题目内容
【题目】(山东省烟台市2015年中考)任务型阅读
Have you ever had the feeling that no one can understand you? Well, here comes “Pepper”, it could be about to change all that. Pepper is the first robot to read human feelings. Using its emotion recognition functions(情感识别功能), Pepper can make jokes, dance and even sing to people when they are around it.
The robot looks like a lovely girl. It is four feet tall with a tablet computer in its chest. It has human-like hands, a girl-like body and baby-like voice. It was shown to attract people at stores on Friday.
Pepper can tell facial expressions, human voice and signs, then make an answer. Pepper is designed to be a family robot, but it isn’t like the household robot on the cartoon. Pepper is used at home or store, where we enjoy pleasure and entertainment.
At home, not only can it tell jokes, it also helps people in trouble. If a natural accident happens, it can encourage them, make them laugh and feel relaxed.
Pepper will be on sale at the price of $2,000 in August, 2015. At present, several Peppers are on show at stores for people to visit. Before selling Peppers, the creators want them to store more knowledge in order to get better along with human beings.
![]()
请根据短文内容完成所缺信息。
Pepper—A Robot Of Human Wisdom | |
Basic feature (特征) | ◆The first robot to read【1】 with its emotion recognition functions. |
Description of appearance | ◆It’s four feet tall with a【2】 in its chest. ◆It has human-like hands, girl-like body and baby-like voice. |
Brief introduction | ◆The creators designed it to be used at【3】 . ◆It can not only make an answer by telling facial expressions, human voice and signs, but also can help people who are【4】 . |
Preparations for sale | ◆Peppers are now still at stores for people to visit. ◆When【5】 is stored in Peppers, the more perfect robots will be on sale soon. |
【答案】
【1】human feelings
【2】tablet computer
【3】home or store
【4】in trouble
【5】more knowledge
【解析】
试题分析:本文介绍了机器人Pepper,它是第一种有情感识别功能的机器人,它可以讲笑话、跳舞、甚至给人们唱歌。它看上去像一位小女孩,它有人的面部表情、语声和手势……
【1】human feelings 根据第1自然段中的“Pepper is the first robot to read human feelings.”可以推测出这里填:human feelings。
【2】tablet computer根据第2自然段中的“It is four feet tall with a tablet computer in its chest.”可知,这里填:tablet computer。
【3】home or store句意:发明者设计它以用在哪儿?根据第3自然段中的“.Pepper is used at home or store”可以推测出这里填:home or store。
【题文4】in trouble. 句意:……安也可以帮助什么样的人们?根据第4自然段中的“it also helps people in trouble”可知,这里填:in trouble。
【5】more knowledge根据短文最后一句“the creators want them to store more knowledge in order to get better along with human beings. ”(发明者想在它们里面存储更多的知识以便它们更好地与人类相处。)可知,这里填:more knowledge。
【题目】Answer the questions (根据短文内容回答下列问题):
Jake’s Home Page
about me diary photos e—mail webcam home | Once upon a time, a personal diary was something you kept hidden away. It was where you wrote down your most private thoughts and feelings, knowing that no one else would read it. Then along came the Internet, and now the idea of a private diary seems old—fashioned. Many teenagers like writing online diaries because they feel free to write anything. “In real life, you can’t always say what you think,” says Jake, an eighteen—year—old from New York. “On the Internet, you can express yourself more freely.” Fans of Jake’s site log on to find out what he’s been up to. What he’s wearing and how he feels. He gets around two hundred letters a day from people who read his online diary. Some people are not sure that online diaries are a good idea. “Teenagers need to be careful with what they write on a website,” says Patricia Chadwick. “You don’t know who is visiting your website and whether they will try to find you,” she says. “It’s playing with fire.” Jake doesn’t agree. “Sometimes people are a bit rude,” he says, “but I just pay no attention to them. Most of the feedback(反馈)I get is pleasant and hopeful.” He goes on, “people reading other people’s diaries is nothing new. My brothers used to secretly read my diary when we were kids. The only difference is this one is seen by a lot more people!” |
【1】Where did people write down their most private thoughts and feelings?
__________________________________________________________________________.
【2】Why are online diaries popular among teenagers?
__________________________________________________________________________.
【3】What does the writer think of a private diary?
__________________________________________________________________________.
【4】Do all the people believe that online diaries are a good idea?
__________________________________________________________________________.
【5】What does Jake say when some people don’t agree with the idea of online diaries?
__________________________________________________________________________.
【6】If you get the choice, what kind of diary do you prefer? Why?
__________________________________________________________________________.
【题目】书面表达。
假设王芳学校的英语广播站急需一名英语广播员,王芳擅长英语,她想加入英语广播站。请根据下面关于王芳的信息,帮她完成这份60词左右的申请。
参考词汇:英语广播站English Broadcasting Station
Name | Wang Fang |
Age | 14 |
| English,music,sports |
| sing English songs,dance,play the piano |
| 86743053 |
| Ivynicegirl@163.com |
Dear Sir,
My name is Wang Fang.________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Yours,
Wang Fang