题目内容
【题目】阅读理解
Last year,I went to Beijing Qizhi Special Education School for community service (社区服务)Before we took the bus,my friend asked me a question:"Why are you here?"I did not know how to answer the question.
The school was not far from my school,but it looked like it was in a different world.A group of children were waiting for us,A boy walked toward me.He held my hands and pulled me to the ground.I kissed the earth and tasted nature.
I could not understand what he was doing at first,then I was very angry.Though I was very anrgy,I controlled my anger.
A teacher stopped this awkward(尴尬的)silence when she shouted at the boy."What are you doing right here,right now?"she said."You will never ace your mom again if you keep doing this.Now say sorry!""Sorry."he cried fearfully and nervously.I said noting,but I realized something about this child.After lunch I asked the teacher for information about the child's parents.
She said that the child was very different from other students because of an illness.His family could not afford to treat to treat him.He needed the kindness of his family,but they had abandoned him.So he depended on the support from the teachers and community service workers like us.
I suddenly realiazed I could answer the question my friend asked me at the beginning of the day.
Community service workers help others and make everyone feel better.There are so many people in the world that need help.Playing with lonely children may not make a big difference.But in can light a corner in the children's hearts,making them know they are loved by people.
(1)How did the writer reach Beijing Qizhi Special Education School?
A.By train
B.By car
C.By bus
D.By taxi
(2)Why did the writer get angry?
A.Beacuse a boy held the writer's hands
B.Beacuse the writer did not like to taste nature
C.Beacuse a boy pushed the writer to the ground.
D.Beacuse a boy was impolite to the writer.
(3)The boy acted differently from others because
A.he was sick
B.his parents didn't like him
C.he was nervous and fearful
D.he always lived with teachers
(4)The underline word"abandoned"most probably means
A.hurt
B.left
C.sold
D.forgotten
(5)From the passage we can learn that the writer
A.helped so many people in the world
B.played with the lonely boy after lunch
C.learned the meaning of community service
D.wasn't good at answering the questions about community service.
【答案】
(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】文章大意:这是一篇日常生活类阅读,主要介绍作者在社区服务的原因,作者的朋友问他为什么在社区服务,作者说世界上有那么多人需要帮助.与孤独的孩子玩耍可能不会产生很大的影响.但是,在孩子的心中可以照亮一个角落,让他们知道他们是被人们所爱的.社区服务人员能够帮助别人,让每个人都感觉更好.
(1)C.细节理解题.根据第一段第一句Before we took the bus,my friend asked me a question:在我们坐公共汽车之前,我的朋友问了我一个问题.可知,应该是乘公交车.选C.
(2)D.细节理解题.根据第二段第三句He held my hands and pulled me to the ground.I kissed the earth and tasted nature.他牵着我的手把我拉到地上,我亲吻了大地,尝到了大自然的味道.可知,没有父母的孩子们很调皮,见面就把作者推倒了,很没有礼貌,选D.
(3)A.细节理解题.根据倒数第三段第一句She said that the child was very different from other students because of an illness.她说这个孩子因为生病和其他学生很不一样.可知,是因为疾病,选A.
(4)B.词义猜测题.根据上句His family could not afford to treat to treat him.他的家庭负担不起治疗他.及下句So he depended on the support from the teachers and community service workers like us.因此,他依靠我们这样的教师和社区服务工作者的支持.可知,应该是"遗弃",选B.
(5)C.细节理解题. 根据最后一段第一句Community service workers help others and make everyone feel better.社区服务人员帮助他人,让每个人感觉更好.及倒数第二段I suddenly realiazed I could answer the question my friend asked me at the beginning of the day.我突然意识到我能回答我朋友问在一开始问我的问题.可知,那个问题是"为什么参加社区服务",故我们能了解到作者学会了社区服务的意义.答案是C.
【题目】假如你有一个朋友叫Gina,五年后你们重逢,你发现她有了很大的变化。请根据表格中的提示内容,描写一下Gina的变化。要求:1.所描写的变化包括表格中的内容;2.词数不少于80,开头已给出,不计入总词数,可适当发挥。
Changes | Five years ago | Now |
Look | Hair: long, straight, black | Hair: short, brown |
Hobbies | Playing the guitar, | Playing the piano, |
Character | shy | Outgoing |
Yesterday, I met my good friend, Gina.……