题目内容
【题目】 Look around and you’ll see people busy on their smartphones. Smartphones do make our lives easier. But have you ever thought about what they mean to your eyes?
According to a study, half of the British people own smartphones and they spend an average of two hours a day using them. There has been a 35% increase in the number of people in the UK who suffer from shortsightedness(近视)since smartphones were introduced there in 1997.
Staring at smartphones for a long time gives you dry eyes. When looking at something in the distance, your eyes automatically blink(眨眼)a certain number of times. However, when you look at things closer to your face, the blinking slows down. This reduces the amount of tears and causes discomfort in your eyes. Another bad habit is using smartphones in dark rooms before going to sleep. If you look at a bright screen while your pupils(瞳孔)become larger, too much light enters your eyes. This can do harm to the eyes and cause a disease called glaucoma.
While you’re probably not going to stop using your smartphone, there are a few things you can do to protect your eyes. Hold your phone far away from your eyes when using it. Take a break every hour and try the following: look at something at least five meters from you and then focus on the tip of your nose. Repeat this several times. It should reduce the discomfort in your eyes.
【1】According to a study, ________ of the British people don’t own smartphones.
A.35%B.50%C.65%D.25%
【2】The article is mainly about ________.
A.the rules to obey when using smartphones
B.the harm that smartphones do to users’ eyes
C.the reasons why teenagers get shortsightedness
D.the advantages and disadvantages of smartphones
【3】From Paragraph 2, we learn that ________.
A.half of the British people began to use smartphones 19 years ago
B.each of the British people spends two hours a day on smartphones
C.more British people have suffered from shortsightedness since 1997
D.the number of British people who own smartphones increases by 35%
【4】According to Paragraph 3, using smartphones improperly may cause ________.
A.too many blinksB.more tears in the eyesC.smaller pupilsD.dry eyes and glaucoma
【5】Which of the following is suggested by the writer?
A.Don’t use the phone for over an hour without a break.
B.Hold the phone at least half a metre away from the eyes.
C.Turn off your phone for a couple of hours every day.
D.Look at something green far away for several minutes.
【6】This article is written to advise people ________.
A.not to buy smartphonesB.to stop using smartphones
C.to make full use of smartphonesD.to use smartphones properly
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】D
【5】A
【6】D
【解析】
这篇短文主要讲述了使用智能手机的危害,长时间使用智能手机会导致眼睛干涩和青光眼,并告诉我们,连续使用手机不要超过1小时。
【1】推理判断。根据文中“According to a study, half of the British people own smartphones”可知,根据一项研究,一半的英国人拥有手机,可知50%的英国人没有智能手机。故选B。
【2】主旨大意。the rules to obey when using smartphones使用智能手机时应遵守的规则;the harm that smartphones do to users’ eyes智能手机对用户眼睛的伤害;the reasons why teenagers get shortsightedness青少年近视的原因;the advantages and disadvantages of smartphones智能手机的优缺点;根据文中“Smartphones do make our lives easier. But have you ever thought about what they mean to your eyes?” 但你想过它们对你的眼睛意味着什么吗?及“Staring at smartphones for a long time gives you dry eyes.” 长时间盯着智能手机会让你眼睛干涩。可知,这篇短文主要讲述了长时间使用手机对眼睛有害。故选B。
【3】段落大意。根据文中“According to a study, half of the British people own smartphones and they spend an average of two hours a day using them. There has been a 35% increase in the number of people in the UK who suffer from shortsightedness(近视)since smartphones were introduced there in 1997.” 根据一项研究,一半的英国人拥有智能手机,他们平均每天花两个小时使用智能手机。自1997年英国推出智能手机以来,患近视症的人数增加了35%。可知,第二段主要讲述了自1997年以来,越来越多的英国人患有近视。故选C。
【4】段落大意。根据文中“Staring at smartphones for a long time gives you dry eyes.” 长时间盯着智能手机会让你眼睛干涩。及“If you look at a bright screen while your pupils(瞳孔)become larger, too much light enters your eyes. This can do harm to the eyes and cause a disease called glaucoma.” 如果你看着一个明亮的屏幕,太多的光线进入你的眼睛。这会对眼睛造成伤害并引起青光眼。可知,不正确使用智能手机可能导致干眼症和青光眼。故选D。
【5】观点态度。根据文中“Take a break every hour and try the following: look at something at least five meters from you and then focus on the tip of your nose.” 使用手机时,请将手机放在远离眼睛的地方。每小时休息一下。可知选项A“Don’t use the phone for over an hour without a break.”是正确的。故选A。
【6】主旨大意。not to buy smartphones不要买智能手机; to stop using smartphones停止使用智能手机;to make full use of smartphones充分利用智能手机;to use smartphones properly正确使用智能手机。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了使用智能手机的危害,长时间使用智能手机会导致眼睛干涩和青光眼,并告诉我们,连续使用手机不要超过1小时。故选D。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意。在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节。2.既理解具体事实,也理解抽象的概念。3.既理解字面意思。也理解深层含义。包括作者的态度以及意图等。如第1小题,考查推理判断。根据文中“According to a study, half of the British people own smartphones”可知,根据一项研究,50%的英国人没有智能手机。故选B。
【题目】选择恰当的句子完成对话。请将正确答案序号按要求涂在答题卡指定位置。A: Good morning. Sit down, please.
B: Morning, doctor.
A:
B: I was caught in the rain. I've got a had cough and my head hurts.
A: Do you have a fever?
B: I feel terrible.
A: Let me see… There's nothing serious. Have a good rest, and you'll be fine soon.
B: Thanks, I will.
A: You'd better choose your clothes according to the weather report. The weather often changes in summer.
B: How will the weather be tomorrow?
A: Now we're in the season of rain.
B: What bad weather!
A: When you go out, please wear warm clothes and take an umbrella with you.
B: Thank you, doctor.
A. You just have a cold. |