题目内容
We are all interested in equality, but while some people try to protect the school and examination system in the name of equality, others, still in the name of equality, want only to destroy it.
Any society which is interested in equality of opportunity(机会)and standards of achievement must regularly test its pupils.The standards may be changed - no examination is perfect - but to have no external( 外部的 )tests or examinations would mean the end of equality and of standards.There are groups of people who oppose this view and who do not believe either in external examinations or in any controls in schools or on teachers.This would mean that everything would depend on luck since every pupil would depend on the efficiency(实力),the ideal and the purpose of each teacher.
Without external examinations, employers will look for employees from the highly respected schools and from families known to them - a form of favoritism will replace equality.At the moment, the bright child from an ill - respected school can show certificates(证书)to prove he or she is suitable for a job, while the lack of a certificate shows the unsuitability of a dull child attending a well - respected school.This defence of excellence and opportunity would disappear if external examinations were taken away, and the bright child from a poor family would be a prisoner of his or her school's fame(名誉),unable to compete for employment with the child from the favoured school.
The opponents(对手)of the examination system suggest that examinations are an evil force because they show differences between pupils.According to these people, there must be no special, different, academic class.They have even suggested that there should be no form of difference in sport or any other area: all jobs or posts should be filled by unsystematic selection.The selection would be made by people who themselves are probably selected by some computer.
These people are not just against school organisation, but are at war with the whole idea of modem competitive society and they are using children in schools for their destructive(破坏性的)purposes.There is no reason why we should allow such people to determine the way our schools are organised when it is to the obvious disadvantage of the pupils, of the schools and of our society as a whole.
1.According to the passage, the writer thinks that ________.
A.changing the standards could mean the end of equality
B.standards must keep changing in order to achieve equality
C.there would be no standards without external examinations
D.we cannot have standards because examinations are not perfect
2.In the writer's opinion, what would happen if external examinations were taken away?
A.There would be no more opportunities and no more excellence.
B.Children from poor families would not be able to change schools.
C.Going to a favoured school should be the only way to get a good job.
D.Schools for bright children would lose their fame.
3.The situation at the moment is that ________.
A.many children who are suitable for a job have no proof of their suitability
B.a school's fame is not important, as long as a child has a certificate.
C.children attending well - respected schools need not get certificates.
D.a bright child doesn't need a certificate a t all to get a good job.
1.C
2.A
3.B
【解析】
试题分析: 本文是一篇论说文,主要介绍了两种不同的观点。一种人认为考试是公平的,可以让不一样的人通过考试来接受平等的考验,可以使那些毕业于声誉不好的学校的聪明学生同样获得好的就业机会。而另一些人认为考试本身就创造了不平等。
1. 细节理解题。根据第二段but to have no external( 外部的 )tests or examinations would mean the end of equality and of standards.可知答案选C。
2.细节理解题:从第三段的句子This defence of excellence and opportunity would disappear if examinations were taken away, and the bright child form a poor family would be a prisoner of his or her school’s reputation, unable to compete for employment with the child from the favoured school.可知一旦取消了考试,孩子的就业机会就会受学校的声誉影响。选A
3. 细节理解题。根据第三段At the moment, the bright child from an ill - respected school can show certificates(证书)to prove he or she is suitable for a job可知在目前来自声誉不好的学校的聪明孩子可以通过获得的证书来证明自己的能力,故答案选B。
考点:考查社会教育类短文阅读