题目内容

We are all interested in equality, but while some people try to protect the school and examination system in the name of equality, others, still in the name of equality, want only to destroy it.

Any society which is interested in equality of opportunity(机会)and standards of achievement must regularly test its pupils.The standards may be changed - no examination is perfect - but to have no external( 外部的 )tests or examinations would mean the end of equality and of standards.There are groups of people who oppose this view and who do not believe either in external examinations or in any controls in schools or on teachers.This would mean that everything would depend on luck since every pupil would depend on the efficiency(实力),the ideal and the purpose of each teacher.

Without external examinations, employers will look for employees from the highly respected schools and from families known to them - a form of favoritism will replace equality.At the moment, the bright child from an ill - respected school can show certificates(证书)to prove he or she is suitable for a job, while the lack of a certificate shows the unsuitability of a dull child attending a well - respected school.This defence of excellence and opportunity would disappear if external examinations were taken away, and the bright child from a poor family would be a prisoner of his or her school's fame(名誉),unable to compete for employment with the child from the favoured school.

The opponents(对手)of the examination system suggest that examinations are an evil force because they show differences between pupils.According to these people, there must be no special, different, academic class.They have even suggested that there should be no form of difference in sport or any other area: all jobs or posts should be filled by unsystematic selection.The selection would be made by people who themselves are probably selected by some computer.

These people are not just against school organisation, but are at war with the whole idea of modem competitive society and they are using children in schools for their destructive(破坏性的)purposes.There is no reason why we should allow such people to determine the way our schools are organised when it is to the obvious disadvantage of the pupils, of the schools and of our society as a whole.

1.According to the passage, the writer thinks that ________.

A.changing the standards could mean the end of equality

B.standards must keep changing in order to achieve equality

C.there would be no standards without external examinations

D.we cannot have standards because examinations are not perfect

2.In the writer's opinion, what would happen if external examinations were taken away?

A.There would be no more opportunities and no more excellence.

B.Children from poor families would not be able to change schools.

C.Going to a favoured school should be the only way to get a good job.

D.Schools for bright children would lose their fame.

3.The situation at the moment is that ________.

A.many children who are suitable for a job have no proof of their suitability

B.a school's fame is not important, as long as a child has a certificate.

C.children attending well - respected schools need not get certificates.

D.a bright child doesn't need a certificate a t all to get a good job.

 

1.C

2.A

3.B

【解析】

试题分析: 本文是一篇论说文,主要介绍了两种不同的观点。一种人认为考试是公平的,可以让不一样的人通过考试来接受平等的考验,可以使那些毕业于声誉不好的学校的聪明学生同样获得好的就业机会。而另一些人认为考试本身就创造了不平等。

1. 细节理解题。根据第二段but to have no external( 外部的 )tests or examinations would mean the end of equality and of standards.可知答案选C。

2.细节理解题:从第三段的句子This defence of excellence and opportunity would disappear if examinations were taken away, and the bright child form a poor family would be a prisoner of his or her school’s reputation, unable to compete for employment with the child from the favoured school.可知一旦取消了考试,孩子的就业机会就会受学校的声誉影响。选A

3. 细节理解题。根据第三段At the moment, the bright child from an ill - respected school can show certificates(证书)to prove he or she is suitable for a job可知在目前来自声誉不好的学校的聪明孩子可以通过获得的证书来证明自己的能力,故答案选B。

考点:考查社会教育类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。

Last Sunday I was thinking about the difference between successful people and those who don’t achieve anything significant. I made an interesting discovery. This difference may at first look obvious, but it’s quite opposite. 1.

Everyone has a purpose behind their actions. If they don’t, they wouldn’t take action! 2. When they take action, at the back of their minds they think about success that this action is going to bring them.

3. What’s the purpose behind your actions? Do you work to thrive(成功)or to survive?

Do you go to work to feed your family or to create an amazing lifestyle?

Different purposes will result in completely different life experiences. People who work to survive are the ones who fear that some unexpected bill will arrive. They go to bed worrying about money and unimportant things. They hate their employment but don’t quit because they doubt their own abilities to create something greater. I know this kind of feeling because I was like that once. That’s a very uncomfortable state to be in because you are constantly worried about insignificant things. 4. Therefore, you cannot achieve anything great.

Now there are some people who don’t accept the “ Life is hard ” story and they are fuelled by an entirely different purpose. They work to thrive. 5.They have a beautiful vision and they take constant action to make that vision a reality.

A. And they don’t think about why something cannot be done.

B. Such attitude invites great opportunities to you.

C. It lies in what motivates people to take action.

D. So let me ask you a few questions.

E. And this makes you take even more or better quality actions.

F. This state does not allow you to be creative.

G. But successful people have a completely different purpose behind the actions they take.

 

The Dangers of Secondhand Smoke

Most people know that cigarette smoking is harmful to their health. Scientific research shows that it causes many kinds of diseases. 1. However, Edward Gilson has lung cancer, and he has never smoked cigarettes. He lives with his wife, Evelyn, who has smoked about a pack of cigarettes a day throughout their marriage. The Gilsons have been married for 35 years.

No one knows for sure why Mr. Gilson has lung cancer. However, doctors believe that secondhand smoke may cause lung cancer in people who do not smoke because nonsmokers often breathe in the smoke from other people’s cigarettes. _2. The US Environmental Protection Agency reports that about 53, 000 people die in the United States each year as a result of exposure to secondhand smoke.

The smoke that comes from a lit cigarette contains many different poisonous chemicals. In the past, scientists did not think that these chemicals could harm a nonsmoker’s health. 3. They discovered that even nonsmokers had unhealthy amounts of these toxic (有毒的) chemicals in their bodies. 4. For example, we cannot avoid secondhand smoke in restaurants, hotels and other public places. Even though many public places have nonsmoking areas, smoke flows in from the areas where smoking is permitted. It is even harder for children to avoid secondhand smoke. In the United States, nine million children under the age of five live in homes with at least one smoker.

Research shows that children who are exposed to secondhand smoke are sick more often than children who live in homes where no one smokes and that the children of smokers are more than twice as likely to develop lung cancer when they are adults as the children of nonsmokers. The risk is even higher for children who live in homes where both parents smoke.

5. As a result, they have passed laws which prohibit people from smoking in many public places.

A. Recently, though, scientists changed their opinion after they studied a large group of nonsmokers.

B. As a matter of fact, almost all of US breathe tobacco smoke at times, whether we realize it or not.

C. In fact, many people who smoke get lung cancer.

D. However, secondhand smoke is dangerous to all people, old or young.

E. People are becoming very aware of the dangers of secondhand smoke.

F. This smoke is called secondhand smoke.

G. Many people, including doctors, parents, teachers, and others, are concerned about the health risks of cigarette smoking.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网