题目内容
【题目】 Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. That is why some friendships don’t last very long. To have a friend, you must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest; be generous (宽宏大量的); be understanding.
Honesty is where a good friendship starts. Friends must be able to trust one another. If you don’t tell the truth, people usually find out. If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose your friend’s trust. Good friends always count on one another to speak and act honestly.
Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes, or enjoy, like our hobbies and your interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be very valuable to a friend. They tell your friend what is important to you. By sharing them you help your friend know you better.
Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem. Something may go wrong at school. Talking about the problem can make it easier to solve. Turning to a friend can be a first step in solving the problem. So to be a friend you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend’s place so you can understand the problem better.
No two friendships are ever exactly alike (相同). But all true friendships have three things in common. If you plan to keep your friendships, you must practice honesty, generosity and understanding.
【1】Some friendships don’t last very long because _________.
A.there are too many people who want to make friends.
B.they don’t know friendship is something serious
C.those who give others friendships receive friendships from others
D.those who never give others friendships receive no friendship from others
【2】According to the passage, honesty is _________.
A.as important as moneyB.more important than anything else
C.something countableD.the base of a friendship
【3】Which of the following is NOT true in the passage?
A.A friend who gives you his lunch money is a true friend.
B.Always tell your friend the truth.
C.Discussing your problems with your friend often helps to solve the problem.
D.Sharing your mind with your friend is of great value.
【4】According to the author, how do you help your friend know you better?
A.Ask your friend for everythingB.Don’t tell the truth to your friend
C.Share your ideas and feelings with your friendD.Give your lunch money or your clothes to your friend.
【5】The best title of this passage is ___________.
A.A Friend in Need Is a Friend IndeedB.Honesty Is the Best Habit
C.How to Be a FriendD.Three Important Points in Life
【答案】
【1】D
【2】D
【3】A
【4】C
【5】C
【解析】
本文是一篇议论文。主要介绍了你必须学会如何对待你的朋友。对待朋友有三个原则:诚实的,宽宏大量的,善解人意的。如果你想要呵护友谊,必须遵循这三个原则。
【1】细节理解题。根据第一段前两句话可知,友谊不长久的原因是从不给别人友谊的人同样也得不到别人的友谊。故选D。
【2】细节理解题。根据第二段第一句话“Honesty is where a good friendship starts”可知,诚实是优异的基础。故选D。
【3】细节理解题。A选项:给你午饭钱的朋友是真正的朋友。根据第三段“You don’t have to give your lunch money”可知,A选项错误;B选项:告诉你的朋友真相。根据第二段“Friends must be able to trust one another”可知,B选项正确;C选项:向你的朋友说明问题能帮助解决问题。根据第四段“Talking about the problem can make it easier to solve”可知,C选项正确;D选项:和你的朋友分享你的想法有很大的意义。根据“Naturally you will want to share your ideas…very valuable to a friend”可知,D选项正确。故选A。
【4】细节理解题。根据第三段最后一句话“By sharing them you help your friend know you better”可知,通过向朋友分享你的想法和感觉能帮助朋友更好的理解你。故选C。
【5】最佳标题题。根据文章第一段“To have a friend, you must learn to…be understanding”以及全文大意可知,本文主要讲的是“怎样成为一个朋友”。故选C。