题目内容
【题目】
Dear doctor, First Aid is the immediate care given to a person who has been injured or suddenly ill, including self-help and home care if medical help can't be given in time. First aid knowledge means life or death during an emergent(紧急的)situation. So I want to learn something important about general treatment to burns and heatstroke(中暑). Can you help me? Jack |
Dear Jack, Thank you for asking me some questions about first aid. I hope I can give you a hand. General Treatment to Burns: ◆ Move the injured away from the heat. ◆ Check the breathing as well as the size and depth of burns. ◆ Wash the burnt area with water to reduce pain. ◆ Cover the wound with a sterilized(消毒的)dressing ◆ For burns on the face, use sheet or something else to cover the burnt area. Heatstroke: To avoid heatstroke, you should stop tiring activities in hot weather. If you still go outdoors, you should: ◆ wear light loose-fitting(宽松的)clothing. ◆ rest in a cool place as often as possible; ◆ drink boiled water or fruit juice; ◆ avoid drinks such as milk, wine and beer. Doctor |
【1】First Aid is given .
A. when doctors arriveB. before doctors arrive
C. after doctors arriveD. to patients in hospital
【2】If someone's arm is burnt by a fire, you should .
A. cover his arms with some sheetB. cut his arm off to get it away from the fire
C. check the size of his arm firstD. put his arm under some running water
【3】What should you do if you must go outdoors in hot weather?
A. Wear close clothesB. Rest outdoors as often as possible,
C. Drink boiled water or fruit juice.D. Drink milk, wine and beer.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】C
【解析】
短文大意:本文是两封书信:一封是杰克写给医生的,请求学习一些关于烧伤和中暑的急救方法;另一封是医生的回复,介绍了烧伤和中暑的急救方法和措施。
【1】题意:在医生到达之前要进行急救。考查细节理解。根据First Aid is the immediate care given to a person who has been injured or suddenly ill, including self-help and home care if medical help can't be given in time.急救是对受伤或突然生病的人进行的即时护理,包括在不能及时得到医疗帮助的情况下进行自助和家庭护理,可知在医生到达之前要进行急救,故选B。
【2】题意:如果有人的手臂被火烧伤,你应该把他的手臂放在流动的水中。考查细节判断。A. cover his arms with some sheet用床单盖住他的胳膊;根据or burns on the face, use sheet or something else to cover the burnt area.,可知说法错误。B. cut his arm off to get it away from the fire把他的胳膊砍下来,让它远离火堆;根据Move the injured away from the heat.和生活实际,可知说法错误。C. check the size of his arm first 先检查他手臂的大小;根据第一步Move the injured away from the heat.,可知说法错误。D. put his arm under some running water把他的胳膊放在流水下面;根据Wash the burnt area with water to reduce pain.,可知说法正确。综合以上分析,故选D。
【3】题意:如果你必须在炎热的天气里到户外去,你该怎么办?考查细节推断。根据If you still go outdoors, you should:◆ wear light loose-fitting clothing. 穿轻便宽松的衣服;◆ rest in a cool place as often as possible; 尽可能多地在阴凉的地方休息;;◆ drink boiled water or fruit juice; 饮用开水或果汁;◆ avoid drinks such as milk, wine and beer. 避免饮用牛奶、葡萄酒和啤酒等饮料,可知Drink boiled water or fruit juice.是正确说法,故选C。
阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,分值较高,如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)考查主旨理解题。此类题型需通读全文,整体把握,根据文本主要内容选择合适的选项。