪一个可能是这篇文章最好的标题?考查标题归纳题。A. Is it a wonder? 这是奇迹吗?B. Is it magic? 这是魔法吗?C. What soft clouds!多么柔软的云啊! D. What a strange flight! 多么奇怪的飞行啊!根据短文内容,可知是由岳父的话It's magic引出了文中的话题,是本文的线索,故选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡标号为66—75的相应位置上。

Ray Tomlinson was born in New York State. He sent the world’s f 【1】 email and let us have the use of the @ symbol in electronic communications. Tomlinson wrote a program in 1971 that a 2 messages to be exchanged between different computers. Before that time, electronic messages had only been exchanged between people using the s 3 main unit.

At the time of his invention, Tomlinson was researching possible uses for the ArpaNet—the US military (军方) network that formed the base of the Internet, and showed an i 4 in improving the use of ArpaNet’s “mailbox(邮箱)”, which made users send messages to the mailboxes possible. In the past, people had to print out the message and p 5 it in the mailbox. This achievement made a great difference in people’s life.

Tomlinson also came up with the ideai 6 of using the “@” symbol to separate the name of the receiver from the name of the host, creating the standard still used today. Although it had a history of o 7 forty years, Tomlinson said email had not changed much since its invention.

Tomlinson studied electrical engineering at Rensselaer Polytechnic and t 8 got his masters (硕士学位) at Massachusetts Institute of Technology. He joined a company called Bolt, Beranek, and Newman in 1967, and stayed there the r 9 of his life. He died at the age of 74. The company was later aquired (收购) by Raytheon.

“A true technology pioneer and his work changed the w 【10 the world communicates.” Ratheon said. “It is with great sadness we know the passing of our friend.”

【题目】山东省烟台市2015年中考任务型阅读

Have you ever had the feeling that no one can understand you? Well, here comes “Pepper”, it could be about to change all that. Pepper is the first robot to read human feelings. Using its emotion recognition functions(情感识别功能), Pepper can make jokes, dance and even sing to people when they are around it.

The robot looks like a lovely girl. It is four feet tall with a tablet computer in its chest. It has human-like hands, a girl-like body and baby-like voice. It was shown to attract people at stores on Friday.

Pepper can tell facial expressions, human voice and signs, then make an answer. Pepper is designed to be a family robot, but it isn’t like the household robot on the cartoon. Pepper is used at home or store, where we enjoy pleasure and entertainment.

At home, not only can it tell jokes, it also helps people in trouble. If a natural accident happens, it can encourage them, make them laugh and feel relaxed.

Pepper will be on sale at the price of $2,000 in August, 2015. At present, several Peppers are on show at stores for people to visit. Before selling Peppers, the creators want them to store more knowledge in order to get better along with human beings.

请根据短文内容完成所缺信息。

Pepper—A Robot Of Human Wisdom

Basic feature (特征)

◆The first robot to read【1】 with its emotion

recognition functions.

Description of appearance

◆It’s four feet tall with a【2】 in its chest.

◆It has human-like hands, girl-like body and baby-like voice.

Brief introduction

◆The creators designed it to be used at【3】 .

◆It can not only make an answer by telling facial expressions, human voice and signs, but also can help people who are【4】 .

Preparations for sale

◆Peppers are now still at stores for people to visit.

◆When【5】 is stored in Peppers, the more perfect robots will be on sale soon.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网