题目内容

【题目】阅读短文,并按要求完成各小题。

The population of the world continues to increase, but in some areas the population is falling. This is especially true in Eastern Europe. For example, in Russia, the population is going down by about 100 people EVERY HOUR! Ukraine’s population could fall by ONE FIFTH by the year 2050!

One of the main reasons is a change of lifestyle. All over Europe, people, especially educated women, have a different attitude to children from their parents. “I have one child and she is enough for me.” said Galina, a doctor from Moscow. “My husband and I both work full-time. We can’t imagine having more than one child.” Many women decide to have children later in life or not to have children at all. “I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,” said 19-year-old student Hana Markova. Her opinion is typical(典型的)of 18—24-year-old women everywhere in Europe.

In Poland, the population is going down because people are leaving to work abroad. A lot of people, usually aged between 20 and 30, choose to work in other countries. Poland joined the European Union in 2005 and since then, more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.

Many countries are now encouraging people to have more children. In France, women can receive 1,000 dollars a month for a year if they have a third child. Austrian women receive 700 dollars a month for three year when they have their first child.

1完成句子 In some areas the population is falling, especially in ____________________.

2完成句子The population of Europe is falling down because of __________________ and many women have a different attitude to children.

3简略回答问题。How does the French government encourage people to have more children?

___________________________________________________________

4找出并写下第三段的主题句。

________________________________________________________

5将文中画线句子译成汉语。

________________________________________________________

【答案】

1Eastern Europe

2the change of lifestyle

3In France, women can receive 1,000 dollars a month for a year if they have a third child.

4In Poland, the population is going down because people are leaving to work abroad.

5许多国家正在鼓励人们生育更多的孩子。

【解析】

本文介绍了在全世界人口数上升的同时,有些地方人口数在迅速下降,并介绍了下降的原因和各国采取的激励生育的措施。

1根据第一段中This is especially true in Easter Europe可知人口数下降最多的是东欧。故答案是Easter Europe

2根据第二段中One of the main reasons is a change of lifestyle可知最重要的原因之一是生活方式的转变,故答案为the change of lifestyle

3根据最后一段中能找到法国鼓励生育的方法In France, women can receive 1,000 dollars a month for a year if they have a third child可知在法国,如果一位妇女有了第三个孩子,她每月可获得1000美元,持续一年。故答案是In France, women can receive 1,000 dollars a month for a year if they have a third child

4这一段介绍波兰人口数下降的原因,第一句是主题句,总结整个段落,故答案是:In Poland, the population is going down because people are leaving to work abroad.

5many countries很多国家,作主语;encourage sb. to do sth.鼓励某人做某事;have more children生养更多的孩子;时态为现在进行时。故翻译为:许多国家正在鼓励人们生育更多的孩子。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Once there lived a farmer named Henry. He had a brother, Mike, who was an excellent gardener. Mike was famous for his skill and his beautiful trees.

One day, Henry went to town to visit Mike. “Look, my brother,” said Mike. “Here is the best apple tree from my garden. Take it home and plant it so that you, and your children, and your children’s children can enjoy it.” Henry was pleased with the apple tree and went back home with it. The next morning, he began to wonder where he should plant it.

“If I plant it on the hill,” he said to himself, “the wind might catch it and shake down the fruit; If I plant it close to the road, people will pick some of them; But if I plant it ...” Finally, to his great relief, came up with a good idea. He planted the tree in a corner behind his house, where no one else would notice it. He expected to enjoy the readdest, juiciest, sweetest apples.

But there was no fruit on the tree the first year, nor the second. Henry sent for his brother and said to him angrily, “You have cheated me. I have been taking good care of the apple tree you gave me. This is the third year and it brings me nothing but leaves.”

When Mike saw where the tree was planted, he laughed and said, “You have planted the tree in such a cold comer without sunlight or warmth. Then, how could you expect flowers and fruit?”

1Henry was a ________.

A.gardenerB.workerC.farmerD.driver

2From paragraph 2, we know that Mike gave Henry ________.

A.some applesB.a gardenC.the best apple treeD.sunlight

3Henry decided to plant the tree ________ at last.

A.on the hillB.in a cornerC.in the gardenD.near the road

4Henry got ________ after he planted the apple tree for three years.

A.applesB.leavesC.flowersD.nothing

5What can we learn from the passage?

A.Henry was famous for his beautiful trees.

B.In fact, Mike cheated Henry.

C.Henry bought the tree from Mike.

D.Henry didn’t plant the apple tree in the right place.

【题目】 With the battle against the novel coronavirus pneumonia(新冠肺炎) going on, many have stayed at home for more than a month. Though it may have been relaxing at first, you’re probably fighting back the urge(迫切感) to break through a wall and do, well, anything!

It’s OK. Calm down. You can’t visit many public spaces right now, but you can use your phone immediately to do it virtually(虚拟). Many online entertainment resources have been launched to help stay-at-home visitors have fun free of charge, Xinhua News Agency reported.

Online exhibitions

Last year, the Palace Museum released a program called the Panoramic Palace Museum on its official website. By putting on a virtual reality (VR) headset, people can take a “tour” of the 600-year-old museum, going slowly without a time limit. This means you can explore its halls, gardens and courtyards and learn about the stories behind the exhibits .

