题目内容
【题目】On a Friday night, a poor young violinist was playing his violin at the entrance of the subway station. He played such great music that people slowed down to listen and put some money into his hat.
The next day, the violinist came to the entrance again. He put down his hat as usual. Beside the hat was a piece of paper with some words on it. It said, "George Black has put an important thing into my hat by mistake. Welcome to claim(认领)it. Soon the people were all interested in the words and wondered what it could be. After a while, a man rushed into the crowd, took the violinist's shoulders and said, “I knew you would certainly come.” The violinist asked, “Did you lose anything?” “Lottery(彩票).” The violinist took out a lottery ticket with Black's name on it. Black took it and danced happily.
Black was an office worker. He bought the lottery and won a prize of $500,000. But when he gave $50 to the violinist for his wonderful music, the lottery ticket was thrown in, too. The violinist was a college student. That morning, he was going to fly to Vienna for high education. However, when he found the ticket, he put off the flight and went back to the entrance.
Later someone asked the violinist why he didn't take the lottery ticket to pay for his high education. He said, “Although I don't have much money, I live a happy life. If I lose honesty, I won't be happy forever.”
【1】When did the violinist come to the entrance of the subway again according to the passage?
A. On Saturday. B. On Sunday. C. On Friday. D. On Thursday.
【2】What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?
A. The music. B. The hat. C. The important thing. D. The violin.
【3】What was Black's job?
A. A college teacher. B. An office worker.
C. A university student. D. A music teacher.
【4】Why did the violinist put off his flight to Vienna?
A. Because he was ill.
B. Because he wanted to make more money by playing the violin.
C. Because he liked playing the violin there.
D. Because he wanted to find the person who lost the lottery.
【5】We can learn from the passage that the violinist was ______.
A. poor but honest B. rich and honest
C. poor and careless D. rich but careless
【答案】
【1】 A
【2】 C
【3】 B
【4】 D
【5】 A
【解析】
一个小提琴手在地铁站的入口演奏音乐,很多人都往他的帽子里扔钱。Black先生在扔钱的时候不小心把中了50万美元的彩票也扔了进去。小提琴手诚实地把彩票还给了他。
【1】推理判断题。根据短文第一段On a Friday night, a poor young violinist was playing his violin at the entrance of the subway station.可知,在周五的晚上这个小提琴手来到地铁站入口演奏。然后再根据第二段The next day, the violinist came to the entrance again第二天他又来了,因此应该是星期六。故选A。
【2】细节理解题。划线单词it是一个代词,用来代替前面出现的事物。根据上文It said, "George Black has put an important thing into my hat by mistake. Welcome to claim(认领)it. Soon the people were all interested in the words and wondered what it could be.可知,人们都想知道这个“重要的东西”是什么,it代指的是the important thing。故选C。
【3】细节理解题。根据短文第三段Black was an office worker.可知,Black是一个办公室职员。由此可知应选B。
【4】细节理解题。根据短文第二段和第三段Beside the hat was a piece of paper with some words on it. It said, "George Black has put an important thing into my hat by mistake. Welcome to claim(认领)it. 、The violinist was a college student. That morning, he was going to fly to Vienna for high education. However, when he found the ticket, he put off the flight and went back to the entrance.可知,这个小提琴手本来计划飞往维也纳,但他发现了这张彩票,所以推迟了航班,想要找到彩票的主人。故应选D。
【5】细节理解题。根据短文的最后He said, “Although I don't have much money, I live a happy life. If I lose honesty, I won't be happy forever.”可知,这个小提琴手没有很多钱,但是他很诚实。由此可知应选A。
这篇短文给我们讲述了一个贫困但诚实的小提琴手的故事,文章是记叙文,内容比较容易理解。后面的题目设置有细节理解题和推理判断题。推理题考查我们在理解文章细节的基础上,做出合理的推测和判断,例如第1小题是一个推测题,需要我们结合文章的细节进行猜测,根据短文第一段On a Friday night, a poor young violinist was playing his violin at the entrance of the subway station.可知,在周五的晚上这个小提琴手来到地铁站入口演奏。然后再根据第二段The next day, the violinist came to the entrance again第二天他又来了,因此应该是星期六。故选A。