题目内容

【题目】阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
C
As we all know,the Dragon Boat Festival is our country's traditional festival,but do you know there is also a Dragon Boat Festival in South Korea,which also falls on May 5 of the lunar calendar? It has been reported that South Korea will apply to United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization(UNESCO联合国教科文组织)to make the celebration of the Dragon Boat Festival its own intangible cultural heritage(非物质的文化遗产).If successful,people from other countries may see the Dragon Festival as a Korean creation.
As the birthplace of the yearly event more than 2,000 years ago,China is not happy with the situation.“It would be a shame if another country successfully made a traditional Chinese festival part of its own cultural heritage ahead of China, ”said Zhou Heping , deputy culture minister.The Ministry of Culture is even thinking of making its own application to UNESC0,covering all traditional Chinese festivals,including the Dragon Boat event.
It is thought that the festival is held in memory of the great poet Qu Yuan(340—278 BE), who lived in the State of Chu during the Warring States Period.Qu was known to be a patriot(爱国者)and admired by ordinary people.
He is said to have jumped into Miluo River, because he had lost hope in his country's future.When people heard about Qu's death,they sailed up and down the river searching for his body.They also beat the drums to frighten away the fish and threw Zongzi into the water to stop the fish touching Qu.Dragon boat racing is said to come from this search for the poet's body.
Over the years,the Dragon Boat Festival has spread throughout the world.In Japan and Vietnam,as well as South Korea,the festival has mixed with and become part of the local culture.
(1)The Dragon Boat Festival ______ .
A.is also kept by South Korea
B.comes from South Korea
C.was created by South Korea
D.is South Korea's cultural heritage
(2)What is the reaction of the Ministry of Culture to South Korea's intending to make the Dragon Boat Festival its own cultural heritage?
A.Fighting against South Korea
B.Telling South Korea it's not fight to do so
C.Considering to do the similar thing
D.Asking South Korea not to do s0.
(3)What is the purpose of the Dragon Boat Festival's being held?
A.In memory of Qu Yuan
B.In memory of all the patriots of China
C.To frighten away the fish
D.In honor of Qu Yuan's birthday
(4)After Qu Yuan's death,Zongzi was thrown into the water to ______ .
A.frighten the fish away
B.protect his body from going bad
C.prevent the fish biting his body
D.attract his soul

【答案】
(1)A
(2)C
(3)A
(4)C
【解析】端午节自古以来就是中国的传统节日。2000年前的战国时期时,楚国大夫屈原因受到陷害跳江而死,人们为了纪念这一爱国主义人士,创造了端午节这一节日。今天,端午节已经在亚洲范围内广泛传播,甚至渗透进了日本、韩国、越南的当地文化中。
(1)细节理解题。从do you know there is also a Dragon Boat Festival in South Korea,意思是:但是你知道吗?在韩国也有一个端午节。故选A。
(2) 细节理解题。从Ministry of Culture is even thinking of making its own application to UNESCO,意思是:文化部甚至考虑自己向联合国教科文组织进行自己的申请,故选C。
(3) 细节理解题。从It is thought that the festival is held in memory of the great poet Qu Yuan (340-278 BC),意思是:大家认为,端午节是为了纪念我国伟大的世人屈原。故选A。
(4)细节理解题。从They also beat the drums to frighten away the fish and threw Zongzi into the water to stop the fish touching Qu.意思是:他们也打鼓来赶走鱼,向河里扔粽子来阻止鱼咬屈原的身体。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解
Today people are paying more and more attention to improving their health through sports and exercise. But some of them have some wrong ideas about it.
A plate of chicken is a good meal before games because it has much energy.
In fact, the best meal before games should have carbohydrates(碳水化合物). Foods like potatoes, bread, bananas are rich in it, chicken and meat are not. Carbohydrates are the best and most easily used forms of energy. The energy that you get for today's game is from what you ate yesterday.
The best time to exercise is early in the morning.
Morning is a good time to exercise, but it may not be suitable for you. If an afternoon or evening period suits you, and you enjoy the feeling of getting healthier, you can choose any time to exercise. There is no fixed time for you to exercise.
If you drink water when you exercise, you'll get headaches and feel tired.
The fact is that you must have some water during breaks when you exercise. And after exercising, you must have enough water. If you don't drink enough water, then you'll probably get headaches and feel tired.
Exercising the same body part every day is the fastest way to improve strength.
False! Exercising the same body partevery day is the fastest way to cause problems. To improve strength, you want to work your muscles(肌肉) hard, but then you need to give those muscles a day of rest. Too much exercise can cause serious problems to muscles.
Girls who do strength training will make their muscles big.
Wrong! We usually connect those big muscles with bodybuilders(健美运动员), but girls don't have enough male hormone(雄性激素) to make their muscles big like men. Strength training is a good way to make their muscles strong for girls.
(1)You had better eat ______ before games.
A.bananas
B.meat
C.beef
D.chicken
(2)You can ______ to improve arms'strength.
A.exercise your arms every day
B.eat enough chicken
C.get enough male hormone
D.exercise your arms hard but rest for some time
(3)The writer advises you to ______.
A.take exercise only in the morning
B.become a bodybuilder by strength training
C.drink enough water after exercise
D.make your muscles small through exercise
(4)According to the passage, which of the following is NOT true?
A.Afternoon is the best to exercise as it's cool.
B.You can exercise at any time.
C.It's good for both girls and boys to do strength training.
D.You should eat food full of energy today for tomorrow's game.
(5)What is this passage mainly about?
A.Reasons for sports and exercise.
B.False ideas about sports and exercise.
C.Result of games and exercise.
D.Proper time for sports and exercise.

