题目内容
【题目】第一节任务型阅读
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Can you remember the day when you spoke your first word? If you can, you are unusual. Try to imagine what the first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying. As you grew older, you were awake most of the time. It took your parents more time to play with you and talk to you. You watched and listened curiously (好奇地). You began to know that people made certain sounds to go with certain things.
Then you began to try making the sounds you heard. And step by step you were able to make the right sound for one thing.
Later you came to understand the secret of language. The secret is that a certain sound means a certain thing. One sound might be nice, but it can’t be a word unless everybody agrees on its meaning. People can understand each other only when they use the same set of sounds of things. Then they have a LANGUAGE.
After you found the secret of language, you began to learn words. Some words mean things, such as BOOKS, CHAIRS and SHOES. Some words mean doing things, such as GO and SWIM, and other words describe things, such as GOOD and DIRTY. Soon you learned to put words together to express your idea, such as “I want to go out and play with my friends.” This is language. By means of language people can communicate. So we say languages are means of communication.
【1】What does a baby do in his first few months of life? (within 5 words)
__________________________________________
【2】What’s the secret of language? (within 7 words)
__________________________________________
【3】When can people understand each other? (within 10 words)
__________________________________________
【4】What do people use words like “GOOD” and “DIRTY” to do? (within 3 words)
__________________________________________
【5】Why do people learn and use language? (within 2 words)
__________________________________________
【答案】
【1】He eats, sleeps and cries.
【2】A certain sound means a certain thing.
【3】When they use the same set of sounds of things.
【4】To describe things.
【5】To communicate.
【解析】
文章大意:文章叙述了从小的时候开始,从牙牙学语开始语言就开始慢慢形成,到后来学会了说话并能够用来交流。
【1】细节理解题。根据 Try to imagine what the first few months of your life were like. I am sure you just spent most of your time eating, sleeping and crying. 试着想象你生命最初的几个月是什么样子。我相信你大部分时间都在吃饭、睡觉和哭泣。可知,此空故填He eats, sleeps and cries.
【2】细节理解题。根据You watched and listened curiously (好奇地). You began to know that people made certain sounds to go with certain things.你好奇地观察和倾听。你开始知道人们发出某些声音来配合某些事情。可知,此空故填A certain sound means a certain thing.
【3】细节理解题。根据People can understand each other only when they use the same set of sounds of things. 只有当人们使用同一组事物的声音时,他们才能互相理解。可知,当他们使用相同的声音时。此空故填When they use the same set of sounds of things.
【4】细节理解题。根据other words describe things, such as GOOD and DIRTY. 也就是说,好的和脏的东西。可知,描述事物。此空故填To describe things.
【5】细节理解题。根据By means of language people can communicate. So we say languages are means of communication. 人们通过语言交流。所以我们说语言是交流的手段。可知,人们学习和使用语言是沟通。此空故填To communicate.