题目内容
【题目】When David was young, he often provided the old people in this mountain village with whatever they wanted as soon as possible.
At that time, he noticed that many old people had much difficulty in buying what they needed, especially after heavy snow. He would knock on the old people’s doors on Saturday to ask if they needed anything from the shop. And the next day he would went down the hill to the shop. The shop was far away from the village. He would bring back heavy things for them every time, which made him very tired on his way back. And very often he was still on his way back when the sun had set down.
His friends asked him what he was doing and after some time some of them joined in. It became a habit as time went by. He never asked for money for doing it, but some old people would put some coins in his pocket without telling him. But later when he found them, he would buy something useful for them with the money.
After he went to college, many of these elderly people would ask his mother about him. Only after the conversations did his mother know what David used to do for them. David had never told his mother what he had done!
Now David is a teacher. He often tells his students that helping the elderly is a good tradition that everyone should follow forever.
【1】When would David bring back what the elderly needed?
A. On Friday.B. On Saturday.C. On Sunday.D. On Monday.
【2】How did David feel when he got back from the shop according to the passage?
A. Angry.B. Hungry.C. Thirsty.D. Tired.
【3】What became a habit as time went by?
A. Going down the hill.B. Going to the shop.
C. Carrying heavy things.D. Helping the elderly.
【4】We can see from the passage that ________.
A. David is a kind-hearted manB. David is an English teacher now
C. David gets lots of money from the oldD. David always gets home late
【5】Which of the four is NOT true according to the passage?
A. Some old people would put some money in David’s pocket without telling him.
B. The village where David and the other people lived were very cold in winter.
C. David’s mother knew what his son had done for the old people very clearly.
D. Not only does David help the elderly but also he teaches his students to do so.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】D
【4】A
【5】C
【解析】
短文大意:本文讲述了大卫小时候经常帮助小山村的老年人的故事,当了老师后还经常教育学生帮助老人,永远遵循这个好传统。
【1】题意:大卫什么时候能把老人需要的东西带回来?考查细节理解。根据He would knock on the old people’s doors on Saturday to ask if they needed anything from the shop. And the next day he would went down the hill to the shop.,可知“第二日”是星期天,故选C。
【2】题意:根据短文,大卫从商店回来时感觉如何?考查细节理解。根据which made him very tired on his way back.,可知他很疲惫,故选D。
【3】题意:随着时间的推移,什么变成了习惯?考查细节理解。根据When David was young, he often provided the old people in this mountain village with whatever they wanted as soon as possible.和He often tells his students that helping the elderly is a good tradition that everyone should follow forever.,可知大卫经常帮助这个山村的老人,故选D。
【4】题意:从文章中我们可以看出大卫是一个善良的人。考查细节判断。A. David is a kind-hearted man大卫是一个善良的人;符合文意,说法正确;B. David is an English teacher now大卫现在是一名英语老师;根据Now David is a teacher.,可知说法错误。C. David gets lots of money from the old大卫从老人那里得到很多钱;根据But later when he found them, he would buy something useful for them with the money.,可知说法错误。D. David always gets home late大卫总是很晚回家;根据And very often he was still on his way back when the sun had set down.,可知说法错误。根据文中讲述的大卫经常帮助老年人的做法,可知他热心善良,故选A。
【5】题意:根据短文,这四个选项中哪一个是不正确的?考查细节判断。A. Some old people would put some money in David’s pocket without telling him. 有些老人会把一些钱放在大卫的口袋里而不告诉他。B. The village where David and the other people lived were very cold in winter. 大卫和其他人住的那个村庄冬天很冷。C. David’s mother knew what his son had done for the old people very clearly. 大卫的母亲非常清楚他的儿子为老人所做的一切。D. Not only does David help the elderly but also he teaches his students to do so.大卫不仅帮助老人,而且他教他的学生这样做。根据Only after the conversations did his mother know what David used to do for them.,可知母亲此前并不知道儿子做的好事,C项说法错误,故选C。