【题目】阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
C
You probably know about Single's Day (Nov.11) in China, when people stay up very late at night to shop online in order to save a lot of money. Well, the US has something similar called Black Friday.
Black Friday is the Friday after Thanksgiving. This year it fell on Nov.27. It's the start of the holiday shopping season and most people don't have to go to work that day. So people start to think about what gifts they want to buy for Christmas.
The name Black Friday comes from ink. A long time ago, shops used ink for book keeping all their sales. So when there was a lot of black ink on the page that meant the business sold a lot.
While Single's Day is usually for online shopping, a lot of shopping on Black Friday is done at actual stores Shoppers look for deals especially on electronics like televisions, computers and video game systems. These things typically have high prices, but on this day, there are only a few available at the very low sale prices. So people sometimes fight over these things.
Some people will wait in line for hours before midnight when stores finally open. People camp out in the cold and sometimes get hurt when the doors open and people rush in.
But lately a few stores have been starting sales even earlier on Thanksgiving Day. Stores do this to hopefully get more shoppers and stay ahead of the competition.
(1)What similarity do Single's Day and Black Friday have?
A.Both of them fall on Nov.11.
B.People prepare for Christmas.
C.People are crazy for shopping.
D.Both of them are official holidays.
(2)Paragraph three tells us __
A.how to buy goods that are on-sale
B.how to do well in business
C.how to use ink for bookkeeping
D.why the day is called Black Friday
(3)Which of the following about Black Friday is NOT true based on the text?
A.Some electronic things have low prices that day.
B.It is the biggest on-line shopping day.
C.It marks the beginning of the holiday shopping season.
D.It takes effort to get some items with low prices that day.
(4)What is the passage mainly about?
A.Introduction of Single's Day.
B.Introduction of Black Friday.
C.The importance of Thanksgiving
D.Differences between American and Chinese shopping styles.

【题目】 Saving water is an important part of going green. As water becomes less and is polluted ( ) more, conservation ( ) becomes more and more important. If people keep wasting water, more water needs to be treated and cleaned. This process (过程) needs quite a lot of money.

As it is said above, cutting down on water usage is one of the most important things you can do for your local environment. That is why more green families are going blue by conserving and harvesting water.

It may seem like a big concept ( ), but going blue starts with small changes. Something as simple asturning off the tap when you brush your teeth can save a lot of water. Wash your fruits and vegetables in a bowl instead of under a tap to save even more. Make sure that the taps are fully turned off every time you step away.

Another way of reducing water usage is reducing your dependence on the main water supply. Rainwater harvesting can meet a lot of your home’s water needs. Collecting rainwater is a great way to keep your garden green without running the sprinkler (洒水器).

Going Blue

The1of saving water

Water conservation is important because water becomes2and is polluted. Wasting water3more water needs to be treated and cleaned.

Much4is needed when water is treated and cleaned.

Going blue by conserving and5water

It is important to6down on water usage.

Begin with small 7

Turn off the tap when8your teeth.

Wash your fruits and vegetables in9.

Do not leave the taps10every time you finish using it.

Reducing dependence on the main water supply by harvesting rainwater.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网