题目内容
【题目】
![]()
People in different places eat different things.
In South China people like to eat rice. Sometimes they eat it twice or three times a day. They usually eat it with fish, meat and vegetables. It tastes very delicious.
Japanese like to eat rice, too. They also eat a lot of fish. Sometimes they eat raw (生的) fish. It sounds strange but smells very fresh.
In western countries like Britain, Australia and the USA, the most important food is bread or potatoes. People usually make their bread at home. And they cook potatoes in different ways. In England the most popular food is fish and chips. Sometimes people eat this food at home, in their workplace, in the park or even on the street. People call it “takeaway” food.
In China today, there are also much “takeaway” food, and most children like to eat them.
【1】People in South China usually have ______ for dinner.
A. bread B. potatoes C. rice
【2】Bread is the most important food in ______.
A. Britain B. Australia and America C. A and B
【3】People may feel ______ to hear that Japanese eat raw fish.
A. lovely B. surprised C. quiet
【4】The passage mainly talks about ______.
A. food B. animals C. vegetables
【5】Which sentence is RIGHT?
A. People in China and America eat the same food.
B. Australians never make bread at their home.
C. Fish is very popular in Japan and England.
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】
文章讲述了不同地方的人吃的食物不一样,中国南方人喜欢吃米饭,日本人吃生的鱼,西方人喜欢吃面包和土豆。
【1】根据In South China people like to eat rice. Sometimes they eat it twice or three times a day.可知是吃米饭;故选C
【2】根据In western countries like Britain, Australia and the USA, the most important food is bread or potatoes.可知是英国,美国和澳大利亚;故选C
【3】根据Sometimes they eat raw (生的) fish. It sounds strange but smells very fresh.可知是听说日本人吃生鱼很惊讶;故选B
【4】根据文章讲述了不同地方的人吃的食物不一样,中国南方人喜欢吃米饭,日本人吃生的鱼,西方人喜欢吃面包和土豆。可知主要讲食物;故选A
【5】根据In South China people like to eat rice. In western countries like Britain, Australia and the USA, the most important food is bread or potatoes.可知A不对;根据People usually make their bread at home可知B不对;根据Japanese like to eat rice, too. They also eat a lot of fish. Sometimes they eat raw (生的) fish. In England the most popular food is fish and chips.可知C对;故选C
短文阅读,做题时要结合文章的特点,题目涉及细节理解,词义猜测和推理判断,做题时要在了解文章大意的基础上,结合题目针对不同的题型采用不同的解答方式,比如细节理解题,我们要抓住里面的最有效的信息选择出正确的答案,总之理解透文章是做好一篇阅读理解的关键。例如:小题1 根据In South China people like to eat rice. Sometimes they eat it twice or three times a day.可知是吃米饭;故选C