题目内容

【题目】根据短文内容的理解,选择正确答案。 My grandfather is eighty years old. He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.
"Families aren't families the way they used to be. "A lot of families have broken up. If husband and wife have problems with their marriage, they no longer stay together. And mothers used to stay at home and take care of their children, but now everyone is busy working. No one has time to look after children at home.
And the cars! No one walks any more; more and more people drive. We used to walk five miles to school on schooldays, even in winter. But now we don't. And in school children don't have to think any more. In math class. for example, we used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除) in our heads. Kids don't use their heads any more; instead, they use calculators(计算器).
Most families have computers now. In the past we didn't have computers. We didn't even have lights. My mother used to spend all day cooking in the kitchen. But now we don't often eat home cooked food.
And people don't talk to each other any more. They are too busy to talk, too busy to eat, to busy to think…… Life used to be simple, but it isn't any more.
(1)My grandfather thinks the life now is ________.
A.very good
B.worse than it used to be
C.better than it used to be
D.the same as it used to be
(2)What does the underlined word "marriage" mean in Chinese?
A.生活
B.工作
C.婚姻
D.家庭
(3)What has happened these years according to the passage?
A.Children don't have to think any more in school.
B.Students use calculators in math class.
C.Students used to walk to school, but now they don't.
D.All of the above.
(4)What changes have happened to some families?①There are lights at home;
②People like to eat home—cooked food;
③Lots of families have computers;
④Lots of couples(夫妇)live apart because of unhappy problems.
A.①②④
B.②③④
C.①②③
D.①③④
(5)Which is TRUE according to the passage?
A.Life now is much simpler.
B.People have much time to talk with each other now.
C.The grandfather only complains and pays no attention to the better life now.
D.Lots of mothers stay at home and look after their children.

【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)D
(5)C
【解析】这篇短文中作者主要介绍了自己80岁的爷爷对现如今生活的抱怨, 总感觉没有以前的美好、温暖了, 婚姻的破裂、现代科技使人们的距离变远, 亲情淡漠等, 但没有看到美好的生活一面。
(1)细节理解题。根据短文第一段He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.和最后一段的总结 Life used to be simple, but it isn't any more.可知老人认为如今的生活变得比以前更糟糕了。所以答案是:B。
(2)词义猜测题。根据短文第二段中A lot of families have broken up. 及本句的内容可知, 当一对夫妻的marriage出现了问题, 那么他们便分道扬镳了, 由此可推断marriage指的是婚姻。所以答案是:C。
(3)细节理解题。根据短文第三段And in school, children don't have to think any more可知, A正确; In math class, they used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除)in their heads Instead, they use calculators.可知B正确;Students used to walk 5 miles to school every day, even in winter. But nowadays students don't. 可知C正确。所以答案是:D。
(4)细节理解题。根据短文第二段But now the family don't eat home-cooked food any more.可知, b项错误, 其他三项短文中都有所提及;所以答案是:D。
(5)细节理解题。根据短文最后一段Life used to be simple, but it isn't any more. 可知, A项错误;第四段And people today have TV and computers, and they don't talk to each other any more. 可知B项错误;根据第二段And mothers used to stay at home and take care of their children, but now not any more.可知D项错误;由此可推断, 爷爷只看到了现今生活的不好的一面, 没有注意到如今美好生活的好的一面。所以答案是:C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Li Shizhen (李时珍) was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born in Qichun, Hubei in 1518.

Both of Li Shizhen’s father and grandfather were doctors. Li Shizhen’s grandfather was a country doctor who traveled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medications and cured (治愈) people. His father was doctor who wrote several books.

Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young. Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政). Li Shizhen studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the imperial (帝国的) examination.

When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invited to be an official in that court (宫廷) A few years later, he became an official at the Imperial Medical Institute.

Even though he fulfilled his father’s dream, he didn't want to continue working for the court.

One year later, he left the court and returned to be a doctor again.

