题目内容

【题目】Empathy(同情心) lets us feel another person’s pain and drives us to help. Do any other animals feel empathy? Scientists recently found that rats(老鼠) do, too.

Most people don’t like rats. In many people’s eyes, rats are only bad. But Jean Decety and his partners at the University of Chicago did an experiment. It showed that rats are kind, warm-hearted animals. They can feel each other’s pain.

Scientists placed pairs of rats in plastic cages(笼子) for two weeks. During this time they got to know each other. Then they put one of the rats from each pair into a small container(容器) in the cages. The small container had a door. It was so designed as to fall to the side when the free rat touched it. Many of the trapped(困住的) rats squeaked(吱吱叫) to show their discomfort. The other rats of the pairs could see their suffering friends clearly.

In most pairs, the free rats would become very worried about their friends. They kept trying to save their friends again and again throughout the month. Scientists put the rats’ favorite chocolate in the cages, but the rats didn’t eat it until they had saved their friends successfully. Scientists also found that female rats seemed to act more empathetic than male rats.

“The results are the first to show that rats take action in response to another’s trouble,” Decety said. “Monkeys and chimpanzees have similar behavior. But unlike those animals, rats can be ready used in laboratory studies. They will help us to learn which parts of the brain lead to empathy and helping behavior and whether empathy is natural.”

1A person with empathy is often _____.

A. kind-hearted B. clever C. active D. strong

2What does the underline word mean in Chinese?

A. 休息的 B. 睡着的 C. 死亡的 D. 受苦的

3Why didn’t the free rats eat the chocolate at first?

A. Because they were full at that time.

B. Because chocolate was not their favorite food.

C. Because they wanted to save the trapped rats first.

D. Because they were afraid that the chocolate was bad.

4What does the passage mainly tell us?

A. Rats can feel other animals’ pain.

B. Chocolate is rats’ favorite food.

C. Female rats are more empathetic than male rats.

D. Rats are empathetic and can feel each other’s pain.

【答案】

1A

2D

3C

4D

【解析】

文章大意:同情心让我们感受到他人的痛苦并帮助他人动物会有同情心吗?科学家最近发现老鼠也有同情心芝加哥大学的Jean Decety和他的伙伴做了一个实验表明:老鼠是善良热心的动物,它们能感受到彼此的痛苦

1细节理解题。根据Empathy(同情心) lets us feel another person’s pain and drives us to help. 可知同情心让我们感受到别人的痛苦,并促使我们去帮助他们;故答案选A。

2词义猜测题。根据上文Many of the trapped(困住的) rats squeaked(吱吱叫) to show their discomfort.许多被困的老鼠尖叫来表达自己的不适可知这里的意思是“其它的老鼠能清楚地看到他们痛苦的朋友。”所以“suffering”意思应该是“痛苦的、受苦的”,故答案选D。

3细节理解题根据Scientists put the rats’ favorite chocolate in the cages, but the rats didn’t eat it until they had saved their friends successfully.科学家们把老鼠最喜欢的巧克力放在笼子里,但是老鼠们没有吃它,直到他们成功地救了他们的朋友可知这些自由的老鼠一开始没有吃这些巧克力是因为他们想救被困的老鼠;故答案选C。

4主题归纳题根据文章第一段Do any other animals feel empathy? Scientists recently found that rats(老鼠) do, too.可知老鼠是善良热心的动物,它们能感受到彼此的痛苦。故答案选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Once upon a time, a boy was walking through a wood and he thought he could hear a sad cry. Following the sound he came to a big, round, mysterious, grey fountain. The sad sound seemed to be coming from the fountain pool. The boy swept aside the pool’s dirty surface water and saw a group of grey fish swimming in a slow circle through the pond.

Amused by this, the boy tried to catch one of these incredible talking fish. But when he stuck his arm into the water it turned grey right up to the elbow. As this happened, a huge sadness entered into him, and he suddenly understood how sad the fish were feeling.

He quickly pulled his arm out of the water, and ran from that place. But the arm stayed grey, and the boy continued feeling sad. He tried so many times to cheer himself up, but nothing worked. That was, until he realized that if he were to make the Earth happy then that happiness would be, in turn, transmitted back to him, through the earth on his arm. X|k | B| 1 . c|O |m

From then on, he set about looking after countryside. He cared for the plants, and he did what he could to keep the water from being polluted. He encouraged others to do the same. He was so successful that his arm started torecoverits normal color. When the grey had disappeared completely, he started feeling happy again, and he decided to go and visit the fountain. When he was still some way from the fountain he could hear the fish singing happily.

1What happened to the boy when he stuck his arm into the water?

A. He caught some fish. B. His arm was bitten by the fish.

C. He felt great sadness. D. Nothing special happened.

2The underlined word recover means “in Chinese.

A. 转变 B. 进化 C. 变异 D. 恢复

3Which of the following didn’t happen after the boy left the fountain?

A. He started to look after the countryside.

B. He stopped the water from being polluted.

C. He encouraged people to protect the earth.

D. His arm kept grey and he never felt happy.

4What can we learn from the passage?

A. We should protect the earth. B. We shouldn’t catch fish.

C. Even the fountain may cry. D. We should visit the fountain.

5What is the best title of the passage?

A. The Beautiful Countryside. B. The Talking Fish.

C. The Sad Cry. D. The Grey Fountain.

【题目】The Spring Festival is one of the most important festivals in China. During the Festival, Chinese people have many activities. They paste up Spring Festival couplets(春联) , greeting the New Year and saying_______to the old year. On the first day of the Spring Festival, people______. wearing new clothes. Nowadays, children get______pockets from their parents and their relatives by web chat. It is a good time for people to visit relatives and friends. More importantly, the Spring Festival is celebrated not only in China but also in______parts of the world.

The Spring Festival was______in the UK from 1980. Every new year, people also get together and have lots of activities. They sing songs, dance______music, share photos with friends or watch______in the cinema. Additionally, the Spring Festival has become a key time for Chinese living in the US. They______in a large evening party to welcome the traditional new year. The Chinese New Year will be welcomed with three weeks of celebrations across Australia. Thousands of people come to Sydney’s Chinatown. They enjoy fireworks(鞭炮) and lion dances. The family dinner on New Year’s Eve is an important tradition for Chinese______they were born in Singapore or moved there from China. They usually hold it at________because having it in a restaurant takes away the meaning of the tradition.

1A. yes B. goodbye C. no D. hello

2A. hang up B. hang back C. hang out D. hang on

3A. green B. golden C. red D. yellow

4A. other B. others C. another D. the other

5A. congratulated B. celebrated C. happened D. moved

6A. on B. in C. to D. for

7A. TV B. matches C. cartoons D. movies

8A. put B. join C. live D. make

9A. if B. weather C. whether D. when

10A. home B. outdoors C. restaurant D. school

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网