题目内容
【题目】阅读理解
Katie 82
When I was a teenager, I was more responsible than today's teenagers. After school, I had to do lots of jobs at home. My parents were really angry when I didn't do my chores. Today's teenagers are lazier. They come home from school and then play computer games for the rest of the day.
Sarah 45
Young people nowadays aren't better or worse than young people in the past. Teenagers today have the same problems that we did. They're worried about finding their own identity(身份) and their own place in the world. I once read this quotation: “Children nowadays just love the easy life. They're bad mannered, have no respect for authority or for older people, and they make their teachers mad.” Do you know who said that? It was Socrates(苏格拉底). He lived about 2,400 years ago.
Patty 52
In the media, they always say that teenagers have easy life. They say they're lazy and irresponsible. But I work with young people and lots of them are responsible and hard-working. I also meet teenagers who are opposite. Isn't it the same with adults? Perhaps teenagers have more money now. And they have lots of modern gadgets like MP3 players. But those things don't always make life easier or make you happier!
Ned 23
Who says teenagers have an easy life? Exams are harder now than in the past. It's more difficult to get a job so your marks need to be higher. The media make us worry about our appearance nowadays too; so a lot of teenagers aren't happy. They think they should be taller or thinner, like the people they see on TV. Maybe the problems are different from the past. But that doesn't make life easier. It's probably the opposite!
(1)Who thinks teenagers nowadays have a harder life than teenagers in the past?
A.Katie
B.Sarah
C.Patty
D.Ned
(2)What does the underline word “opposite” mean in Paragraph 3?
A.irresponsible and lazy
B.responsible and hard-working
C.lazy and responsible
D.hard-working and irresponsible
(3)What's the meaning of “quotation” in Paragraph 2 ?
A.报价单
B.谚语
C.引用语
D.成语
(4)Which of the following is true according to the passage?
A.Katie thinks she was less responsible than today’s teenagers.
B.Sarah thinks teenagers today have the same problems that they did.
C.Patty thinks young people today are lazy and irresponsible..
D.Ned thinks teenagers have an easy life.
(5)The best title is ___________.
A.What is life like for teenagers today?
B.How was life for teenagers in the past?
C.What do teenagers today do?
D.Is life easier for teenagers today?
【答案】
(1)D
(2)A
(3)C
(4)B
(5)D
【解析】
⑴归纳总结。根据最后一段Ned的观点:现在的考试比过去更难;找工作更困难;媒体让你担心自己的容貌,所以很多青少年过得不开心,胜过不容易,故选D。
⑵词义猜测。根据第三段前两句“媒体上老是说青少年过着安逸的生活,说他们懒惰,不负责任。但是我在工作中遇到的年轻人很多都是负责任的工作努力的。我也遇到过相反的。”所以这里的opposite指的是不负责任的懒惰的人,故选A。
⑶词义猜测。根据句意:我曾经读过这样一个……“今天的孩子们喜欢安逸的生活,他们没有礼貌,不尊重权威或老人,他们让老师发疯”,你知道这是谁说的吗?是苏格拉底(伟大哲学家)说的。所以quotation是引用语,故选C。
⑷细节理解。根据第一句 I was more responsible than today’s teenagers可知Katie认为她比今天的青少年负责任,故A错误;根据Sarah说的 Teenagers today have the same problems that we did.可知她认为今天的青少年有她们当年一样的问题,故B正确;根据第三段 They say they’re lazy and irresponsible可知Patty认为今天的青少年懒,不负责任,故C错误;Ned认为今天的孩子们比他们过得难。故选B。
⑸主旨大意。本文通过四个人的看法讨论今天的青少年的生活与过去的青少年的生活的对比。A、C只关注今天;B只关注过去;故选D最佳。