题目内容
A
Mo Yan won the Nobel Prize for Literature in 2012. “He writes about the farmers,about life in the countryside? about people struggling to survive sometimes winning but most of the time losing” said Peter Englund,the secretary of the Swedish Academy. The 59-year-old is the first Chinese to win a Nobel Prize. Most of his works,mixing up folk tales,history and the realism,are set in his own hometown,Gaomi County,in
Shandong Province.
Mo Yan was born in 1955. Before the age of 20 ,he'd never left his own county.
Because his family was too poor,Mo Yan had to leave school when he was 12 years old. To satisfy his thirst for reading,he read every single book he could get. In his early years,he experienced poverty and hunger.
These things have influenced his later writings. When he was 20 ,he joined the army and got to see the outside world. Six years later in 1981,he started his writing career. In 1987,TTie Red Sorg. burst onto China's literary scene.
Mo Yan's other major works include The Republic of Wine,Life and Death Are Wearing Me Out,Sandalwood Death and more. Before he won the Nobel Prize,Mo had won several top Chinese and international prizes including the Mao Dun Prize 2011 for Frog.
Mo Yan is regarded as one of the greatest novelists of modern Chinese literature. His writing is powerful,dipping into history.() 1. Before he was 20 years old,Mo Yan .
A. had started his writing career
B. had become a famous writer
C. always stayed in his county
D. went out to make money
() 2. Why did Mo Yan leave school?
A. Because of his birthplace.
B. Because he didn't like reading.
C. Because he joined the army.
D. Because of his poor family.
() 3. When did Mo Yan join the army?
A. In 1967. B. In 1975. C. In 1981. D. In 1987.
() 4. What's the meaning of the underlined word “poverty” in Chinese?
A. 贫穷 B. 灾难
C. 苦难 D. 悲伤
() 5. Mo Yan won the Mao Dun Prize 2011 because of his work.
A. The Red Sorgum B. The Republic of Wine
C. Sandalwood Death D. Frog
A 阅读提示:本文简述了我国文学史上第一位诺贝尔文学奖得主-莫言的生平,包括他本人的出身、成长经历,尤其谈到了他在文学上的成就及其创作特色。
1. C 推理判断题。由第二段“Before the age of20. he,d never left his own county. ”可判断,莫言在20岁前从没离开过他的家乡,由 此可推断他一直待在家乡。故正确答案为 C.
2. D 细节理解题。由第二段“Because his family was too poor,Mo Yan had to leave school when he was 12 years old ”可知,莫言不 能上学的原因是家庭贫困,故正确答案为 D.
3. B推理判断题。由第二段“Mo Yan was born in 1955. ”可知,莫言出生于 1955 年;而由“When he was 20. he joined the army and got to seethe outside world. ”可知,他20岁时参军,由此可计算出,他于1975年参军。
4. A 词义猜测题。从“Because his family was too poor."可知,莫 言小时候家里很穷,所以可猜测poverty意为“贫穷”。故正确答案为A.
5. D 细节理解题。由倒数第二段including the Mao Dun Prize 2011 for Frog”可知,莫言获得2011年茅盾奖的作品是《蛙》。
阅读理解 阅读下面的短文,然后根据短文内容,在每小题所给的四个选项中选出最
佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(本大题共13小题,每小题2分,共 26分)
A
Summer holidays are coming. Here are two posters for members of English Club in the schoolyard :
Science and Technology Museum | To all climbers! |
Opening hours : | Place : Castle Peak Indoor Climbing Centre |
Sunday—Wednesday | Date: 8:30 am, July,15 |
10:00 am5 :30 pm | Dos: |
Charge : $ 5 | Sign in when you come to the centre. |
What's on | Climb with a partner. |
Ancient Technology—the ground floor | Wear a hard hat at all times. |
Modem Technology—the first floor | Wear the correct climbing shoes. |
Space—the second floor | Don’ts: |
The Silk Road : trade and travel—the | Don’t eat or drink anywhere except in |
second floor | the cafe. |
Please note | Don’t listen to personal music players while |
The museum is closed for 3 days during | climbing. |
the Spring Festival every year. | Don’t light fires. |
Contact us | Tips: |
Information desk:73238299 | Use a locker to store your things. |
Email: stm99@ 136. com | Wear comfortable clothing. Wearing jewellery can cause accidents. Talking on a mobile phone while climbing can be dangerous. |
25. If you want to visit the Museum on weekend,which of the following is the best time?
A. 10:00 am, Saturday B. 2:30 pm,Saturday
C. 2:00 pm,Sunday D. 8 :30 am,Sunday
26. While climbing,you’d better .
A. talk on a mobile phone B. stay alone all the time
C. listen to personal music players D. wear the correct climbing shoes
27. Which of the following is considered to be right for the climbers?
A. To keep the things in a locker. B. To wear jewellery while climbing.
C. To eat something wherever they go. D. To wear a soft hat at all times.
A
Chimpanzee | This is a documentary. It is about Oscar, a young chimp. In the movie, Oscar finds a new father. It is the first interesting thing in the movie. We sell the tickets from November 20 to November 26. |
To the Arctic | It is a documentary. The director is Meryl Streep. The movie is about the lives of a polar bear and her kids. They work hard to find new homes. |
Young Voices for the Planet | It is a documentary. The filmmaker is Lynne Cherry. She wants everyone to know that kids can make the world different. The movie tells eight different stories of kids who are offering solutions for environmental problems. It is exciting to meet so many cool and kind kids and help their voices to be heard. |
() 1. What is Oscar according to the table above?
A. It's the name of a movie. B. It's the name of an actor.
C. It's the name of a chimp. D. It's the name of a theatre.
() 2. How long do they sell the tickets of Chimpanzee"!
A. For four days. B. For five days.
C. For six days. D. For seven days.
() 3. Which is TRUE about To the Arctic^.
A. It's an action movie.
B. It's about lives of some kids.
C. Meryl Streep is the actor.
D. Meryl Streep is the director.
() 4. The three movies are all .
A. comedies B. documentaries
C. thrillers D. operas
() 5. From the table above we know that .
A. Lynne Cherry wrote To the Arctic
B. Chimpanzee tells eight different stories of kids
C. Oscar finds a new father
D. To the Arctic is about lives of penguins