题目内容

【题目】A few years after I was born, a stranger appeared in our small town. Dad liked this attractive newcomer very much and soon invited him to live with our family. The stranger was quickly accepted and was around from then on.

As I grew up, I never questioned his place in my family. In my young mind, he had a special position. Mom taught me how to tell good from bad, and Dad taught me to follow orders. But the stranger was our storyteller. He would keep us listening for hours with adventures, mysterious stories and comedies. If I wanted to know something about history or science, he always knew the answers. He knew about the past, understood the present and even seemed to be able to know what would happen in the future! With his help, my family even watched a national ball game for the first time.

Both my brothers and I enjoyed sitting around the stranger. He made us laugh; he made us cry, and he never stopped talking. Dad didn’t seem to mind. However , Mom thought he was too talkative. Sometimes she would go to the kitchen for peace and quietness.

My dad didn’t allow drinking, but the stranger encouraged us to try it. He also made us feel that smoking looked cool and manly. He talked freely (much too freely!).

Fifty years has passed since the stranger moved in and now I am fifty-four. I now know that my early childhood was strongly influenced by the stranger. Many times, he challenged the values of my parents, yet nobody stopped him or asked him to leave. What is his name? We just call him—”TV”. He has a younger sister now. We call her “computer”.

1Who was the storyteller in the family?

A. Mom. B. Dad. C. TV. D. Brother

2Why would Mom go to the kitchen while the rest of us were with the stranger?

A. Because the programs were not interesting.

B. Because she wanted to avoid the noise.

C. Because she didn’t like to be with her family.

D. Because she needed to cook for her family.

3From the passage, we know ____.

A. the stranger told the writer not to smoke

B. the stranger always argued with the writer’s parents

C. the writer’s mother thought that the stranger was cool

D. the writer’s father brought the stranger to his family

4The name of the stranger’s sister is “____” according to the passage..

A. watch B. telephone C. TV D. computer

5The best title for the passage may be ____.

A. A stranger in my childhood

B. A serious stranger

C. The stranger taught us everything

D. How TV came into my family

【答案】

1 C

2 B

3 D

4 D

5 A

【解析】

这篇短文中作者给我们讲述了从小伴随他长大,给他讲述了很多知识和故事,很大程度上影响了他的生活的一个“陌生人”—电视。

1细节理解题。根据短文的最后What is his name? We just call him—”TV”.可知,作者在文章中所描述的这个“陌生人”是电视。故应选C。

2细节理解题。根据短文第三段中Mom thought he was too talkative. Sometimes she would go to the kitchen for peace and quietness.可知,妈妈觉得“他”太健谈了,所以有时候会躲到厨房里找安静。由此可知应选B。

3细节理解题。根据短文第一段中Dad liked this attractive newcomer very much and soon invited him to live with our family.可知,是作者的爸爸把这个“陌生人”带到了家里。由此可知应选D。

4细节理解题。根据短文的最后What is his name? We just call him—”TV”. He has a younger sister now. We call her “computer”.可知,这个“陌生人”的妹妹叫电脑。故应选D。

5主旨大意题。这篇短文的开头A few years after I was born, a stranger appeared in our small town可知,作者小时候这个陌生人就来到了他的家,然后一直伴随他长大,故A选项的题目最能概括文章的大意,应选A。

这篇短文作者一直用“陌生人”代指来到他们家的这个人,到文章的最后我们才知道这个人其实是电视。文章是记叙文,内容贴近我们的日常生活,比较容易理解。题型有细节理解题和主旨大意题。细节题考查我们对文章某处事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到,做题时,应根据题目所问,定位到原文相关段落或语句,搜索信息作答。例如第1小题,这个题目的答案在文章的最后才告诉我们,根据What is his name? We just call him—”TV”.可知,作者在文章中所描述的这个“陌生人”是电视。故应选C。第5小题是主旨大意,需要结合文章的整体意思与选项进行选择,根据短文的开头A few years after I was born, a stranger appeared in our small town以及最后一段中I now know that my early childhood was strongly influenced by the stranger可知,作者小时候这个陌生人就来到了他的家,然后一直伴随他长大,作者的童年时代受到了他的很大应选,故A选项的题目最能概括文章的大意,应选A。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网