题目内容
【题目】阅读短文,下列问题
D
Scientists believe there are some things in the sky that we will never see. We won' t see them with the biggest telescope in the world on the clearest night of the year.
That's because they're invisible (看不见的). They're the dead stars called black holes.
You might find it hard to imagine that stars die. After all, our Sun is a star. Year after year, we see it up in the sky, burning brightly, giving us heat and light. The Sun certainly doesn't seem to be getting old or weak. But stars do burn out and die after billions of years.
As a star's gases bum, they give off light and heat. But when the gas runs out, the star stops burning and begins to die.
As the star cools, the outer part of the star is pulled in toward the center. The star turns into a smaller and smaller ball. If the star is very small, the star ends up as a cold, dark ball. If the star is very big, it keeps being pulled inward until it's packed together tighter than anything in the universe.
What pulls the star in toward its center with such power? It's the same force that pulls you down when you jump --- the force called gravity (重力). A black hole is so tightly packed that its gravity sucks (吸) in everything --- even light. The light from a black hole can never come back to your eyes. That's why you see nothing but blackness.
(1)What can we know from the third paragraph?
A.Stars can't die.
B.Stars can die.
C.The Sun is important.
D.The Sun is getting old.
(2)What do the stars use to give off light and heat?
A.Gases.
B.Sunlight.
C.Soil.
D.Gravity
(3)What happens to the star when it cools?
A.It breaks into small pieces and flies away.
B.It is so tight that it is like the Sun.
C.It shines more brightly than ever.
D.The outer part of the star is pulled in toward the center.
(4)What will you probably think when you look at the sky at night after you read the passage?
A.There is nothing in the blackness.
B.The stars shine brightly.
C.There are dead stars in the blackness.
D.The stars have no gravity.
(5)What's the best title for the passage?
A.The Sun.
B.Black holes.
C.Gravity.
D.Light.
【答案】
(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)B
【解析】(1) 第三段第一句就是本段的中心句,它直接告诉了我们答案You might find it hard to imagine that stars die. (2) 文中第四段第一句就是答案 As a star's gases bum, they give off light and heat. (3) 文中第五段第一句就是答案 (4) That's because they're invisible (看不见的). They're the dead stars called black holes.这句话告诉了我们,我们看不见的不是不存在,只是这些星星死掉了,变成黑洞。 (5结合整篇文章,我们了解到主要是对我们在空中看不见的星球——黑洞的解释说明。