题目内容

【题目】任务型阅读

What is the best-selling book in the world? Is it the Harry Potter series or Secret Garden? According to the Guinness World Records, Xinhua Dictiorary, published by the commercial Press in China,is the world's most popular dictionary and the beat-selling book.

In 1950,Chinese language experts and scholars,Wei Jiangong and Ye Shengtao, started to edit Xinhua Dictionary. There was a lot of discussion,research and paper work. Some hand scripts were checked again and again like compositions, Many people’s hard work and interesting stories went into making the dictionary.

In 1953,the first Xinhua Dictionary was published. By 2015.about 567 million copies of the dictionary have been sold worldwide.

However,revisions(修订) to the dictionary continue to be made.Editors usually summarize the meanings of words again while revising. If the example sentences are out of date,editors need to have experiences and make new examples. “To give a correct explanation of the Chinese‘焗油(hot oil treatment)’, one editor went to a barber shop to experience it himself," Yu.Guilin told the Beijing Times. So far, Xinhua Dictionary has been revised for 11 times. To keep up with the times, some

popular and widely-used Internet words are also added to the dictionary. For example, in the 1lth edition, the phrases“晒工资(show off salary)" and "晒照片(show off pictures)" were included.

All these efforts create the "National 'Dictionary” of ChinaXinhua Dictionary is not only a useful tool for generations of Chinese people. It also helps foreigners who are learning the Chinese language and culture.

The "1Dictionary" of China

Name: Xinhua Dictionary

Publisher:The Commercial Press

2

A good beginning

Editors3a lot and did a lot of research and paper work.

A long4

In 1950,Chinese language experts and scholars started to edit it

In5, the first Xinhua Dictionary was published.

A great6of sales

By 2015,about 567 million copies of the dictionary have been sold.

Eleven revisions

Editors usually summarize the meanings of words7more.

Editors need to have experiences and make new examples8that the example sentences can keep up with the times.

Editors also9some popular and widely-used Internet words to the dictionary.

Usage

It is10for generations of Chinese people and foreigners who are learning the Chinese language and culture.

【答案】

1National

2Reasons/Efforts

3discussed

4history

51953

6number

7once

8so

9add

10useful

【解析】

短文主要描述了新华字典是世界上最受欢迎的字典,也是最畅销的书籍,同时介绍了新华字典的首次出版时间和修订。

1根据All these efforts create the "National Dictionary” of China.可知,所有的这些努力创造了中国的国家字典,此处是文章的标题。故填National

2根据文章第一段According to the Guinness World Records, Xinhua Dictiorary, published by the commercial Press in China,is the world's most popular dictionary and the beat-selling book.可知,新华字典是世界上最畅销的书;根据All these efforts create the "National 'Dictionary” of China.可知,所有的这些努力创造了中国的国家字典;所以此处是在新华字典从编纂到出版发行以及后来的数次修订的过程中,专家学者所付出的努力,同时这也是新华字典之所以成为世界上最畅销书的原因;effort是名词,意为努力reason是名词,意为原因;结合文意可知,努力和原因是多方面的,所以此处应使用reasoneffort的复数形式,故填Reasons/Efforts

3根据There was a lot of discussion,research and paper work.可知,编辑们做了大量的讨论;discuss是动词,意为讨论,句中时态为一般过去时,所以此处用动词过去式。故填discussed

4根据In 1950,Chinese language experts and scholars,Wei Jiangong and Ye Shengtao, started to edit Xinhua Dictionary. In 1953,the first Xinhua Dictionary was published. 可知,1950年,中国的专家和学者开始着手编纂新华字典,1953年第一版新华字典出版,从1950年到1953年是一段重要的历史记录;history是名词,意为历史。故填history

5根据In 1953,the first Xinhua Dictionary was published.可知,第一版新华字典是在1953年出版的。故填1953

6根据By 2015 about 567 million copies of the dictionary have been sold worldwide.可知,截止2015年,大约有5.67亿册字典被卖到全世界,所以此处是销量巨大;a great number of+可数名词复数形式,表示……的数量巨大。故填number

7根据Editors usually summarize the meanings of words again while revising.可知,当编辑们修订字典的时候通常会再一次总结词义;againonce more意思相同,意为再一次,又一次。故填once

8根据If the example sentences are out of date,editors need to have experiences and make new examples.可知,如果字典中的例句过时了,编辑们要亲自去体验并且给出新的例句,而这样做的目的就是以便于让字典的内容能紧随时代步伐;so that意为以便,为了。故填so

9根据To keep up with the times, some popular and widely-used Internet words are also added to the dictionary.可知,为了跟上时代步伐,一些在网络上广泛使用而且很流行的一些词汇也被加入到新华字典中来了;add是动词,意为增加add…to…意为……加入到……中。故填add

10根据Xinhua Dictionary is not only a useful tool for generations of Chinese people. It also helps foreigners who are learning the Chinese language and culture.可知,新华字典对于中国人来说是有用的工具,也能给予正在学习中国语言和文化的外国人帮助,所以此处是新华字典对于中国人和外国人都是有用的;useful是形容词,意为有用的。故填useful

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,并按要求完成各小题。

This summer, French soccer player Kylian Mbappé amazed the world. He “flew” across the field, scoring goal after goal, and helped France won World Cup. His latest achievement is just as amazing.

On Oct 10, the 19-year-old rising superstar made the cover of Time magazine. It says Mbappé is the future of soccer. As a striker , Mbappé was once compared to Thierry Henry, another famous French soccer player. “He is a guy who is electric like Thierry was, can dribble , can pass and is efficient,” Arsenal’s manager Arsène Wenger told the Mirror.

Mbappé grew up in the small French town of Bony. His parents were immigrants and didn’t make much money. His father, a soccer coach, trained him and found he was quite talented. Knowing how hard life can be, Mbappé donated all the money he earned from the World Cup to charity(慈善机构). “I think it is important to help those who are in need,” he told Yahoo! News.

1完成句子French soccer player___________________amazed the world.

2完成句子Kylian Mbappé’s father is____________________.

3简略回答问题How old was Kylian Mbappé on the cover of Time magazine ?

_________________________________________________________________________

4找出并写下第三段的主题句

__________________________________________________________

5将文中画线句子译成汉语。

_____________________________________________________________

【题目】Read the passage and fill in the blanks with suitable words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺。每空格限填一词,首字母已给)

Like many lovers of books, Mary and her husband, Richard Goldman, s1 walked past a bookstore without stopping to look inside. They often talked of opening their own store one day.

In o2 to realize their wish, they started by talking to bookstore owners and researching(调查) the industry. One figure caught their attention: they’d read some- where that roughly 20 percent of books sold were mysteries(推理小说), and many buyers spent more than 300 a year on books. Mary and Richard were t3 mystery readers and owned a big collection of such books.

On Halloween 1992, they opened the Mystery Lovers Bookshop and Cafe near their home. With three children in college it was i4 for the couple to spend all the family’s money to start a shop. To cover the whole $100, 000 cost, they drew some of their savings, borrowed from relatives and from a bank.

The store broke even in its first year, with only $120,000 in sales. But Mary was always coming up with new ways to a5 customers. The shop had a coffee bar and it offered gifts to mystery lovers and served dinners for book clubs that met in the store. She also invited dozens of writers to d6 their stories. Today Mystery Lovers make sales of about 420,000 a year. After paying taxes, business costs and the six part-time sales clerks, Richard and Mary together earn about $34,000.

“The job you love may not go hand in hand with a million-dollar income,” says Richard. “This has always been about an e7 life for ourselves, not about making a lot of money.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网