题目内容
【题目】阅读短文,根据短文内容回答问题。
British people love going to pubs. They often say "If you haven't been to a pub,you haven't been to Britain.”
The word "pub" is short for "Public House". There are over 60,000 pubs in the UK(53,000 in England and Wales, 5,200 in Scotland and 1,600 in Northern Ireland). One of the oldest pubs, Fighting Cocks in St. Albans Herts, is located(位于)in a building that dates back to the eleventh century.
Pubs are an important part of British life. People talk, eat, drink, meet their friends and relax there.
Pubs often have two bars, one usually quieter than the other. Many have a garden where people can sit in the summer. Children can go in pub gardens with their parents.
In pubs, groups of friends normally buy “rounds" of drinks, where the person whose turn it is will buy drinks for all the members of the group. It is sometimes difficult to get served when pubs are busy: people do not queue, but the bar staff will usually try and serve those who have been waiting the longest at the bar first. If you spill a stranger's drink by accident, it is good manners to offer to buy another drink.
Most pubs belong to a brewery(a company which makes beer) but sell many different kinds of beer, some on tap (from a big container under the bar) and some in bottles. The most popular kind of British beer is bitter, which is dark and served at room temperature (not hot, not cold). British beer is brewed from malt and hops.
Pubs have traditional names which date back over 600 years. Some typical names are The Chequers, The White Swan, The Crown, The King's Arms, The Red Lion and The White Horse. There is usually a sign outside the pub showing the pub’s name with a picture.
British pubs are required to have a license, which is difficult to get. And they are allowed to open for 24 hours every day. Most pubs are open from 11 to 11.
So next time when you go to UK, please go to one of the pubs. After all, seeing is believing!
【1】What is the word "pub" short for?
【2】What do people do in pubs in the UK?
【3】Is it good manners to offer to buy another drink if you spill a stranger's drink by accident?
【4】How long are British pubs allowed to open every day?
【5】What does the passage mainly tell us?
【答案】
【1】Public House.
【2】People talk, eat, drink, meet their friends and relax there.
【3】Yes.
【4】For 24 hours.
【5】Something / Some cultures / some information about “Pubs” in the UK.
【解析】
这篇短文给我们介绍了英国的酒吧文化,英国人非常喜欢去酒吧,酒吧是人们放松、见朋友、吃饭、喝酒的好地方。
【1】根据第二段的开头 “The word "pub" is short for "Public House".可知,pub是Public House的缩写,故答案为Public House。
【2】根据短文第三段中 “People talk, eat, drink, meet their friends and relax there.”可知,人们可以在酒吧里聊天、吃饭、喝酒、见朋友以及放松。故答案为People talk, eat, drink, meet their friends and relax there.
【3】根据短文第五段的最后 “If you spill a stranger's drink by accident, it is good manners to offer to buy another drink.”可知,如果你不小心弄洒了陌生人的饮料,主动提出再买一杯是有礼貌的。由此可知答案是肯定的。故答案为Yes。
【4】根据短文第八段中 “And they are allowed to open for 24 hours every day.”可知,酒吧可以开24小时。故答案为For 24 hours.
【5】根据文意可知,短文一开头 “British people love going to pubs.”英国人喜欢去酒吧,引出了文章的关键词“酒吧”,下文详细介绍了英国的酒吧文化,故答案为Something / Some cultures / some information about “Pubs” in the UK.
这是一篇说明文,短文围绕主题词pubs展开,给我们介绍了英国的酒吧文化。文章主题明确,中心突出,文章内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文意回答问题,以考查学生们对文章事实信息的理解为主,答案常可以直接在原文找到。做题时,先通读一遍短文,了解文章的大意;然后根据题目所问,或利用题目中的关键词,在文章中搜索答案,用文章里的原句或原句的同义句或词,简略回答。如第2小题,题目问的是“人们在酒吧里可以做什么”,短文第三段中“People talk, eat, drink, meet their friends and relax there.”这句话概括了该题的答案,用它进行回答即可。再如第5小题,这个题目要求概括文意,回答时应注意切合文章主题,句式简单,概括性强。可以用短语,也可以用完整的句子。