题目内容
【题目】 “You have saved my horse,” Queen Olivia told the young boy standing before her. “Now you shall have a prize.” Peter nervously ran his fingers through his brown hair. The frightened horse had run past him as he worked in the field that morning. He would have helped it whether it belonged to the queen or not. But he had to admit that getting a prize was nice. Two of the queen’s pages ( 侍从 ) appeared. One carried a small pillow with a mirror sitting on top. Red jewels shining on the top of the mirror’s silver frame ( 镜框 ) . The other page carried a wooden cage with a clucking (咯咯叫)chicken inside it.
“Only one prize can be yours,” The queen said. “Choose wisely.” “That’s easy,” Peter said. “I’ll take the chicken.” Some of the people in the court laughed. It was clear that they thought he had made a foolish choice.
“And why did you choose the chicken?” the queen asked. “Well, I don't know much about jewels and things,” Peter answered. “But I do know about chickens. The chicken will provide eggs family for a long while.”
Queen Olivia smiled. “Then you did make a wise choice,” she said. “That mirror may look beautiful. But the jewels you see are only colored glass, and the frame is painted silver. The chicken is much more valuable.” Peter took the chicken. Then he said. “Thank you.”
“You are a smart child,” the queen said. “I could use a smart boy to help take care of my horses. Would you like a job?” Peter smiled. “Thank you!” he said. A job for the queen paid well. Now his family would eat well for the rest of their lives——all because he had chosen a chicken!
【1】Queen Olivia praised Peter for_______.
A.his obeying to her order
B.his taking care of her horse
C.his saving her horse
D.his hard work in the field
【2】Peter didn’t choose Jewels as his prize because_______.
A.he thought the jewels were too small
B.his family needed eggs for a long while
C.he wanted something more valuable
D.he knew nothing about jewels
【3】Which of the following is true EXCEPT_______according to the story?
A.Peter knew about chicken quite well
B.The Queen wanted to give Peter both of the prizes
C.People in the court thought Peter was foolish to choose the chicken
D.The jewels were not worth much because they were only colored glass
【4】The Queen offered Peter the job because_______.
A.she thought he was smart enough to do it well
B.she believed he was the only one to save her horses
C.she wanted Peter’s family to have a better life
D.she felt satisfied that he didn’t like the jewels
【5】What can we learn from the story?
A.We should only save the Queen’s horse.
B.Chicken was more valuable than jewels.
C.A wise choice would make one’s life different.
D.A chicken is always the best choice.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】
本文是一篇故事,讲述了男孩彼得因为救了女王的马而受到嘉奖,女王让彼得在镶银边与宝石的镜子和一只鸡之间做选择,彼得做出了明智的选择,赢得了女王的赞赏并且还从女王那儿得到了一份好工作。
【1】细节理解题。根据“‘You have saved my horse,’Queen Olivia told the young boy standing before her.‘Now you shall have a prize’”,可知女王奖赏他是因为他救了女王的马,故选C。
【2】细节理解题。根据“Well, I don't know much about jewels and things”,可知是因为他不了解珠宝,故选D。
【3】推理判断题。根据“‘Only one prize can be yours’, The queen said. ‘Choose wisely’”,可知女王只想给他一个奖品,而不是两个都想给他,B选项表述错误,故选B。
【4】细节理解题。根据“‘You are a smart child,’the queen said.‘I could use a smart boy to help take care of my horses’”,可知女王认为他足够聪明,可以胜任这份工作,故选A。
【5】文章主旨题。通读全文,可知文章主要讲述了一个男孩做出明智的选择,从而使自己和家人的生活变得更好的故事,故选C。