题目内容
7.Trapped under six stories of ruins after the Haiti earthquake leveled his hotel,Dan Woolley believed he was going to die.But rather than give in to despair,the film-maker spent 65hours beneath the earth looking up ways t treat his injuries on his iPhone.He also wrote a moving diary for his family,thinking they would only read his last message of love and comfort after his death.Instead,he was pulled from the disaster after a week-and will soon be reunited with his family.Mr.Woolley had travelled from America to Haiti with his colleague David Hames.Both had been working for charity.He was in the entrance-hall when the earthquake struck and just had time to dive into a comer before the building fell.Buried under tons of ruins,the film-maker downloaded a first aid application to his iPhone.He used the light from the iPhone to show him his injuries and diagnosed it properly as a broken leg.Then,he used the instructions from the app to treat the serious bleeding.The app advised him not to go to sleep if he felt he was going into shock.The resourceful Mr.Woolley set his phone alarm to go off every 20minutes to keep him awake.New technology has played a huge part.
Mr.Woolley used a small black notebook to write messages to his family.He had thought his relatives would read them after he was dead."I was in a big accident.Don't be upset at God,"he wrote,"I'm still praying that God will get me out,but He may not.But He will always take care of you."
Mr.Woolley was eventually located by a French rescue team and removed to the U.S.where he was reunited with his wife.Speaking after being flown to Miami for surgery,he said,"Boy,I cried.I wanted to use that time to do everything I could for my family.If it could be just to leave some notes that would help them in life,I would do that."
He is now looking forward to seeing his family.
4.In the diary,Mr.Woolley noted his family.D
A.he was looking for ways to survive
B.his iPhone was more than useful
C.he wanted to do something for his family
D.this might be his last messages of love
5.Which of the following statements is not wrong?D
A.Woolley was confident that he would survive.
B.Woolley was making a film when the earthquake broke out.
C.Woolley is now reconvening in a Haiti hospital.
D.Woolley tried to stay conscious under the ruins.
6.What is the most important factor in Woolley's survival?B
A.His beloved family.
B.The high technology.
C.His strong will.
D.The French rescue team.
7.What is the best title for the text?C
A.A Large Earthquake Hit Haiti
B.Strong Will Saved Woolley
C.A Man Used an iPhone to Survive
D.Nothing Is More Important than Family.
分析 本文属于记叙文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了Woolley先生被困在废墟之下,他利用手机竭力让自己保持清醒.
解答 4.D.细节理解题.由第一段He also wrote a moving diary for his family,thinking they would only read his last message of love and comfort after his death,可知他写日记给家人是想表达他生命最后的对家人的爱和安慰,故选D.
5.D.细节理解题.根据第二段The resourceful Mr.Woolley set his phone alarm to go off every 20minutes to keep him awake.New technology has played a huge part可知Woolley试图在废墟下保持清醒;故选D.
6.B.细节理解题.根据第二段The resourceful Mr.Woolley set his phone alarm to go off every 20minutes to keep him awake.New technology has played a huge part可知伍利的生存最重要的因素是高科技;故选B.
7.C.推理判断题.根据第二段The resourceful Mr.Woolley set his phone alarm to go off every 20minutes to keep him awake.New technology has played a huge part可知课文的最佳题目是Woolley先生用手机在废墟下生存的事迹;故选C.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
A study published Friday by a group of psychologists in the journal Science finds that China's noodle-slurping northerners are more independent,show more"analytic thought"and divorce more frequently.By contrast,the authors write,rice-eating southerners show more qualities traditionally associated with East Asian culture,including more"holistic thought"and lower divorce rates.
The reason?Cultivating rice,the authors say,is a lot harder.Picture a rice paddy,its delicate seedlings tucked in a bed of water.They require careful tending and many hours of labor-by some estimates,twice as much as wheat-as well as reliance on irrigation systems that require neighborly cooperation.As the authors write,for southerners growing rice,"strict self-reliance might have meant starvation".
Growing wheat,by contrast,the north's staple grain,is much simpler.One Chinese farming guide from the 1600s quoted in the study advised aspiring farmers that"if one is short of labor power,it is best to grow wheat."
To produce their findings,the authors evaluated the attitudes of 1,162Han Chinese students in Beijing and Liaoning in the north and in Fujian,Guangdong,Yunnan and Sichuan in the south.To control for other factors that distinguish the north and south-such as climate,dialect and contact with herding cultures-the authors also analyzed differences between various neighboring counties in five central provinces along China's rice-wheat border.
According to the authors,the influence of rice cultivation can help explain East Asia's"strangely persistent interdependence".For example,they say South Korea and Japan have remained less individualistic than Western countries,even as they've grown wealthier.
The authors aren't alone in observing the influence various crops have on shaping culture.Malcolm Gladwell in his 2008book Outliers also drew connections between a hard-working ethic (measured by a willingness to fill out long,boring questionnaires) and a historical tradition of rice cultivation in places such as South Korea and Japan,given that the farming of such crops is arguably an equally boring chore.
Title:How China's North-South Divide Has Influence on (71)Shaping Personality.
| (72)Difference(s)/Distinction(s)in personality | ●China's northerners (73)feed(1ive)on noodles,and they are thought of as hale,hearty and taller with more (74)independenceand"analytic thought"as well as higher divorce rates ●On the contrary,the southerners prefer eating rice and have more"holistic thought"and lower divorce rates |
| Reasons | ●Planting rice needs twice more (75)1aborthan planting wheat ●Cultivating rice relies on irrigation system that requires neighbors to (76)cooperatewell ●If you are over independent,you might (77)starvein the south ●If you are (78)1acking(weak)in labor power,it is best to grow wheat in the north |
| The Research | ●The attitudes of 1,162 Han Chinese students were evaluated ●Other unrelated factors like climate,dialect and herding cultures were carefully (79)controlled ●The result shows the influence of rice cultivation can result in more cooperation and explain East Asia's"strangely persistent interdependence" |
| Another(80)similar(related,relevant)observation | Malcolm Gladwell also found the influence crops have on culture in his 2008 book Outliers |
| A. | people my age; where | B. | my age people; where | ||
| C. | people my age; which | D. | my age people; which |