题目内容
【题目】根据短文内容的理解,选择正确答案。 My grandfather is eighty years old. He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.
"Families aren't families the way they used to be. "A lot of families have broken up. If husband and wife have problems with their marriage, they no longer stay together. And mothers used to stay at home and take care of their children, but now everyone is busy working. No one has time to look after children at home.
And the cars! No one walks any more; more and more people drive. We used to walk five miles to school on schooldays, even in winter. But now we don't. And in school children don't have to think any more. In math class. for example, we used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除) in our heads. Kids don't use their heads any more; instead, they use calculators(计算器).
Most families have computers now. In the past we didn't have computers. We didn't even have lights. My mother used to spend all day cooking in the kitchen. But now we don't often eat home cooked food.
And people don't talk to each other any more. They are too busy to talk, too busy to eat, to busy to think…… Life used to be simple, but it isn't any more.
(1)My grandfather thinks the life now is ________.
A.very good
B.worse than it used to be
C.better than it used to be
D.the same as it used to be
(2)What does the underlined word "marriage" mean in Chinese?
A.生活
B.工作
C.婚姻
D.家庭
(3)What has happened these years according to the passage?
A.Children don't have to think any more in school.
B.Students use calculators in math class.
C.Students used to walk to school, but now they don't.
D.All of the above.
(4)What changes have happened to some families?①There are lights at home;
②People like to eat home—cooked food;
③Lots of families have computers;
④Lots of couples(夫妇)live apart because of unhappy problems.
A.①②④
B.②③④
C.①②③
D.①③④
(5)Which is TRUE according to the passage?
A.Life now is much simpler.
B.People have much time to talk with each other now.
C.The grandfather only complains and pays no attention to the better life now.
D.Lots of mothers stay at home and look after their children.
【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)D
(5)C
【解析】这篇短文中作者主要介绍了自己80岁的爷爷对现如今生活的抱怨, 总感觉没有以前的美好、温暖了, 婚姻的破裂、现代科技使人们的距离变远, 亲情淡漠等, 但没有看到美好的生活一面。
(1)细节理解题。根据短文第一段He always complains about how fast things have changed, and he often says that life used to be better.和最后一段的总结 Life used to be simple, but it isn't any more.可知老人认为如今的生活变得比以前更糟糕了。所以答案是:B。
(2)词义猜测题。根据短文第二段中A lot of families have broken up. 及本句的内容可知, 当一对夫妻的marriage出现了问题, 那么他们便分道扬镳了, 由此可推断marriage指的是婚姻。所以答案是:C。
(3)细节理解题。根据短文第三段And in school, children don't have to think any more可知, A正确; In math class, they used to add, subtract, multiply and divide(加减乘除)in their heads Instead, they use calculators.可知B正确;Students used to walk 5 miles to school every day, even in winter. But nowadays students don't. 可知C正确。所以答案是:D。
(4)细节理解题。根据短文第二段But now the family don't eat home-cooked food any more.可知, b项错误, 其他三项短文中都有所提及;所以答案是:D。
(5)细节理解题。根据短文最后一段Life used to be simple, but it isn't any more. 可知, A项错误;第四段And people today have TV and computers, and they don't talk to each other any more. 可知B项错误;根据第二段And mothers used to stay at home and take care of their children, but now not any more.可知D项错误;由此可推断, 爷爷只看到了现今生活的不好的一面, 没有注意到如今美好生活的好的一面。所以答案是:C。