题目内容
【题目】 Thanks to the worldfamous writer Garcia Marquez, many people think of Latin America as a land of magic.
Where does the magic in his books come from? It may come from the mix of different cultures and ethnicities (种族) in Latin America. Although some of their differences have caused troubles, they have also been a source(源头) of beauty, as well as encouraged people in Latin America to be more openminded.
Latin America includes more than 30 countries and areas located on the south of the United States. It starts from Mexico in North America, going down into the south of South America.
Latin America’s environments are quite different. People can enjoy sunshine on the islands, ride horses in the green grasslands(牧场), and climb mountains covered with snow. It even has the world’s biggest rainforest(雨林)—the Amazon. Many of the world’s most unusual plants and animals live there.
There is also a mix of people in Latin America, including the local people, Africans and Europeans. However, most of them speak the same languages—Spanish or Portuguese(葡萄牙语).
Latin America is quite wellknown for its music and dance. Latin Americans have created many dance styles. Latin dance styles are cheerful and can bring strangers together. These dance styles require dancers to hold each other closely and move in a passionate(热情的) way. People often dance in bars(酒吧) or at parties.
Latin America is open and lively. Its impressively natural environment, history and cultural traditions have made it special.
【1】What gives the magic to Latin America?
A.The famous writer Garcia Marquez’s books.B.The plants and animals.
C.The mix of cultures and ethnicities.D.Different traditions in different nations.
【2】Where is Latin America?
A.On the south of the United States.B.Next to Mexico.
C.In the west part of Europe.D.On the north of Spain.
【3】Because of the differences in Latin America’s environments, ________.
A.people waste much water resourceB.many unusual animals and plants have places to live in
C.it’s easy for Latin Americans to get lostD.Latin Americans speak different languages
【4】Where can we find people who dance in different styles in Latin America?
A.In sports meetings.B.In dance classes.
C.On the streets.D.In bars or at parties.
【5】What is the best title for the passage?
A.My Trip to Latin AmericaB.Environments of Latin America
C.Latin America—Full of MagicD.People in Latin America
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】D
【5】C
【解析】
这是一篇说明文。由于世界著名的哥伦比亚作家加尔西·马尔克斯,许多人认为拉丁美洲是一块神奇的土地。文章介绍了拉丁美洲的相关事宜。
【1】细节理解题。根据第二段第一句“Where does the magic in his books come from? It may come from the mix of different cultures and ethnicities (种族) in Latin America.”意为“他书中的魔术从何而来? 它可能来自拉丁美洲不同文化和种族(种族)的混合。”可知,这片土地的神奇是源于不同文化和种族的融合。故选C。
【2】细节理解题。根据第三段第一句“Latin America includes more than 30 countries and areas located on the south of the United States.”可知拉丁美洲包括位于美国南部的30多个国家和地区。故选A。
【3】细节理解题。根据第四段最后一句“It even has the world’s biggest rainforest(雨林)—the Amazon. Many of the world’s most unusual plants and animals live there.”意为“它甚至拥有世界上最大的雨林(亚马逊)。 世界上许多最不寻常的动植物都生活在那里。”故选B。
【4】细节理解题。根据倒数第二段最后一句“People often dance in bars(酒吧) or at parties.”可知人们经常在酒吧或聚会上跳舞。故选D。
【5】最佳标题。本文从自然环境、历史以及传统文化方面介绍了拉丁美洲的魔力。故选C。
做“选择型阅读理解”一定要有的放矢,带着问题去阅读。考生最好先把文章后的问题浏览一遍,并把问题中的一些关键词圈出来,然后带着问题阅读。第一遍可以采取略读和快速阅读的方法,把可能是答案的地方画出来,然后对照每个小题选择的范围,提高准确率。
阅读理解常见问题的类型如下:
(1)客观具体性问题。这类型的问题比较简单,属于识字得分题,通常可在原文原句中找到答案,如事情发生的时间,地点或原因;
(2)判断推理性问题。这类型问题的常见提问方式包括猜测作者的意图(purpose/aim),推测可能会产生的结果,判断信息的正误(true/not true)。这类型问题的答案通常不能从文章中直接获取,需要结合语境,作者的态度和目的,归整分散的信息,然后进行分析判断或者合理的推测。对于含有only,all,every,never,none,no one等绝对化表达的选项要分外留意;
(3)概括性问题。这类型问题的常见提问方式包括文章的标题(title)、大意(main idea)和结论(conclusion)等。这类问题比上一类难,不能直接得出答案。必须在理解全文的基础上,对信息进行归纳整合。做这类型的题目时,先采取排除法,缩小范围后,联系上下文。排除片面的选项,选择最具概括性或总结性的答案。
【题目】 Bike sharing programs have been popular in many cities and communities across China. Some in the cycling community believe these programs have many advantages, encouraging the people who might not use a bicycle to ride bikes. Others think that the programs are filled with potential (潜在的) danger and create more problems than they solve.
Biking is great for the environment because it allows people to travel without burning fuel (燃料). People who use bike sharing programs might use them instead of their own car or taxi to travel around their area. This helps to cut down air pollution and creates a culture of eco-friendly (环保的) transportation. Biking is known to be excellent exercise for both the body and the mind. Also, it's convenient to use. Public bicycle systems offer a convenient, easy-to-use system for people.
We all know that bicycle helmets protect us from injuries (受伤) and should be worn by all cyclists (骑行者). It seems impossible for everyone who doesn't own a bicycle to wear a helmet. And during heavy traffic hours, bicycles might not be available for use. Furthermore, Bike sharing programs make bicycling easy for everyone, whether or not they are familiar (熟悉的) with cycling. Some people will have experience riding in the city, while for others it may be a first-time experience. These people put themselves and others on the road at risk.
Popular Biking Sharing Programs Across China | |
Advantages of bike sharing programs | 【1】 people to ride bikes and it's great for the environment. |
Being known to be excellent exercise. | |
Offering a 【2】, easy-to-use system for people. | |
【3】 of bike sharing programs | They might cause injuries for cyclists without 【4】 a helmet. |
They might be not available for use during heavy traffic hours. | |
People who have a first-time experience riding bikes might put themselves and others on the road in 【5】. | |
任务 5:根据短文(C)内容完成表格,每空一词。