题目内容

While shell-like roofs, unlike anything else in the world, make the Sydney Opera House an image of timeless beauty. It is famous for being a symbol, not only of a city, but a whole country and condition too.

Its creator, Danish architect Jorn Utzon , turned 85 last Wednesday. And he was awarded the Prizker Prize, known as the Nobel Prize of Architecture, on April 6. But Utzon has never seen his Opera House.

The story began in 1957 when Utzon won an international competition to design an opera house in Sydney.

But not everyone was enthusiastic (热心的 ) . Utzon left his Opera project in 1966 after an argument with the local government and a storm of public criticism over the building’s design. It was not completed until seven years later and Utzon has never returned to Australia to see the result of his work.

“Utzon made a building well ahead of its time, and he persevered (坚持) through criticism to build a building that changed the image of an entire country,” said Frank Gehry, a Pritzer Architecture Prize judge.

Although the Sydney Opera House was Utzon’s masterpiece, it damaged his career. Upon his return to Denmark, he found work hard to come by , so he become a teacher at a university in Hawaii.

Utzon said he once saw posters of the Opera House. The interiors were different from his design. But, he said, “There is no regret, for it gave me such a wonderful experience in Australia and towards which I only have love and appreciation .”

Britain’s Queen Elizabeth opened the Opera House in 1973, and it now holds around 3000 events every year. It is recognized as one of the great symbolic buildings of the 20th century.

1.The Sydney Opera House was completed_____.

A. in 1957 B. in 1906

C. in 1973 D. in 1980

2.Utzon has never seen his Opera House because _______.

A. it has white shell-like roofs, unlike anything else in the world

B. its creator is Danish architect, who returned to Denmark

C. he was not awarded the Pritzker Prize, known as the Nobel Prize of Architecture

D. he argued with the local government and was criticized over his design

3.The underlined word “come by” in Paragraph 6 means ______.

A. find B. pass

C. hire D. Develop

1.C

2.D

3.A

【解析】

试题分析:本文主要讲述了建筑设计家Utzon设计创造澳大利亚的著名建筑——悉尼歌剧院的曲折历史渊源,以及悉尼歌剧院的有关发展历程。悉尼歌剧院作为悉尼,乃至于整个澳大利亚代表性的建筑之一,当年Utzon对于它的设计创意却备受争议,以致他也没有亲眼见到自己的成果,然而,它却最终成为标志性的世界性建筑,而Utzon因此获得了诺贝尔建筑学奖项。

1.细节推理判断题。文中第4段写到“Utzon left his Opera project in 1966 after an argument with the local government and a storm of public criticism over the building’s design. It was not completed until seven years later and Utzon has never returned to Australia to see the result of his work.” 意思即为:“1966年,Utzon因为这项建筑设计与当地政府发生争执,并且在群众中引起轩然大波,批评反对的呼声不断,因此它离开了自己的歌剧院设计工程。这项巨大的工程直到7年之后才竣工,而Utzon也再也没有重返澳大利亚去看看自己的杰作。” 而此题题意是说悉尼歌剧院在那一年完工,故用1966年再加7年,即1973年,答案选C.

2.细节判断题。还是文章第4段的“Utzon left his Opera project in 1966 after an argument with the local government and a storm of public criticism over the building’s design. It was not completed until seven years later and Utzon has never returned to Australia to see the result of his work.” 意思即为:“1966年,Utzon因为这项建筑设计与当地政府发生争执,并且在群众中引起轩然大波,批评反对的呼声不断,因此它离开了自己的歌剧院设计工程。这项巨大的工程直到7年之后才竣工,而Utzon也再也没有重返澳大利亚去看看自己的杰作。” 题目是问Utzon从没见过自己设计成果的原因, 由此可知,Utzon因为1966年的矛盾事件而离开,没有重返澳大利亚,所以才没有再见到悉尼歌剧院,故答案选D。

3.推理判断题。此处来自于第6段,he found work hard to come by,他发现工作很难???,再结合下一句“so he become a teacher at a university in Hawaii.”“因此他成为了夏威夷的一位大学教师”再看选项A找到、寻找;B通过、传递;C雇佣;D发展。显然是“他发现工作很难找,因此才会去当老师。答案选A。

考点:考查记叙文阅读;弄清楚的主要人物、时间、地点和主要事件。

练习册系列答案
相关题目

Peter Onruang, a Hollywood businessman, has paid $310,000 to clone his best friend Wolfie, a lovely dog. He said, “Wolfie was more than just a pet to me.” Wolfie died two years ago, at the age of 15. But long before she and her sister Bubble passed away, Onruang had plans to bring them back to life. Onruang said, “I buried them at home. Each time I visit them, I say, ‘Hi, I’m making a new body for you.’”

