题目内容

【题目】 Many Chinese web novels are interesting and imaginative. But have you ever thought that they could help people stop using drugs (毒品)?

Kevin Cazad, a 29-year-old IT technician from California, US, gave up his drug habit after reading translations of Chinese web novels, reported by People’s Daily in March.

He turned to drugs to reduce the pain of a breakup in 2014. But the drugs caused him physical and mental pain, even threatening his life at times. However, after starting to read the Chinese web novel Coiling Dragon (《盘龙》), Cazad became crazy with his new hobby, making him “forget” about doing drugs.

“I went home wanting to take drugs every day,” Cazad said, “Now, I prefer to read the novels. They are addictive (上瘾的) like drugs, but not harmful to my health.”

Cazad is not the only foreigner to become a big fan of online Chinese literature. In fact, Chinese web novels have recently been gaining popularity among foreign readers.

According to a 2016 report from Novel Updates, a website that translates popular Asian novels for Western readers, among the Top 10 most popular web novels, five were written by Chinese writers.

Foreign readers are attracted by the Chinese culture and history in the novels. “As a Westerner, the traditional Chinese elements (元素) and strong plots (情节) really attract me. Outside of the Harry Potter series, I can’t think of any other books with so much imagination,” Fernando Hernandez, a Spanish engineer said.

Though Chinese web novels are popular among foreign readers, some people believe they have no deep meaning, compared with traditional works.

“Some online novelists give up quality for speed updates (更新). Low-quality writing with repetitive (重复的) structure and rude language will not survive long,” Han Haoyue, writer and cultural critic, told Xinhua News Agency.

They also face problems with plagiarism (剽窃). For example, Eternal love (《三生三世十里桃花》), a popular Chinese web novel translated into English, has been accused of (被指控) plagiarism.

However, many people still think highly of them. “Chinese online literature has a cultural charm (魅力) and is easily acceptable to young foreign readers. It is a good channel to improve Chinese culture,” Wu Wenhui, CEO of China Reading, told Xinhua.

1What does Kevin Cazad think of his new hobby?

A.It reduces his pain of a breakup.B.It causes him physical and mental pain.

C.It threatens his life at times.D.It makes him crazy, but not harmful to his health.

2________ is a website that translates popular Asian novels for Western readers.

A.People’s DailyB.Xinhua News Agency

C.Novel UpdatesD.China Reading

3Foreign readers are attracted by ________ in the novels.

A.the modem Chinese elementsB.the repetitive structure

C.the plot of family loveD.the Chinese culture and history

4According to the passage, which of the following statements is TRUE?

A.Coiling Dragon is a movie without so much imagination.

B.The novelists write more about the deep meaning for speed updates.

C.Ifs important for the online novelists to ensure the quality of their writing.

D.Eternal Love, is a popular English web novel, faced problems with plagiarism.

5Which of the following would be the best title of the passage?

A.Chinese Web Novels are Popular AbroadB.Competition of Traditional Works and Web Novels

C.Top 10 Most Popular Web Novels In ChinaD.The Cultural Charm of Western Literature

【答案】

1D

2C

3D

4C

5A

【解析】

本篇介绍中国的网络小说因其中国传统元素与扣人心弦的情节变得世界流行,特别是小说里中国文化和历史故事吸引了很多的外国读者;网络小说也因其情节重复、语言粗暴的低质量的问题,但网络小说有其文化魅力和易于让外国人接受的优势。

1细节理解题。根据第四段Now, I prefer to read the novels. They are addictive (上瘾的) like drugs, but not harmful to my health.”—— 可知Kevin Cazad更喜欢读小说,小说让他上瘾但不会对他的健康有害;故选D

2细节理解题。根据第六段According to a 2016 report from Novel Updates, a website that translates popular Asian novels for Western readers,”—— 可知Novel Updates是一个为西方读者翻译流行亚洲小说的网站,故选C

3细节理解题。根据第七段Foreign readers are attracted by the Chinese culture and history in the novels.”—— 外国读者被中篇小说中的中国文化和历史所吸引,故选D

4推理判断题。根据第三段after starting to read the Chinese web novel Coiling Dragon (《盘龙》),”—— 是一部网络小说不是电影,所以,A表述错误;根据第九段“Some online novelists give up quality for speed updates”——一些小说家为了更新放弃质量,所以B表述错误;根据第九段Low-quality writing with repetitive (重复的) structure and rude language will not survive long,”—— 低质量的重复结构和粗俗的语言文字是不可能生存很久的,因此确保作品的质量对网络小说家来说是很重要的,所以,C表述正确;根据第十段, Eternal love (《三生三世十里桃花》), a popular Chinese web novel translated into English, has been accused of (被指控) plagiarism.—— 可知Eternal love 一本流行的翻译成英文的中文网络小说,所以,D表述错误;故选C

5主旨大意题。本篇介绍中国的网络小说因其中国传统元素与扣人心弦的情节变得世界流行,特别是小说里中国文化和历史故事吸引了很多的外国读者;故选A

本篇是阅读单选,考查细节理解、推理判断和主旨归纳能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题123是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题4推理判断题要仔细比对原文和题干的信息,一一排除干扰项。题5是主旨归纳题,要全面了解全文的信息,避免做片面的解答,解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,并按要求完成各小题。

The population of the world continues to increase, but in some areas the population is falling. This is especially true in Eastern Europe. For example, in Russia, the population is going down by about 100 people EVERY HOUR! Ukraine’s population could fall by ONE FIFTH by the year 2050!

