题目内容
【题目】阅读理解
I was 8 years old when I found out my father was ill. It was 1993, but I can remember my mother's words as if it were yesterday. “Jessica, I don't want you to take food from your father, because he has AIDS. Be very careful when you are around him.”
AIDS wasn't something we talked about in my country when I was growing up. From then on, I knew that this would be a family secret. My parents were not together anymore, and my dad lived alone. For a while, he could take care of himself. But when I was 11, his condition worsened. My father's other children lived far away, so it fell to me to look after him.
We couldn't afford all the necessary medication for him, and because Dad was unable to work. I had no money for school supplies and often couldn't even buy food for dinner. I would sit in class feeling completely lost, the teacher's words muffled as I was thinking how I was going to manage.
I didn't share my burden (负担) with anyone. I had seen how people reacted to AIDS. Kids laughed at classmates who had parents with the disease. And even adults could be cruel. When my father was moved to the hospital, the nurses would leave his food on the bedside even though he was too weak to feed himself.
I had known that he was going to die. But after so many years of keeping his condition a secret, I was completely unprepared when he reached his final days. Sad and hopeless, I called a woman at the nonprofit (非营利的) National AIDS Support. That day, she kept me on the phone for hours. I was so lucky to find someone who cared. She saved my life.
I was 14 when my father died. He took his secret away with him, having never spoken about AIDS to anyone, even me. He didn't want to call attention to AIDS. I do.
(1)What does Jessica tell us about her father?
A.He had stayed in the hospital since he fell ill.
B.He depended on the nurses in his final days.
C.He worked hard to pay for his medication.
D.He told no one about his disease.
(2)What can we learn from the underlined sentence in Paragraph 3?
A.Jessica was too tired to hear her teacher's words.
B.Jessica had special difficulty in hearing.
C.Jessica was too troubled to focus on the lesson.
D.Jessica couldn't understand her teacher.
(3)Why did Jessica keep her father's disease a secret?
A.She was afraid of being looked down upon.
B.She thought it was a shame to have AIDS.
C.She found no one willing to listen to her.
D.She wanted to obey her mother.
(4)What's the meaning of the word “cruel” in Paragraph 4?
A.惨淡的
B.无情的
C.粗鲁的
D.痛苦的
(5)Why did Jessica write the passage?
A.To tell people about the sufferings of her father.
B.To show how little people knew about AIDS.
C.To draw people's attention to AIDS.
D.To help her remember her father.
【答案】
(1)D
(2)C
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】本文是一篇记叙文,作者的父亲是一个艾滋病患者,在当时受到了周围人的歧视。 作者感到悲伤难过,但是后来获得他人的帮助,生活重获希望,他想唤起人们对艾滋病的关注和理解。
(1)考查细节理解。根据最后一段中的“He took his secret away with him, having never spoken about AIDS to anyone”可知D正确。
(2)考查句义猜测。根据文中第三段前面讲到家庭状况很差,不能负担父亲的医疗费、我上学需要的钱甚至是吃饭的钱,因此很受困扰。这种困扰带到课堂上,影响了上课,因此选C。
(3)考查细节理解。根据第四段中的“ I had seen how people reacted to AIDS.”我看到过人们对待艾滋病的态度,并且举例说明。因此作者不告诉别人的原因是怕别人看不起。故选A。
(4)考查词义猜测。根据第四段中的“Kids laughed at classmates who had parents with the disease.”孩子们嘲笑那些父母患有这种疾病的同学,可推知And even adults could be cruel意为:甚至成年人可能也是无情的。故选B。
(5)考查推理判断。根据最后一段中的“He didn't want to call attention to AIDS. I do.”可知写这篇文章的目的是为了引起人们对艾滋病的重视,选C。
【题目】补全对话
A: Excuse me. Could you please tell me where I can buy the novel The Ordinary World ?
B: Certainly.
A: I'm new here. I don't know the way.
B: Sure. Go east along this street and turn left at the second crossing. It's next to a supermarket.
A:
B: It's about three kilometers away.
A:
B: Yes, you can.
A: Which bus can I take?
B: You can take the No. 8 bus.
Look! The bus is coming!
A: Thank you very much.
B:You're welcome.
A. How far is it from here? |