题目内容
【题目】阅读下文并回答问题。
There are 24 solar terms (节气) in China, and the Grain Rain(谷雨) is one of them. It falls on April 19 this year.
This solar term is called the Grain Rain because it is known for “rain” that helps the grain grow. From its name, we can guess it means a time of more rain. So if you go out in the next two weeks, you may need to bring an umbrella with you.
But this is a great time for planting crops. If you miss the time for planting during the Grain Rain, you will feel sorry later. So maybe you can try to plant some flowers or vegetables in your garden. When the spring rain falls, farmers begin to grow crops (庄稼). Farmers often say, “Spring rain is as precious (珍贵的) as oil.” It brings farmers hope for a good year ahead.
There are also many interesting customs during the Grain Rain. In the northern part of China, people like to eat Chinese toon (椿芽) mixed with eggs. The food made during the Grain Rain tastes wonderful and is good for your stomach. In the southern part of China, the tea leaves are picked during the time. They are called Grain Rain tea, which is famous for its freshness and sweet smell.
(1)How many solar terms are there in China?
(2)Is it necessary to take an umbrella during the Grain Rain?
(3)What is Grain Rain tea famous for?
(4)Why is it a great time for planting crops when the Grain Rain comes?
【答案】
(1)
Twenty-four. (24.)
(2)
Yes, it is.
(3)
Its freshness and sweet smell.
(4)
Because spring rain is as precious as oil and brings farmers hope for a good year ahead.
【解析】本文介绍了中国的二十四节气中的谷雨,这时天容易下雨,也是农民种植庄稼的好的时节。
(1)Twenty-four. ( 24.)根据There are 24 solar terms (节气) in China可知,在中国有24个节气,故答案:Twenty-four. (24.)。
(2)Yes, it is. 细节理解题 根据文章第二段中you may need to bring an umbrella with you.你可能需要带一把伞.可知带雨伞是必要的.故填:Yes, it is. (3)Its freshness and sweet smell.细节理解题 根据文章第四段中最后一句They are called Grain Rain tea, which is famous for its freshness and sweet smell.可知:它们被称为谷雨茶,因为它的新鲜和甜美而闻名.故填:Its freshness and sweet smell.
(4)Because spring rain is as precious as oil and brings farmers hope for a good year ahead.细节理解题 根据文章第三段中Farmers often say, “Spring rain is as precious (珍贵的) as oil.” It brings farmers hope for a good year ahead.可知“春雨贵如油.”它提前给农民带来了一个好年景的希望.故填:Because spring rain is as precious as oil and brings farmers hope for a good year ahead.
【题目】根据短文内容填空。
to help down drive ride |
Natural resources are things that we use that come from Earth. Our natural resources are limited (有限的). This means that they will not last forever. Some are renewable, like when you plant a new tree when you cut one .Others are not renewable, like when you dig coal (煤) out of the ground. Once it is used, it is gone.
People realize the fact that Earth's natural resources are limited, and can do things conserve (节约) those resources. When you try to conserve a natural resource, you try to use less of it so it does not get used up so fast. One way that people conserve fuel, like gasoline, is by a bicycle or walking when the distance is short instead of everywhere.
Water is a very important natural resource because we all need it to stay alive. We can conserve water by making sure that our pipes and taps do not leak (漏). We can also make surprising choices to conserve water, like only using the dishwasher or washing machine when they are full. Everyone can make contributions protecting natural resources.