题目内容
【题目】Many people think the dinosaurs(恐龙) were the biggest animals that ever lived. They are wrong. The world’s biggest animal is still living and it lives in the ocean. It is called the blue whale(鲸鱼). Blue whales can be as long as 30 meters and weigh as much as 1,000 kilos. _______________
The whale is not only the world’s biggest animal, it is also one of the cleverest. ________________ Although we do not know what they are saying. Maybe one day we will learn how to talk with whales, and then they will be able to tell us about themselves.
________________ They are mammals(哺乳动物). They give birth to babies and have milk inside their own bodies to feed them. Humans are also mammals.
There are lots of stories about whales, but perhaps the most famous story is Moby Dick. _________________ In this book, a sailor named Captain Ahab spends a lot of time trying to find and kill an enormous white whales named Moby Dick.
Sadly, there are not many kinds of whales left.___________________ However, there are now laws to stop people killing most kinds of whales. So maybe there will be more of them in years to come.
A. People have killed them for food and other things for thousands of years.
B. The smallest dinosaurs weighed no more than 2 kilos.
C. We know that whales can communicate with each other.
D. The largest dinosaurs weighed only 500 kilos.
E. Dinosaurs were our friends and became very popular.
F. It was written by an American writer named Herman Melville.
G.Although they live in the ocean, whales don’t lay eggs like fish do.
【1】_________
【2】_________
【3】_________
【4】_________
【5】_________
【答案】
【1】 D
【2】 C
【3】 G
【4】 F
【5】 A
【解析】
短文主要介绍了世界上最大的动物—鲸鱼。它们是哺乳动物。最大的蓝鲸长达30米,重达1000公斤。也是世界上最聪明的动物之一。不幸的是,鲸鱼长时间遭到人类的捕杀,种类及数量在减少。现在已经颁布法令,禁止人类捕杀鲸鱼。
【1】句意:最大的恐龙只有500公斤重。考查细节理解题。根据第一句Many people think the dinosaurs(恐龙) were the biggest animals that ever lived.(许多人认为恐龙是有史以来最大的动物。)结合语境和句意可知选D。
【2】句意:我们知道鲸鱼可以互相交流。考查细节理解题。根据上文The whale is not only the world’s biggest animal, it is also one of the cleverest.(鲸不仅是世界上最大的动物,也是最聪明的动物之一。)结合语境和句意可知选C。
【3】句意:虽然它们生活在海洋里,鲸鱼却不像鱼那样产卵。考查细节理解题。根据下文They are mammals(哺乳动物). They give birth to babies and have milk inside their own bodies to feed them. Humans are also mammals.(它们是哺乳动物。他们生下婴儿,体内有奶来喂养它们。人类也是哺乳动物。)结合句意可知选G。
【4】句意:它是由一位名叫赫尔曼·梅尔维尔的美国作家写的。考查细节理解题。根据上文There are lots of stories about whales, but perhaps the most famous story is Moby Dick.(有很多关于鲸鱼的故事,但最著名的故事是《白鲸》。)结合句意可知选F。
【5】句意:几千年来,人们为了食物和其他东西杀死它们。考查细节理解题。根据上文Sadly, there are not many kinds of whales left.(可悲的是,鲸鱼种类不多。)结合句意可知选A。