题目内容
【题目】 Tired of seeing so much garbage along the bank of River Schie in Rotterdam Dutch artist Tommy Kleyn decided to step up and do something about it. He alone organized a cleanup of the entire bank without leaving any garbage, proving that anyone can indeed make a difference if they want to.
Kleyn would cycle past a part of the Rotterdam riverway and see so much garbage along the bank. The situation troubled him, so he decided to spend 30 minutes every day cleaning the place up, filling one garbage bag a time. And when he posted pictures of his work on Facebook, a few of his friends volunteered to join as well. In five weeks, they had a 100 meter riverbank clean and completely rubbish-free.
Kleyn's action has received great support online, and he has managed to turn it into a small movement. He has set up a Facebook page through which he challenges people to spend 30 minutes a year to fill a garbage bag with rubbish. “It feels great and you'll make a big difference," he wrote. “People are free to share their 'before' and 'after' pictures on the page. The challenge has attracted people in countries The people came from as far as China to respond with their own photos and stories!"
“I want to show how easy it is to remove rubbish," he added. “Hopefully there will come a time when makers are thoughtful and their goods are no longer wrapped in layers of plastic."
Local officials praised Kleyn's work on the riverbank and helped him raise money for future projects as well. “People can sign up to help me one day a year. For this, they received a coupon, like going to a local restaurant at the lowest price. You can imagine what I've man- aged to do in 22 days, and what 22 men could do in a day. he said.
【1】What happened after Kleyn posted pictures of his work on Facebook?
A.Some of his friends were forced to join him.
B.The whole riverbank was completely rubbish-free.
C.His Pictures received little attention from foreigners.
D.His work on the bank of River Schie started to pay off.
【2】What do we know about Kleyn's action?
A.It has influenced many people.
B.It is opposed by local officials.
C.It is difficult for Chinese to accept.
D.It has made people stop using layers of plastic.
【3】What does the underlined word "coupon” in the last paragraph refer to?
A.A job lasting 22 days.
B.A kind of plastic garbage.
C.A piece of printed discount paper.
D.A fund for supporting future projects.
【4】What is the main idea of the text?
A.River pollution in Dutch has been solved by Tommy Kleyn.
B.A Dutch eco-hero proves that one man can make a difference
C.Environmental protection needs support from the government
D.Facebook plays an important role in environmental protection.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要讲述了荷兰艺术家托米·克莱因(Tommy Kleyn)厌倦了在鹿特丹的斯基河岸看到这么多垃圾,决定站出来做点什么。他独自一人对河岸进行了大扫除,没有留下任何垃圾,这证明了只要愿意,任何人都可以有所作为。
【1】推理判断题。根据文章第二段中“And when he posted pictures of his work on Facebook, a few of his friends volunteered to join as well. In five weeks, they had a 100 meter riverbank clean and completely rubbish-free.”(当他把自己工作的照片传到Facebook上时,他的一些朋友也自愿加入。五周后,他们清理了100米高的河堤,使河提完全没有了垃圾。)由此可知,他在河堤的努力开始有了成效。结合选项,故选D。
【2】推理判断题。根据文章第三段中“Kleyn's action has received great support online, and he has managed to turn it into a small movement. He has set up a Facebook page through which he challenges people to spend 30 minutes a year to fill a garbage bag with rubbish. “It feels great and you'll make a big difference," he wrote. “People are free to share their 'before' and 'after' pictures on the page. The challenge has attracted people in countries. The people came from as far as China to respond with their own photos and stories!"”( 克莱恩的行动在网上得到了很大的支持,他已经成功地把它变成了一个小运动。他建立了一个Facebook页面,通过这个页面,他向人们发出挑战,让他们每年花30分钟把一个垃圾袋装满垃圾。“感觉很好,你会有很大的不同,”他写道。“人们可以自由地在页面上分享他们‘之前’和‘之后’的照片。这个挑战吸引了很多国家的人甚至远自中国的人也分享他们的照片和故事!”)由此可以推断出,Kleyn的行动影响了很多人。结合选项,故选A。
【3】词义猜测题。根据文章最后一段中““like going to a local restaurant at the lowest price.”(就像去当地一家价格最低的餐馆吃饭一样)可知,划线词“coupon”的意思应该类似于“优惠券”。结合选项,故选C。
【4】文章大意题。根据文章第一段“Tired of seeing so much garbage along the bank of River Schie in Rotterdam Dutch artist Tommy Kleyn decided to step up and do something about it. He alone organized a cleanup of the entire bank without leaving any garbage, proving that anyone can indeed make a difference if they want to”( 荷兰艺术家托米克莱因(Tommy Kleyn)厌倦了在鹿特丹的斯基河岸看到这么多垃圾,决定站出来做点什么。他独自一人对河岸进行了大扫除,没有留下任何垃圾,这证明了只要愿意,任何人都可以有所作为。)以及分析全文可知,文章主要讲述了荷兰艺术家托米克莱因(Tommy Kleyn)一个人也可以有所作为。结合选项,故选B。
词义猜测题是阅读题中常见的出题形式。做这类题时,要根据词、词组或句子所在的语境,即上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这类题的关键。比如:根据语境,根据同义关系,对比关系,因果关系等,尤其需注意熟词生义。例如本题第3小题,根据文章最后一段中““like going to a local restaurant at the lowest price.”(就像去当地一家价格最低的餐馆吃饭一样)可知,划线词“coupon”的意思应该类似于“优惠券”。结合选项,故选C。