Finally, Onruang found the South Korean biotechnology company RNL Bio, which can and will clone animals. Onruang collected his dogs’ stem cells (干细胞), and then he started a website MyFriendAgain.com, so he could earn and save the $310,000 that the cloning would cost.

The new dogs should look identical (完全相同的) to Wolfie and Bubble. When the cloning process is done, Onruang may end up with several clones of each dog. But Onruang admits he’s still not sure that they will be exactly the same.

Scientists cloned the first animal, a sheep named Dolly, in 1996 in Scotland. That project has raised ethical (伦理的) questions about where science should draw the line. Another question is whether such technique will lead to a day when humans could be cloned.

“If I had an opportunity to clone myself, I would do it readily,” Onruang said. “Because it’s me, I’m raising myself. I have already known exactly my strengths and weaknesses. This person is going to be the new and improved me, and will live the life I’ve always wanted to live.”

1.Onruang started the website MyFriendAgain.com in order to .

A. encourage more people to clone their pets

B. draw people’s attention to cloning

C. raise money to pay for the cloning

D. collect his dog’s stem cells

2.The purpose of the fourth paragraph is to tell us .

A. when and where scientists cloned the first sheep Dolly

B. people are in favor of the clone technology

C. cloning will be of great benefit to humans

D. there are arguments about the clone technology

3.What is Onruang’s attitude towards cloning humans?

A. He is enthusiastic about it.

B. He doesn’t care about it.

C. He strongly opposes it.

D. He never thinks about it.

A policeman was questioning 3 blondes who were training to become detectives. To test their skills in recognizing a suspect, he shows the first blonde a picture for5 seconds and then hides it.

“This is your suspect, how would you recognize him?"

The first blonde answers, "That's easy, we'll catch him fast because he only has one eye!" The policeman says, "Well...uh...that's because the picture shows his profile."

Slightly confused by this ridiculous response, he flashes the picture for 5 seconds at the second blonde and asks her, "This is your suspect, how would you recognize him?"

The second blonde giggles, flips her hair and says, "Ha! He'd be too easy to catch because he only has one ear!"

The policeman angrily responds, "What's the matter with you two? Of course only one eye and one ear are SHOWING because it's a picture of his profile!! Is that the best answer you can come up with?"

Extremely frustrated at this point, he shows the picture to the third blonde and in a very testy voice asks "This is your suspect, how would you recognize him?" He quickly adds, "Think hard before giving me a stupid answer."

The blonde looks at the picture intently for a moment and says, "Hmmmm…the suspect wears contact lenses."

The policeman is surprised and speechless because he really doesn't know himself if the suspect wears contacts or not. "Well, that's an interesting answer...wait here for a few minutes while I check his file and I’ll get back to you on that." He leaves the room and goes to his office, checks the suspect's file in his computer, and comes back with a beaming smile on his face. "Wow! I can't believe it...it's TRUE! The suspect does in fact wear contact lenses. Good work! How were you able to make such an acute observation?"

"That's easy," the blonde replied. "He can't wear regular glasses because he only has one eye and one ear."

1.Why did the policeman show a picture to the three blondes?

A. To inquire about their relationship with the suspect.

B. To test their potential of being detectives.

C. To train them as qualified police officers.

D. To show the skills in recognizing a suspect.

2.What's the policeman's attitude towards the first blonde's answer?

A. Angry. B. Puzzled.

C. Embarrassed. D. Satisfied.

3.What did the second blonde think of the task?

A. Demanding. B. Easy.

C. Ridiculous. D. Confusing.

4.How did the third blonde know that the suspect wore contact lenses?

A. By coincidence.

B. By random guess.

C. By logical and reasonable analysis.

D. By checking the file in the computer.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网