“During a field visit to the Palace Museum, it is difficult to visit some hidden places and view all the palace decorations in detail,” Li Bin, a museum lover from Xi’an, told China Daily. “But VR technology has made these experiences possible. It helps me beat the boredom at home.”

According to Xinhua, a total of 30 museums across China have provided similar online exhibitions to people.

Live streamed concert

Chinese video app Bilibili launched a series of music events for stuck-at-home people. The company teamed up with the yearly Strawberry Music Festival to create the Stay at Home Strawberry concert series, with a theme of “Hi, I’m at home too.” The series was live streamed free of charge from Feb 4 to Feb 8, on Bilibili.

During this period, audiences could participate in the website’s bullet chat, sharing comments onscreen in real time.

“Watching online concerts and sharing comments with others can give me a sense of community and fun of being at a large event while being stuck at home and away from friends and coworkers,”Manny, an Bilibili user commented on the website.

So if you feel bored, check out these online resources. Great exhibitions and concerts all belong to you! (改编自 21 世纪英语网站)

1Which of the following things CAN’T you do during a VR visit to the Palace Museum?

A.Enjoy the smell of the flowers in the gardens.

B.Learn about the stories behind the exhibits.

C.Visit some hidden places and view all the palace decorations in detail.

D.Take a tour slowly without a time limit.

2What does the underlined word “filed” mean in the forth paragraph?

A.田地B.运动场C.以往的D.实地

3Which of the following is true?

A.The audience can talk to each other while watching the concert on Bilibili.

B.You can watch the Strawberry concerts on Feb. 3rd on Bilibili.

C.Both the two activities mentioned in the article are totally free.

D.The program called the Panoramic Palace Museum is the only online exhibition program.

4What can we know about Manny from her comment on Bilibili?

A.She doesn’t like the Strawberry concert series.

B.She still have to work with her coworkers.

C.She didn’t participate in the website’s bullet chat.

D.She think taking part in the online concert is helpful to her.

5What is the purpose of the article?

A.To advertise about the Palace Museum and the app Bilibili to people.

B.To introduce some fun activities that people can do when stuck at home.

C.To show how VR technology and live streamed concert developed.

D.To ask people to stay at home when the novel coronavirus pneumonia is going on.

【题目】 Many Chinese web novels are interesting and imaginative. But have you ever thought that they could help people stop using drugs (毒品)?

Kevin Cazad, a 29-year-old IT technician from California, US, gave up his drug habit after reading translations of Chinese web novels, reported by People’s Daily in March.

He turned to drugs to reduce the pain of a breakup in 2014. But the drugs caused him physical and mental pain, even threatening his life at times. However, after starting to read the Chinese web novel Coiling Dragon (《盘龙》), Cazad became crazy with his new hobby, making him “forget” about doing drugs.

“I went home wanting to take drugs every day,” Cazad said, “Now, I prefer to read the novels. They are addictive (上瘾的) like drugs, but not harmful to my health.”

Cazad is not the only foreigner to become a big fan of online Chinese literature. In fact, Chinese web novels have recently been gaining popularity among foreign readers.

According to a 2016 report from Novel Updates, a website that translates popular Asian novels for Western readers, among the Top 10 most popular web novels, five were written by Chinese writers.

Foreign readers are attracted by the Chinese culture and history in the novels. “As a Westerner, the traditional Chinese elements (元素) and strong plots (情节) really attract me. Outside of the Harry Potter series, I can’t think of any other books with so much imagination,” Fernando Hernandez, a Spanish engineer said.

Though Chinese web novels are popular among foreign readers, some people believe they have no deep meaning, compared with traditional works.

“Some online novelists give up quality for speed updates (更新). Low-quality writing with repetitive (重复的) structure and rude language will not survive long,” Han Haoyue, writer and cultural critic, told Xinhua News Agency.

They also face problems with plagiarism (剽窃). For example, Eternal love (《三生三世十里桃花》), a popular Chinese web novel translated into English, has been accused of (被指控) plagiarism.

However, many people still think highly of them. “Chinese online literature has a cultural charm (魅力) and is easily acceptable to young foreign readers. It is a good channel to improve Chinese culture,” Wu Wenhui, CEO of China Reading, told Xinhua.

1What does Kevin Cazad think of his new hobby?

A.It reduces his pain of a breakup.B.It causes him physical and mental pain.

C.It threatens his life at times.D.It makes him crazy, but not harmful to his health.

2________ is a website that translates popular Asian novels for Western readers.

A.People’s DailyB.Xinhua News Agency

C.Novel UpdatesD.China Reading

3Foreign readers are attracted by ________ in the novels.

A.the modem Chinese elementsB.the repetitive structure

C.the plot of family loveD.the Chinese culture and history

4According to the passage, which of the following statements is TRUE?

A.Coiling Dragon is a movie without so much imagination.

B.The novelists write more about the deep meaning for speed updates.

C.Ifs important for the online novelists to ensure the quality of their writing.

D.Eternal Love, is a popular English web novel, faced problems with plagiarism.

5Which of the following would be the best title of the passage?

A.Chinese Web Novels are Popular AbroadB.Competition of Traditional Works and Web Novels

C.Top 10 Most Popular Web Novels In ChinaD.The Cultural Charm of Western Literature

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网