Li Shizhen. was famous for his book, Compendium of Materia Medica 《本草纲日 ). He spent 27 years writing the book. Unluckily, Li Shizhen died before the book was officially published. It is such a successful book. Now it is still one of the most important medical books in China.

1What was Li Shizhe’ s grandfather?

A. An official.B. A prince.C. A country doctor.D. A writer.

2What did Li Shizhen’s father want Li Shizhen to do?

A. To be a doctor.B. To write a book.C. To be a prince.D. To enter politics.

3When he was 38, Li Shizhen cured _ .

A. his grandfatherB. the son of the Prince of Chu

C. an official in that countryD. a famous doctor

4According to the passage, what was Li Shizhen famous for?

A. Working for the court.B. The book, Compendium of Materia Medica.

C. His long traveling.D. Curing a lot of people.

5What does the passage mainly talk about?

A. Li Shizhen’s life.B. Li Shizhen’s grandfather’s life.

C. Li Shizhen’s father’s life.D. Li Shizhen’s book.

【题目】 People began to make robots about several(几个)hundred years ago. In the past, some of the early ones looked like animals or humans. However, they could not talk and were pretty dumb. They worked like clocks and did the same things over and over again.

Now modern robots do not always look like people. Some are like big machines; others are nothing but long arms with boxy(箱子般地)bodies. However, modern robots are smart. Some can work out(解决) problems on their own. Their brains(大脑)are computers and their eyes are sensors(传感器). Motors(发动机)help them move.

In the future, robots will learn from their mistakes more than they do now. They will be smarter. It is possible that we will have robot judges(评判员,法官), robot house workers, and robot factory workers. Robots will help people to do more things.

根据短文内容,选出最佳选项。

1The history of robots is about _______.

A.one hundred yearsB.seven hundred years

C.several hundred yearsD.seventy hundred years

2The underline word “ dumb” in paragraph one means _______.

A.聪明的B.哑的,笨的C.瘸的D.聋的

3In the past, robots could _______.

A.eatB.drinkC.talkD.work like clocks

4Which of the following is NOT true about modern robots?

A.Motor can help robots move.B.Some robots’ brains are sensors.

C.Some robots are like big machines.D.Some robots can work out problems on their own.

5According to the passage, robots can’t ________ in the future.

A.have brains as peopleB.work in factory

C.help people do more thingsD.judge(评判,评价)

【题目】根据短文理解,回答问题
We all dream about things that we would like to do we hope to achieve in the future. But are everybody's dreams the same? Here are some of the findings of a survey about hopes and dreams, in which thousands of students across China took part in it.
What are the hopes of teenagers?
We received several different answers to the question: what would you like to do after finishing your education? It seems some students would like to start work as soon as possible, so that they can help provide better lives for their parents. Other students hope to continue studying after finishing school and to go to university. Although money is important, many teenagers said they want to do jobs they enjoy. According to the survey, the most popular choice of job is computer programming.
What are the dreams of teenagers?
Teenagers have all kinds of dreams. Some are more realistic than others. For example, many students said they would like to be volunteers if Beijing could hold the World Cup, maybe working as translators or tour guides. And some said they dream of going to the moon one day.
According to the survey, less realistic dreams are also common, but many students reported that they were willing to work hard to achieve their dreams. Quite a few dream of becoming famous, perhaps famous sports people or singers. Some said they'd like to go on exciting trips; one student said she'd love to sail across the Pacific Ocean. And then there are dreams that are impossible; three students said they'd like to be able to fly!
Conclusion: It was clear from the survey that teenagers have similar hopes. It seems that most students hope to have a good education and find a good job. On the other hand, students dream of very different things: good things, and even crazy things. It is very important to dream, so hold on your dreams; one day they may just come true.
(1)What is the most popular choice of job?
(2)Why would some students like to start work as soon as possible?
(3)Translate the underlined sentence into Chinese.
(4)Are teenagers hopes different or similar, according to the survey?
(5)What's the title of the passage?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网