题目内容
二、 阅读理解
A (2013 .安徽合肥四十二中中考二模) Little Mike's grandma died weeks ago. He missed her very much. One afternoon he went to the city park,where his grandma used to go. There he saw an old lady. She looked very kind She was sitting there,watching pigeons (鹤子) . Little Mike went up and sat next to her. He took out his food and drinks and gave some to her. She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him,so once again she smiled. Mike was very glad.
They sat there all the afternoon,eating and talking. As it grew dark,Mike got up to leave. Before he left,he hugged (拥抱) the lady and she gave him her sweetest smile.
When Mike got home,his mother was surprised by the look of joy on his face. “met a granny in the park. Her smile was like the kind of smile I had seen on grandma's face. ”
The old lady also returned to her home happily. She told her son that she had had food and drinks with a little boy. He was as lovely as Brittany ,” she said. Her son was surprised,because he has never seen her so happy since Brittany,her grandson> died weeks ago.
() 1. Little Mike went to the park and .
A. played with pigeons B. fed pigeons
C. met an old lady D. saw a friend
() 2. The old lady's smile shows that .
A. she had hoped to meet the boy B. she wanted to get some drinks
C. she missed her grandson D. she liked the little boy
() 3. Mike felt very glad because .
A. he gave the granny food and drinks B. the old lady was as kind as his grandma
C. he had seen his grandma D. he had a loving family
() 4. Mike and the old lady .
A. were good to each other B. knew each other well
C. often met in the park D. did nothing that afternoon
() 5. What can we learn from the story?
A. When one feels unhappy he must go to a park.
B. Old people are always kind and happy.
C. Children and the old should get on well with each other.
D. When people are kind to each other,they will feel happy.
A
阅读提示:男孩思念去世的祖母,于是来到他祖母过去常来玩的公园,在那儿小男孩遇到了一位和自己的祖母一样善良的老人,从老人那儿,男孩仿佛又找回了自己的祖母。而那位老人也从男孩那里感受到了她那刚死去的孙子的可爱。
1. C细节理解题。根据第一段叙述可知,男孩在公园中遇见了一位老奶奶。
2. D细节理解题。根据第一段和第二段细节描述可知,老太太很喜欢这个男孩。
3. B细节理解题。根据第三段中的“Her smile was like the kind of smile I had seen on grandma's face. ”可知,男孩认为那位老奶奶和自己去世的祖母一样慈祥。
4. A细节理解题。根据第一段叙述以及第二段“Before he left,he hugged the lady and she gave him her sweetest smile. ”可知,男孩和这位老奶奶相处得很好。
5. D主旨大意题。本文彰显的主题是:人与人之间只要互相友善, 就能给彼此带来快乐。