题目内容
【题目】 ![]()
Alibaba Group (阿里巴巴集团)went public in New York in September 2014.Its founder Jack Ma has now become one of the richest men in China.
Jack Ma's story of success is not an easy one.He was born on September10,1964.At school,he was not good at math.So he failed the college entrance examination twice.But he never gave up.At the third time,he passed the exam and entered Hangzhou Normal College,where he studied English.In 1988,Jack Ma graduated,he worked as an English teacher for five years at Hangzhou Institute of Electronic Engineering.In 1995,he went to the United States and he was on a short trip to Seattle(西雅图).One day,he couldn't find the words“beer made in China“on line!He could only see“American beer“and“German beer“.So he decided to stay there and learned about the Internet.He believe that shopping on line would have a bright future.Everyone thought he was crazy,but he didn't give up his hope.Jack Ma set up Alibaba in 1999 and Taobao in 2003 with the help of his friends.Now,Alibaba is one of the biggest Internet companies in the world.
Jack Ma always tells young people not to be afraid of difficulties(困难):Young people in China should know one thing:Today is difficult,tomorrow is more difficult,but the day after tomorrow is beautiful,“he said.
【1】How many times did Jack Ma attend the college entrance examination?
A. 2B. 1C. 4D. 3
【2】How old was Jack Ma when he graduated from Hangzhou Normal College?
A. 20 years oldB. 22 years oldC. 24 years oldD. 30 years old
【3】What subject did Jack Ma teach in Hangzhou Institute of Electronic Engineering?
A. Electronic shoppingB. ScienceC. ITD. English
【4】Why did Jack Ma stay in the United States to learn about the Internet?
A. He believed he could drink beer made in China there
B. He wanted to have a longer trip there
C. He believed that shopping on line would have a bright future in China
D. He thought Chinese beer was better than that made in America and Germany
【5】Jack Ma's story of success tells us that young people should
A. go to the US to learn shopping on lineB. be an English teacher first
C. face difficulties and never give upD. shop only on Taobao.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】C
【5】C
【解析】
这篇短文给我们介绍了阿里巴巴网站董事局主席马云的经历,讲述了他从一个普通的英语老师,变成了如今中国大陆的首富的过程。马云的成功故事并不容易。在学校,他不擅长数学。所以他高考两次不及格。但他从未放弃。第三次,他通过了考试,进入了杭州师范学院,在那里他学习英语。毕业后,马云在杭州电子工程学院当了五年的英语教师。1995年,他去了美国,去了斯瓦特尔做一次短途旅行。有一天,他在网上找不到“中国制造的啤酒”这个词!他相信网上购物会有光明的前景。他决定留在那里学习有关互联网的知识。马云1999年创建了阿里巴巴,2003年创建了淘宝网。阿里巴巴集团(阿里巴巴集团)于2014年9月在纽约上市。阿里巴巴集团的创始人杰克姆斯已成为中国最富有的人之一。马云总是告诉年轻人不要害怕困难,中国年轻人应该知道一件事:今天难,明天难,后天美。
【1】题意:马云参加过多少次高考?考查细节理解。A. 2;B. 1;C. 4;D. 3。根据第二段第6句At the third time,he passed the exam and entered Hangzhou Normal College,where he studied English.(第三次,他通过了考试,进入了杭州师范学院,在那里他学习英语。)可知马云参加过3次高考;故选D。
【2】题意:马云从杭州师范学院毕业的时候几岁?考查细节理解。A. 20 years old二十岁;B. 22years old二十二岁;C. 24years old二十四岁;D. 30 years old三十岁。根据第二段第二句He was born on September10,1964.和第七句In 1988,Jack Ma graduated,he worked as an English teacher for five years at Hangzhou Institute of Electronic Engineering.可知马云从杭州师范学院毕业的时候是24岁(1988-1964=24);故选C。
【3】题意:马云在杭州电子工程学院任教的科目是什么?考查细节理解。A. Electronic shopping电子购物;B. Science科技;C. IT信息技术;D. English英语。根据第二段第七句In 1988,Jack Ma graduated,he worked as an English teacher for five years at Hangzhou Institute of Electronic Engineering.(1988,马云毕业,在杭州电子工程学院任五年的英语教师。)可知马云在杭州电子工程学院任教的科目是英语,选D。
【4】题意:马云为什么要呆在美国学习互联网呢?考查细节理解。A. He believed he could drink beer made in China there他相信他可以在那里喝中国产的啤酒;B. He wanted to have a longer trip there他想在那里有一段较长的旅程;C. He believed that shopping on line would have a bright future in China他相信网上购物在中国会有一个光明的未来;D. He thought Chinese beer was better than that made in Ameerica and Gernany 他认为中国啤酒比美国和德国产的啤酒好。根据第二段倒数第四句He believe that shopping on line would have a bright future.可知马云呆在美国学习互联网的原因是他相信网上购物在中国会有一个光明的未来。故选C。
【5】题意:马云的成功故事告诉我们年轻人应该___________。考查细节理解。A. go to the US to learn shopping on line去美国学习网上购物;B. be an English teacher first首先做一名英语老师;
C. face difficulties and never give up面对困难,永不放弃;D. shop only on Taobao。仅在淘宝上购物。本文主要讲述马云不怕困难,创业成功的故事,结合最后一段马云说的话(Today is difficult,tomorrow is more difficult,but the day after tomorrow is beautiful今天难,明天难,后天美。)可知这个故事告诉我们年轻人应该面对困难,永不放弃,故选C。