题目内容
【题目】 Fans of basketball all know who LeBron James is. His fans like to call him King James. The 33-year-old basketball star was again the best player in the last season of the NBA. The most popular American sports magazine Sports Illustrated also named him the best player for the fourth season in a row (连续).
King James was born on December 30 in Ohio, the USA. He is 203cm tall and weighs 113kg. He is the perfect combination (结合)of strength, size and speed. Some people see him as the best physical specimen (体格范本)in sport.
James beat Golden State Warriors’ player Stephen Curry, 29, to the number one place, even though Curry had a great season. Last season (2015-2016), the two top players led their teams to the highest rank of the NBA. So people had different ideas about who might be the best player. James finally won the award because he helped his team Cleveland Cavaliers beat Curry’s team in the NBA Finals.
To his fans all over the world, James is the king. He is also a hero to many sports fans in the United Sates, especially in his hometown Cleveland. At a celebration in the city after he won the NBA Finals, James made a short speech and thanked everybody in his team. He said that he could not have won the award without them. He even bought each of them a gold headphone as a gift!
James also started The LeBron James Family Foundation. It raises money and helps people in need. By now, the foundation has spent $41 million sending poor children to universities in his hometown. Maybe that is another reason why his fans love him so much.
【1】When was LeBron James born?
A. On December 30, 1983.B. On December 30, 1984.
C. On December 3, 1985.D. On December 3, 1986.
【2】What does the underlined word “them” refer to?
A. James,teammates.B. James’ family.C. James’ fans.D. James’ friends.
【3】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. LeBron James is four years older than Curry.
B. LeBron James is a member of Cleveland Cavaliers.
C. Curry didn’t win the award because he had a bad season.
D. The foundation helps poor children continue their education in James’ hometown.
【4】Why do so many people love James?
A. Because Sports Illustrated often names him the best player.
B. Because he always leads his team to beat Curry’s team.
C. Because he is willing to help others and plays basketball well.
D. Because he likes sending gold headphones to his fans.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】C
【解析】
本文介绍了篮球明星LeBron James,包括他的天赋才能、人们对他的评价、他谦虚感恩的心以及乐于扶贫的善心。
【1】推理判断题。根据“The 33-year-old basketball star was again the best player in the last season of the NBA.”、“King James was born on December 30 in Ohio, the USA.”和“Last season (2015-2016)”可推断,LeBron James出生于1984年12月(2017-33=1984)。故选B。
【2】词义猜测题。根据“James made a short speech and thanked everybody in his team”可知,them指的是everybody in his team,即James的队友。故选A。
【3】推理判断题。根据“The 33-year-old basketball star”和“James beat Golden State Warriors’ player Stephen Curry, 29”可知,James比Stephen Curry大3岁,故A选项正确;根据“James finally won the award because he helped his team Cleveland Cavaliers beat Curry’s team in the NBA Finals.”可知James是Cleveland Cavaliers的队员,故B选项正确;根据“even though Curry had a great season.”可知,C选项与原文相悖,故C选择错误。根据“By now, the foundation has spent $41 million sending poor children to universities in his hometown.”可知,该基金会帮助贫穷的孩子继续学业,故D选项正确。故选C。
【4】推理判断题。倒数第二段以上的内容陈述了James的篮球才能,末段陈述了James乐于扶贫的善心。由此推出人们喜欢他是因为他乐于助人并且篮球打得好。故选C。