One of the main reasons is a change of lifestyle. All over Europe, people, especially educated women, have a different attitude to children from their parents. “I have one child and she is enough for me.” said Galina, a doctor from Moscow. “My husband and I both work full-time. We can’t imagine having more than one child.” Many women decide to have children later in life or not to have children at all. “I don’t want to have any children until I have worked for at least 10 years,” said 19-year-old student Hana Markova. Her opinion is typical(典型的)of 18—24-year-old women everywhere in Europe.

In Poland, the population is going down because people are leaving to work abroad. A lot of people, usually aged between 20 and 30, choose to work in other countries. Poland joined the European Union in 2005 and since then, more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy.

Many countries are now encouraging people to have more children. In France, women can receive 1,000 dollars a month for a year if they have a third child. Austrian women receive 700 dollars a month for three year when they have their first child.

1完成句子 In some areas the population is falling, especially in ____________________.

2完成句子The population of Europe is falling down because of __________________ and many women have a different attitude to children.

3简略回答问题。How does the French government encourage people to have more children?

___________________________________________________________

4找出并写下第三段的主题句。

________________________________________________________

5将文中画线句子译成汉语。

________________________________________________________

【题目】阅读理解七选五 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Parrots are amazing birds. They are mainly green, and some of them have many colors. 1 However, many scientists say that they don’t actually speak and they just repeat what they hear. Some scientists disagree.

A scientist named Irene Pepperberg did years of experiments to prove that parrots are very intelligent and they can actually understand what people are saying. 2 She named the bird Alex. After many experiments, Irene reported that Alex didn’t just repeat what he heard, but in fact the bird could use words creatively and answer 80% of the simple questions she asked him.3 Other scientists don’t believe Alex’s achievements. They insist that Alex was just repeating the answers as he was taught to do. In other words, Alex just performed by memorizing rather than using language..

Whatever scientists say, many people like to keep parrots because they can “talk”.4 Unfortunately, many parrots are being taken from the jungles of Asia and South America to be sold as pets. As a result, the number of wild parrots is reducing every year.

5 They are great to have as pets, but they are better left in the wild.

A. Parrots are smart and beautiful birds.

B. A parrot just like any bird is easy to feed.

C. It is fun to say something and have a parrot repeat it.

D. What’s more, Alex could even understand what he himself said.

E. They are very pretty, but the most amazing thing is that they can talk.

F. Their most amazing trait is that they can walk like both children and adults.

G. She bought an African grey parrot from a pet shop when the bird was about one year old.

【题目】下面文章中有五处需要添加小标题。请从以下选项(ABCDE F)中选出符合各段意思的小标题。选项中有一项是多余选项。

Top Tips for the Flu Season

1

It’s coming. I can feel it in the air. On the subway every time someone coughs, I look up to see if I can move a little further. As I exit the train, I immediately reach for hand wash to remove any of the dirt on my hands.

2

If you are elderly, have medical problems, or are a young child, you may not be so lucky. Each year more than 200,000 people are staying in hospital due to the illness. Depending on the year, between 3,000 and 49,000 people die.

3

You may have heard about a new study on flu vaccines(疫苗), and it found that the flu vaccine didn’t work as well as we thought or would like. However, it still offers considerable protection. For adults, the vaccine is 59 percent protective on average. For children the result is better. Clearly, we need better vaccines but it’s still a really good idea to get vaccinated.

4

You may have an arm pain or a little fever, but the injection does not contain a live virus and cannot give you the flu. If you got the flu shot last year, do you need it this year? It isn’t clear how long the protection lasts and if the vaccine protects against different flus for only one year.

5

First, if you have the symptoms, call your doctor early to see if he wants to prescribe some medicine. Then, stay at home until your fever has been gone for at least 24 hours. That will reduce the number of people you give this to. Also, cover your coughs and sneezes. And don’t forget to keep your hands clean.

Best wishes for a safe flu season!

A.Can the flu shot give you the flu?

B.If you are young and healthy, you will just feel uncomfortable for a week or two.

C.Flu season is here, and I take it seriously.

D.Finally, here is some advice for what to do if you get the flu.

E.Avoid worry, fear and fatigue, stay at home if possible.

F.The best way to prevent the flu is to get vaccinated.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网