题目内容
【题目】阅读短文,判断短文后句子的意思是否与短文内容相符。用“T”表示相符,“F”表示不相符。
Basketball is a much-loved and active sport that is enjoyed by many for fun and exercise. It is over 100 years old and is played by more than 100 million people in over 200 countries. In China,you can sometimes see people playing basketball in parks, schools and even in factories.
Basketball was invented by a Canadian doctor named James Naismith, who was born in 1861. When he was at college, his teacher asked the class to think of a game that can be played in the winter. Dr. Naismith created a game to be played inside on a hard floor. Dr Naismith divided the men in his class into two teams and taught them to play his new game. The purpose of the game is for players to get a ball into the “basket”. Players on the same team must work together to help each other get the ball in the other team's basket. At the same time, they need to stop the competing team from getting the ball into their own basket. That is basketball game.
【1】Basketball is now played by more than 100 million people in over 200 countries.
【2】James Naismith was born in 1681 and he was a Canadian doctor.
【3】Dr Naismith created a game to be played outside in winter.
【4】The game which James Naismith invented is played between two teams.
【5】In China, basketball is a much-loved and active sport that is enjoyed by many for fun and exercise
【答案】
【1】T
【2】F
【3】F
【4】T
【5】T
【解析】
本文主要介绍了篮球这项运动的发展史及其受欢迎的原因。加拿大医生詹姆斯·奈史密斯发明了篮球游戏,现在成为了风靡世界受众广泛的热门运动。
【1】细节理解题。根据第一段第二句“It is…played by more than 100 million people in over 200 countries.”可知,篮球运动普及到世界上200多个国家1亿多人,故答案为T。
【2】细节理解题。根据第二段第一句“…a Canadian doctor named James Naismith, who was born in 1861.”可知,James Naismith出生于1861年,而不是1681年,故答案为F。
【3】细节理解题。根据第二段第三句“Dr. Naismith created a game to be played inside…”可知,Dr. Naismith发明这个游戏是在室内玩的,而不是室外,故答案为F。
【4】细节理解题。根据第二段第四句“Dr Naismith divided the men in his class into two teams and taught them to play his new game.”可知,Dr Naismith把人们分成两队来玩这个游戏,故答案为T。
【5】推理判断题。根据第一段第一句“Basketball is a much-loved and active sport that is enjoyed by many for fun and exercise.”和最后一句“In China, you can sometimes see people playing basketball in parks, schools and even in factories.”可知,在中国也有很多人打篮球,篮球也是人们热爱的一项运动,故答案为T。