题目内容
【题目】(朝阳一模)阅读短文,根据短文内容回答问题。
We should learn to understand our mother well. Here are the best ways towards a better relationship with her. They are not necessarily surprising, but they have worked for many people. Try them.
Remember your mother's age
As children, we often forget our mother's age. Knowing our mother's age, not just in numbers of years but in terms of her psychological (心理的))and physical state, often helps us to understand her better.
Listen to your mother
I have found that sometimes the things my mother told me long ago are pretty useful.If you respect her point of view, it will help your mother feel close to you.
Ask your mother about your childhood(童年的)history
If you are lucky enough to have a living family, think of your life as a jigsaw puzzle(拼图游 戏)and ask as many questions as you can to put the picture together. Understanding your childhood history can help you know more clearly who you are,as part of a family which you share with your mother.
Trying to understand our mother is the topic of how we understand ourselves. We should follow the way of her life. When we are able to accept our mother—with all her failings, we can understand her better and it can also help us to know about our shortcomings. Remember that understanding our mother is really about understanding ourselves.
【1】Should we learn to understand our mother well?
【2】What do children often forget about their mother?
【3】How do we make our mother feel close to us?
【4】Why do we ask our mother about our childhood history?
【5】What does the writer want to tell us?
【答案】
【1】Yes.
【2】Their mother’ sage.
【3】By respecting her point of view.
【4】Because it can help us know more clearly who we are.
【5】How to understand our mother better and why we should do it. /The ways of understanding our mother betterand the value of it.
【解析】这是一篇议论文,作者通过几个方面告诉我们如何理解母亲,阐明我们应该尊重母亲和懂得母亲。
【1】细节理解题。Yes. 根据文章第一句“Learning to understand your mother well is what you should do. ”可知,作者认为人们应该理解自己的母亲。
【2】细节理解题。根据作者对第一个观点“Remember your mother's age”的描述可知,记住母亲的年龄,能够帮助我们更好地理解母亲。所以答案为:Their mother’s age.
【3】细节理解题。根据文章第二个观点“If you respect her point of view... it will help your mother feel close to you. ”可知,尊重母亲的观点是接近母亲的一种有效的方式。 所以答案为:By respecting her point of view.
【4】推理判断题。根据最后一个观点 “Understanding your roots and your childhood can help you know more clearly who you are ,... ”可知,向母亲了解自己儿时的经历能够让自己更加清楚 自己在家庭中的位置和意义。可知,答案为:Because understanding our roots and our childhood can help us know more clearly who we are.
【5】主旨大意题。作者主要是想通过此文告诉人们应该怎样了解母亲、懂得母亲。
所以答案为:How to understand our mother better.
【题目】阅读填空先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。所填单词必须写在答题卡对应题号的横线上。每个空格只能填一个单词。
Playing is serious business for children.In fact, it's what they do best! Ask them why they do it, and kids will probably say, "Because it's fun!" But it's much more than that.It's also good for them.
Studies show that from birth babies begin learning through playing.They use their five senses to get to know their new world.Touching allows them to discover how different things feel.Brightly coloured toys and clothing help develop a baby's sense of sight (视觉).When small children choose which toy to play with, they begin developing their abilities in making decisions.
Children love toys that allow them to use their imagination (想象力).Sometimes an empty box is more fun than a high-tech (高科技) toy.That's because a box can become anything to a child.
Crayons, paints and Play-Doh (彩色塑泥) are also good because they allow children to create.Traditional building blocks teach important pre-maths skills.
Playing doesn't become any less important once children start school.Many valuable lessons about life are learned on the school playground.Kids learn how to share, take turns and play by the rules.
The 【1】 of Playing for Children | |
Children's 【2】 | Benefits(好处) |
Playing with brightly coloured toys | It's good for 【3】 a baby's sense of sight. |
【4】 which toy to play with | Small children can learn how to make decisions. |
Playing with an empty box | It can help children improve their imagination. |
Playing with crayons, paints and Play-Doh | Children can be more creative. |
Playing on the school playground | It can 【5】 children many valuable lessons about life. |