题目内容
【题目】
![]()
Thomas Edison lit up the world with his invention of the electric light. Without him, the world might still be in the dark at night. However, the electric light was not his only invention. He also invented 1,200 other important things. Nearly every two weeks, he created something new.
Thomas Edison was born in 1847. He attended school for only three months. His mother taught him at home, but he was mostly self-educated. He started trying but his new ideas at a very young age and he loved that very much.
When he was 12 years old, he got his first job. He became a newsboy on a train. He did experiments on the train in his spare time. Unluckily, his first working experience didn’t end well. He was fired (解雇) when he accidentally (偶然地) set fire to the floor of the train. Then Edison worked as a telegraph operator (电报员) for five years, but he continued to spend much of his time creating things until the vote recorder (投票计数器), his first invention, came in 1868.
Thomas Edison was nearly deaf in one ear and it was also hard for him to hear in the other, but he never minded. Because of this, he could have more time for work. He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to eat and sleep.
Thomas Edison died at the age of 84. He left many inventions that greatly improved the quality of life all over the world.
【1】How old was Edison when he had his first invention?
A. 12. B. 17.
C. 19. D. 21.
【2】How do you feel about Thomas Edison?
A. He was serious.
B. He was humorous.
C. He was lucky.
D. He was hard-working.
【3】Which of the following is NOT true?
A. Edison showed great interest in creating something new at an early age.
B. Edison once worked as a great worker in a newspaper company.
C. There was something wrong with Edison’s ears.
D. Edison often forgot to eat and sleep when he was working.
【4】Which is the best title for the passage?
A. Edison’s life.
B. Edison’s inventions.
C. Edison’s education.
D. Edison’s mother.
【答案】
【1】 D
【2】 D
【3】 B
【4】 A
【解析】
本篇文章难度适中,主要介绍爱迪生的一生。
【1】细节理解题。根据Thomas Edison was born in 1847以及his first invention, came in 1868可知,爱迪生21岁时有了他的第一个发明。故选D。
【2】细节理解题。根据He always worked 16 out of every 24 hours. Sometimes his wife had to remind him to eat and sleep可知,可知,他一天工作16个小时,有时候吃饭睡觉都要他的妻子提醒,所以他是刻苦的,故选D。
【3】细节理解题。根据Unluckily, his first working experience didn’t end well. He was fired (解雇) when he accidentally (偶然地) set fire to the floor of the train可知,他被解雇了,所以他不是好的员工,故选B。
【4】主旨大意题。本文主要讲述爱迪生出生、童年、工作、实验、耳聋和死亡,所以讲的是他的一生,故选A。
对于标题归纳题,要从整体上去理解文章的结构。并注意以下几点:(1)以原文为依据,不掺杂任何个人的意见;(2)不选对的,只选最适合本篇文章的;(3)注意绝对化的词;(4)答案要避免以点带面,以偏概全;(5)“傻瓜”原则。文章中没提到的就当不知道,不要狂妄猜测,自作聪明。一切以文章内容为准