题目内容
【题目】阅读理解
China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day (Longtaitou) is one of them.
This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar (阴历). It stands for the start of spring and farming. This year, the day fell on March 10.
The dragon is important in Chinese culture. We Chinese people call ourselves the “descendants(传人) of the dragon”. Therefore, people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs(传统) about dragons.
On the day in ancient times(古代), people put ashes (灰) in the kitchen. This was to “lead the dragon into the house”. People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest (收成) in autumn.
Also, people eat special foods on that day. The foods are usually named after dragons. For example, people eat “dragon whisker (细须)” noodles and dumplings called “dragon teeth”.
Today, many customs have faded away (消退). But one that has remained is the cutting of hair. It was said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mother's brothers. So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.
(1)The Dragon Head Raising Day is one of the ______ festivals.
A.English
B.French
C.Chinese
D.American
(2)______ was the Dragon Head Raising Day this year.
A.March 10
B.February 2
C.March 4
D.March 8
(3)On the day in ancient times, why did people put ashes in the kitchen?
A.Because the dragon liked the ashes.
B.Because the ashes stood for the harvest.
C.Because the ashes led the dragon into the house.
D.Because the ashes could bring good luck.
(4)One custom that has remained is ______ according to the passage.
A.the cutting of hair
B.the dragon boating
C.to eat Zongzi
D.to eat mooncakes
(5)Which of the following is not true?
A.The Dragon Head Raising Day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar.
B.The dragon is important in Chinese culture.
C.People eat “dragon whisker” noodles and dumplings called “dragon teeth” on the Dragon Head Raising Day.
D.The Dragon Head Raising Day stands for the start of spring and harvest.
【答案】
(1)C
(2)A
(3)C
(4)A
(5)D
【解析】短文大意:这篇短文主要介绍了中国的传统节日——龙抬头节。短文详细的介绍了这个节日的由来,意义以及这个节日期间的一些风俗习惯。
(1)细节理解题。根据文中句子“China is a country with many colorful days and festivals.The Dragon Head Raising Day is one of them”中国有很多个形形色色的节日,龙抬头就是其中之一,可知龙抬头是中国的一个节日,答案选C。
(2)细节理解题。根据文中句子“This year,the day fell on March 10”今年龙抬头在3月10日,故答案选A。
(3)推理判断题。文中提到"On the day in ancient times,people put ashes (灰) in the kitchen.This was to "lead the dragon into the house"."在古代,人们将灰烬放在厨房,这样就能引领龙来到家里,因为在古代龙象征着丰收的季节,由此确定选择C。
(4)细节理解题。根据文中句子“Today,many customs have faded away (消退). But one that has remained is the cutting of hair”许多庆祝龙抬头节日的风俗习惯都消失了,但有一个流传了下来,那就是理发,由此确定选择A。
(5)推理判断题。文中提到"This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar"龙抬头节日是阴历第二个月的第二天,A正确;文中提到"The dragon is important in Chinese culture"龙抬头在中国文化中很重要,B正确;文中提到"For example,people eat "dragon whisker (细须)"noodles and dumplings called "dragon teeth" 在节日当天许多事物都重新命名,比如龙须面,C正确;文中提到"It stands for (代表) the start of spring and farming"龙抬头节日象征着春天和耕种,D错误,由此确定选择D。