题目内容

【题目】阅读理解七选五 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Parrots are amazing birds. They are mainly green, and some of them have many colors. 1 However, many scientists say that they don’t actually speak and they just repeat what they hear. Some scientists disagree.

A scientist named Irene Pepperberg did years of experiments to prove that parrots are very intelligent and they can actually understand what people are saying. 2 She named the bird Alex. After many experiments, Irene reported that Alex didn’t just repeat what he heard, but in fact the bird could use words creatively and answer 80% of the simple questions she asked him.3 Other scientists don’t believe Alex’s achievements. They insist that Alex was just repeating the answers as he was taught to do. In other words, Alex just performed by memorizing rather than using language..

Whatever scientists say, many people like to keep parrots because they can “talk”.4 Unfortunately, many parrots are being taken from the jungles of Asia and South America to be sold as pets. As a result, the number of wild parrots is reducing every year.

5 They are great to have as pets, but they are better left in the wild.

A. Parrots are smart and beautiful birds.

B. A parrot just like any bird is easy to feed.

C. It is fun to say something and have a parrot repeat it.

D. What’s more, Alex could even understand what he himself said.

E. They are very pretty, but the most amazing thing is that they can talk.

F. Their most amazing trait is that they can walk like both children and adults.

G. She bought an African grey parrot from a pet shop when the bird was about one year old.

【答案】

1E

2G

3D

4C

5A

【解析】

本篇讲述鹦鹉是聪明漂亮的鸟,很适合当宠物;科学家Irene做了很多年的实验证明鹦鹉会讲话;因为它们会讲话,人们喜欢养鹦鹉,但最好留在野外。

1下文“_ However, many scientists say that they don’t actually speak and they just repeat what they hear.” ——然而,许多科学家说他们实际上不会说话他们只是重复他们听到的;根据句子表达的逻辑关系,推断上文提到鹦鹉会讲话;故选E

2由上文可知Irene Pepperberg做了几年的实验证明鹦鹉是很聪明的,可以理解人们所说的话,推断空格指为了这个实验,她买了一只鹦鹉;根据下文“She named the bird Alex.”—— 她给那只鸟起名叫亚历克斯;推断空格讲明这只鹦鹉的来源;故选G

3根据上文the bird could use words creatively and answer 80% of the simple questions she asked him” ——这只鸟能创造性地使用语言回答80%她问简单的问题;根据句子表达的逻辑关系,推断空格进一步阐述鹦鹉的语言能力;故选D

4根据下文Whatever scientists say, many people like to keep parrots because they can “talk”.”—— 不管科学家怎么说,许多人喜欢养鹦鹉,因为他们可以讲话;据句子表达的逻辑关系,推断下文继续陈述人们喜欢养鹦鹉的原因,故选C

5根据下文They are great to have as pets, but they are better left in the wild.

”—— 它们很适合作为宠物养,但最好留在野外;根据句子表达的逻辑关系,推断上文讲述鹦鹉适合做宠物的原因,故选A

选句子完成短文,解答前先阅读备选句,理解备选句的句意;再跳空阅读全文,了解大意;然后,根据上下文联系、查看空格句与段落和主体文章之间的逻辑关系,推断空格所缺的信息,所选的句子要能使文章前后内容衔接,意思连贯。本篇空格都要通过上下文的逻辑关系,推断空格的句意;完篇后,要通篇阅读,检查上下文衔接是否得当、是否内容完整,符合逻辑。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Many Chinese web novels are interesting and imaginative. But have you ever thought that they could help people stop using drugs (毒品)?

Kevin Cazad, a 29-year-old IT technician from California, US, gave up his drug habit after reading translations of Chinese web novels, reported by People’s Daily in March.

He turned to drugs to reduce the pain of a breakup in 2014. But the drugs caused him physical and mental pain, even threatening his life at times. However, after starting to read the Chinese web novel Coiling Dragon (《盘龙》), Cazad became crazy with his new hobby, making him “forget” about doing drugs.

“I went home wanting to take drugs every day,” Cazad said, “Now, I prefer to read the novels. They are addictive (上瘾的) like drugs, but not harmful to my health.”

Cazad is not the only foreigner to become a big fan of online Chinese literature. In fact, Chinese web novels have recently been gaining popularity among foreign readers.

According to a 2016 report from Novel Updates, a website that translates popular Asian novels for Western readers, among the Top 10 most popular web novels, five were written by Chinese writers.

Foreign readers are attracted by the Chinese culture and history in the novels. “As a Westerner, the traditional Chinese elements (元素) and strong plots (情节) really attract me. Outside of the Harry Potter series, I can’t think of any other books with so much imagination,” Fernando Hernandez, a Spanish engineer said.

Though Chinese web novels are popular among foreign readers, some people believe they have no deep meaning, compared with traditional works.

“Some online novelists give up quality for speed updates (更新). Low-quality writing with repetitive (重复的) structure and rude language will not survive long,” Han Haoyue, writer and cultural critic, told Xinhua News Agency.

They also face problems with plagiarism (剽窃). For example, Eternal love (《三生三世十里桃花》), a popular Chinese web novel translated into English, has been accused of (被指控) plagiarism.

However, many people still think highly of them. “Chinese online literature has a cultural charm (魅力) and is easily acceptable to young foreign readers. It is a good channel to improve Chinese culture,” Wu Wenhui, CEO of China Reading, told Xinhua.

1What does Kevin Cazad think of his new hobby?

A.It reduces his pain of a breakup.B.It causes him physical and mental pain.

C.It threatens his life at times.D.It makes him crazy, but not harmful to his health.

2________ is a website that translates popular Asian novels for Western readers.

A.People’s DailyB.Xinhua News Agency

C.Novel UpdatesD.China Reading

3Foreign readers are attracted by ________ in the novels.

A.the modem Chinese elementsB.the repetitive structure

C.the plot of family loveD.the Chinese culture and history

4According to the passage, which of the following statements is TRUE?

A.Coiling Dragon is a movie without so much imagination.

B.The novelists write more about the deep meaning for speed updates.

C.Ifs important for the online novelists to ensure the quality of their writing.

D.Eternal Love, is a popular English web novel, faced problems with plagiarism.

5Which of the following would be the best title of the passage?

A.Chinese Web Novels are Popular AbroadB.Competition of Traditional Works and Web Novels

C.Top 10 Most Popular Web Novels In ChinaD.The Cultural Charm of Western Literature

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网